Kategorier
Läsarfrågor

Rätt till undantag från försörjningskravet som autist?

Emma frågar

Jag skriver till dig i önskan om rådgivning om vad det finns för juridisk stöttning av mina rättigheter som jag kan få pga min autismdiagnos. Det gäller en överklagan till Migrationsverket, eftersom jag och min pojkvän fick avslag på pojkvännens ansökan om uppehållstillstånd för att få flytta till mig i Sverige.

Skälet de gav var att jag inte uppfyller försörjningskravet, trots att det finns en undantagsregel för försörjningskravet för personer med en varaktig funktionsnedsättning. Migrationsverket vill ha bevisad inkomst för ett år framåt, men pga min sjukskrivning, för vilken jag får sjukpenning, kan jag inte redovisa för längre än tre månader i taget. Detta tycker vi är diskriminering.

Jag befinner mig i ett desperat läge med tidspress och söker därför hjälp från alla tänkbara håll. Jag hade behövt hjälp i hur jag kan formulera varför jag anser mig ha rätt till undantagsregeln vad gäller försörjningskravet. Skulle du kunna hjälpa mig på något vis eller har möjlighet att hänvisa till någon organisation som hjälper till med liknande ärenden?

Paula svarar

Ni befinner er i en jättesvår sits och jag förstår verkligen din desperation. Jag ger dig gärna förslag på vad du skulle kunna skriva i överklagan, men det bästa vore egentligen om du kunde kontakta en jurist som är kunnig i migrationsrätt. Är du medlem i Autism Sverige kan du fråga deras jurister om de skulle kunna bistå er med råd. Annars finns alltid Advokatjouren där du kan få gratis konsultation i cirka 15 minuter.

Hänvisa till Funktionsrättskonventionen

Ett särskilt skäl för att komma i fråga för undantag från försörjningskravet skulle kunna vara det faktum att Sverige har ratificerat Funktionsrättskonventionen som bland annat stadgar att personer med funktionsnedsättning inte får utsättas för diskriminering vad gäller relationer, äktenskap och familj. Jag vet inte vad du är sjukskriven för, men det som kan underlätta i sammanhanget är om sjukskrivningen har någon slags koppling till din autism. Är du exempelvis sjukskriven för utmattningsdepression kan du gärna skaffa ett läkarintyg på att personer med autism ofta utsätts för stress vilket i sin tur kan orsaka utmattningsdepression.

Gäller även arbetande människor

Vad gäller rätten till familjebildning så kan du även trycka på att inte heller alla som arbetar kan garantera med säkerhet att de kommer att ha en inkomst i minst ett år framåt. De kan ju bli uppsagda när som helst på grund av arbetsbrist eller av personliga skäl. Visst, många är säkert berättigade till a-kassa vid arbetslöshet, men alla är inte det och även arbetande människor kan bli sjukskrivna. Och vid sjukskrivning är det inte säkert att Försäkringskassan kommer att godkänna sjukskrivningen och bevilja den försäkrade sjukpenning. I ditt fall har Försäkringskassan godkänt sjukskrivningen vilket i sammanhanget borde vara positivt!

Det krävs nedsatt arbetsförmåga

Jag vill även påpeka att personer som uppbär sjukpenning kan uppfylla försörjningskravet, enligt Migrationsverket. Om du scrollar lite ner på sidan ser du dessutom att myndigheten kan göra undantag för personer med funktionsnedsättning om diagnosen medför nedsatt arbetsförmåga. Det centrala är alltså om din arbetsförmåga är varaktigt nedsatt på grund av autism eller inte. En funktionsnedsättning måste inte automatiskt medföra nedsatt arbetsförmåga men kan göra det. Med andra ord måste du bevisa att du har en varaktigt (och inte bara tillfälligt) nedsatt arbetsförmåga på grund av din autism. Du skulle kunna skaffa ett läkarutlåtande samt skicka ett intyg på att du har eller har haft en lönebidragsanställning (om så är fallet) eller liknande.

Han kan söka jobb

Om din pojkvän mot förmodan inte skulle få flytta till Sverige på grund av hans anknytning till dig kan ni försöka få hit honom på ett annat sätt. Om det inte går att få ett anknytningstillstånd kan han alltid försöka söka jobb i Sverige så att han får arbetstillstånd. Lyckas han med detta kan han flytta till dig och ni kan bo tillsammans oavsett om du uppfyller försörjningskravet eller inte! Här ser du vilka krav som måste uppfyllas för att han ska beviljas arbetstillstånd. Det kan alltså finnas hopp!

Kan inte vara ett låglönejobb

För att komma i fråga för arbetstillstånd gäller sammanfattningsvis följande: en arbetsgivare ska erbjuda honom en anställning med arbetsvillkor motsvarande kollektivavtal, han ska få försäkringar via sin arbetsgivare samt att hans lön måste uppgå till minst 80% av den svenska medianlönen. För att uppfylla det sistnämnda kan det vara fördelaktigt om han har en utbildning som gör honom eftertraktad på arbetsmarknaden särskilt om han inte kan svenska. Låglönejobb inom lokalvård, hotell- och restaurangbranschen och liknande kommer nämligen sällan i fråga i dessa fall för vi låglönejobbare tjänar långt mindre än 80% av medianlönen!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Tack detsamma Dr Blom! Jag trodde att man sade god fortsättning först närmare nyår, men där ser man 🙂

  2. God jul Paula🌲🌲🌲

  3. God fortsättning Paula! https://sverigesradio.se/artikel/6597539

  4. God Jul till dig Paula!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *