Kategorier
Forskningsnytt

Ptsd under graviditet ökar sannolikheten för adhd

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Forskare på Karolinska Institutet har studerat om det kan finnas ett samband mellan ptsd under graviditet och sannolikhet för att det ofödda barnet får adhd, och de har funnit ett positivt samband! Det betyder att om en gravid kvinna lider av ptsd under sin graviditet så är sannolikheten större för att det ofödda barnet kommer att diagnostiseras med adhd.

Kan även innebära styrkor

Observera att jag till skillnad från många forskare gärna använder ordet sannolikhet istället för risk när jag syftar på möjligheten att barnet kommer att utveckla adhd eller autism. Detta för att jag i egenskap av npf:are vet att autism och adhd inte bara måste innebära svårigheter utan de kan även betyda fördelar och styrkor!

Intressant resultat

Men tillbaka till ämnet. Det är ett mycket intressant resultat som får mig att bli nyfiken på vad det är som är orsaken till det positiva sambandet mellan den gravida mammans ptsd och barnets sannolikhet för att utveckla adhd. Kan det vara så att kvinnor med ptsd utsöndrar väldigt mycket stresshormoner som överförs till barnet under fostertiden och det är dessa stresshormoner som ökar sannolikheten för att barnet utvecklar adhd?

Stress kan orsaka adhd

Anledningen till att stresshormoner var det första jag tänkte på är att jag har läst att de barn som under sin bebistid bott en längre tid än sex månader under fruktansvärda förhållanden på rumänska barnhem och utsatts för allvarlig omsorgsvikt och försummelse har en ökad sannolikhet för att få adhd jämfört med de rumänska barn som bott i samma hemska barnhemsmiljö men fått en adoptivfamilj inom sex månader. De bebisar som försummats under längre tid än sex månader verkar alltså vara mer benägna att utveckla adhd än de bebisar som placerats hos adoptivfamiljer inom sex månader! Detta talar för att omfattande och långvarig stress i vissa fall kan orsaka adhd.

Behövs fler studier

Men vad gäller sambandet mellan ptsd hos gravida kvinnor och barnets sannolikhet att utveckla adhd så är det faktiskt inte helt klarlagt i dagsläget om sambandet beror på ptsd:n i sig eller om det kan vara så att det är samma gener som ökar sannolikheten för att utveckla både ptsd och adhd. Eller tänk om kvinnor som har adhd-drag är mer benägna än andra kvinnor att hamna i traumatiska situationer som kan få dem att utveckla ptsd? I så fall skulle sambandet mellan adhd och ptsd bero på ärftliga faktorer! Forskarna påpekar att de inte använde syskondesign i denna studie vilket är en svaghet och försämrar studiens validitet. Eftersom vi inte vet något om orsaken till det positiva sambandet får framtida studier utvisa det!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Svar på detta inlägg, som gjorde att jag klickade in, kom som en välsignelse. Tack för detta inlägg! Jag blir…

  2. Intressant! Tack för informationen om boken. Jag blir utsatt för dessa motiverande samtal fast jag inte vill så jag hoppas…

  3. Mmm, och eftersom mi-samtal är ett (får man nog tillstå) ganska kraftfullt men enkelt verktyg för att få samtalsparten att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Läs mer på sidan Ptsd hos gravida kan påverka barnets risk för adhd på Karolinska Institutets webbsajt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *