Kategorier
Begränsade intressen och rutiner

Rutiner hjälper personer med autism att spara energi

”Varför är rutiner viktiga för personer med autism?”, är det många som undrar. Och svaret är att rutiner hjälper personer som har autism att orka med vardagen. Visst, det finns olika anledningar till att vi autister kan tycka om rutiner och långt ifrån alla autister gillar rutiner, men många autister upplever att rutiner sparar energi. Om rutinerna utförs på samma sätt så vet vi autister vad vi har att vänta oss och vi slipper överraskningar. Dessutom slipper vi tänka på hur vi ska utföra aktiviteter som vi inte är vana att utföra. När jag alltid tar samma promenadrunda på morgnarna sker promenaden av rutin och jag slipper fundera på vilken promenadrunda jag ska ta.

Mina sofföverdrag är smutsiga

För några veckor sedan nämnde min boendestödjare för mig att sofföverdragen på mina soffor behövde tvättas. Hon föreslog att vi skulle göra det tillsammans någon gång under den närmaste tiden, men kort därefter blev jag ju bestulen. Därför har hon fått hjälpa mig med inköp och andra viktiga saker istället för tvätt. Nu har hon blivit sjuk, och eftersom jag inte vill ha en vikarie har jag inte haft boendestöd på snart en vecka. Därför är sofföverdragen fortfarande smutsiga.

Vill inte tvätta dem själv

Boendestödjaren har sagt till mig att jag skulle kunna, om jag vill och orkar, tvätta sofföverdragen själv så lägger hon tillbaka dem på sofforna när vi har boendestöd nästa gång. Men det har jag sagt nej till. Eftersom det inte ingår i mina vanliga tvättrutiner att tvätta sofföverdragen skulle det ta extra energi av mig att avvika från mina vanliga rutiner. Jag skulle behöva tänka och agera annorlunda. Det tar alltid energi av mig att tvätta, men avvikelser från mina tvättrutiner skulle göra det ännu mer energikrävande.

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Väntar tills hon är frisk

Sedan är det ju givetvis bara rutiner som är problemet utan det extra arbete det skulle innebära för mig att tvätta sofföverdragen. Jag skulle behöva dra bort dem från sofforna vilket skulle ta energi, och sedan skulle jag behöva hitta tvättanvisningarna för att ta reda på om de ska tvättas i 60, 40 eller 30 grader eller i handtvättsprogrammet. Visst, jag skulle ju kunna göra det, men jag väljer att inte lägga energi på det. Då blir jag trött, och jag vill spara min energi till andra saker. Det extra arbete det skulle innebära att tvätta sofföverdragen är anledningen till att jag absolut inte vill lägga energi på rutinavvikelser utan vill vänta tills min boendestödjare är frisk.

Boendestödjaren underlättar

Nu kanske du undrar hur det kommer sig att rutinavvikelser är enklare för mig om boendestödjaren är med mig när jag tvättar. Om vi tvättar sofföverdragen tillsammans innebär det ju ett avbrott från rutinerna i alla fall, gör det inte mig lika trött? Men svaret är nej, jag blir inte lika trött när jag har boendestödjaren som stöd vid rutinavvikelser. Då kan hon ”tänka” åt mig. Hon kan hämta sofföverdragen så stoppar vi in dem i tvättmaskinen tillsammans. När min hjärna slipper tänka och lägga energi på nya aktiviteter kommer det bli mycket enklare för mig att tvätta sofföverdragen!

Förändringar tar energi

Det påstås ibland att anledningen till att en person med autism följer samma rutiner är att vi autister inte vet hur man varierar aktiviteterna, men det är en myt att det alltid är så. Många autister vet mycket väl hur man gör för att avvika från rutiner, men vi kan ändå uppleva förändringar som energikrävande. Om autisten säger sig trivas med rutiner och inte vill ha stöd med att prova nya aktiviteter ska du respektera autistens beslut!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Det beror på vilken typ av jobb man har eller har haft. jag jobbade på Samhall från 1980-talet till 1990-talet…

  2. Jag tror också att det är viktigt att lyfta upp istället för att trycka ner. Och eftersom vi autister har…

  3. Tack, du är den första jag stött på som faktiskt uttalat tror på mig, har alltid fått höra att jag…

  4. Ett av mina tidigaste minnen är när jag vaknar en morgon i en husvagn och min syster är där och…

  5. Varför kan folk inte förstå att alla inte mår bra av att konstant ”utmana” sig själva, vara konstant aktiva och…

  6. Jag tror dig! Vi autister har ju en annorlunda hjärna, och Tony Attwood har också skrivit att vissa autister har…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *