Inte sällan, dock inte alltid, har många av oss med Aspergers syndrom och autism svårt att få vänner, men det som många inte tänker på är att de bakomliggande anledningarna till detta kan skilja sig autister emellan. När jag föreläser har många av de autistiska åhörare lyft fram följande anledningar:
1. Blyghet och osäkerhet
Vissa autister är socialt osäkra och blyga. Är man rädd för vad andra människor ska tycka och tänka är det inte säkert att man vågar ta initiativ till kontakt. Har man dessutom svårt för ögonkontakt kan detta misstolkas som ointresse. Den sociala osäkerheten kan också göra det svårt att veta var gränserna går. Hur många gånger ska man liksom våga föreslå en fika när man träffar en person som verkar trevlig och intressant? Hur aktiv och på vågar man vara utan att framstå som påflugen?
2. Svårigheter att umgås i grupp
Svårigheter i att umgås i grupp kan ställa till det enormt mycket när det gäller att hitta vänner. Visst, i grundskolan kan man säkert komma undan i synnerhet om man är tjej i och med att det är vanligt för tjejer att ha en bästis som man umgås med på tu man hand. Men när man blir vuxen och börjar studera, vad gör man när studie- och arbetskamraterna bara vill hitta på aktiviteter i grupp och är ointresserade av att umgås på tu man hand? Och efter 25-årsåldern blir det ofta populärt med parmiddagar. Hur hanterar man det om man ogillar parmiddagar?
3. Ett stort planeringsbehov
Behovet att planera ingår inte sällan i autism. Vilket i sig absolut inte är något hinder för att skaffa vänner om vännerna fungerar likadant, men dagens människor har blivit betydligt mer spontana till följd av modern teknik vilket inte sällan stressar autister. Numera är det lätt att slänga iväg ett SMS och skriva: ”Jag hinner inte komma kl 14, ska vi ses kl 15:30 istället?” I min ungdom då mobiltelefoner knappt existerade blev det aldrig sådana här ändringar i sista minuten. Dagens människor är däremot ofta ointresserade av att planera något i förväg.
4. Annorlunda tankesätt
Autism innebär ibland ett annorlunda tankesätt vilket kan göra det svårt att relatera till andra människor. Själv förstår jag inte varför många tycker att det är okej med homosexualitet men inte med incest syskonen emellan. Själv tycker jag att allt är okej så länge alla är vuxna och ingen kommer till skada! Jag förstår inte varför andra blir uttråkade av att isolera sig på grund av corona och kan inte relatera till den utseendehets som många tjejer upplever. Det blir ansträngande för mig att diskutera med andra människor då vi tycker olika om det mesta!
Texten fortsätter under annonsen.
ANNONS
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
5. Annorlunda intressen
Autism behöver inte bara innebära ett annorlunda tankesätt utan ibland även totalt annorlunda intressen. Själv uppfyller jag diagnoskriteriet ”begränsade intressen och beteenden” genom att bara ha vissa specifika intressen, dvs mina specialintressen som är språk, hälsa, blåbärsplockning och ämnet autism, andra ämnen är jag inte intresserad av och kan ingenting om. Det kan bli en enorm krock när andra vill diskutera musik, konst, arkitektur, historia, filmer, matlagning och liknande ämnen med mig och jag är både ointresserad och okunnig om ämnet!
6. Önskan om genuin vänskap
Långt ifrån alla autister nöjer sig med ”vanlig” vänskap utan förväntar sig total lojalitet och djup vänskap (se kriterierna A1 och A8 i Tony Attwoods positiva Aspie-kriterier). Med detta avses inte bara vänner som man hänger med utan vänner som nästan blir som familjemedlemmar, som man kan prata om allt och föra djupa diskussioner med istället för att bara diskutera hobbies, arbete och vädret. Och sådana vänner växer inte på träd. I synnerhet i vuxen ålder kan det vara vanligt att vänskapsrelationer blir ytligare då partnern sätts i första rummet!
7. Intresset är inte tillräckligt stort
Vissa autister är introverta, trivs för sig själva och är inte speciellt intresserade av att skaffa vänner, i synnerhet inte om det förväntas man ska höras och träffas oftare än några gånger om året. Sedan finns det de som kan tycka att det är trevligt att umgås med vänner när det väl sker men vänskapsrelationer är inte det viktigaste för dem i livet. Därför orkar de inte alltid ta initiativ till att höra av sig till vännerna för att föreslå aktiviteter.
Viktigt att ta reda på orsaken
Om du som yrkesverksam eller anhörig ska hjälpa någon med autism att skaffa vänner är det viktigt att ta reda på varför personen saknar vänner. Det hjälper inte att ge rådet ”du måste bli mer aktiv och ta kontakt med folk” om autisten inte har några problem med den biten men har däremot svårt att hitta någon med matchande intressen, värderingar och samma planeringsbehov som hen själv har. Och vill autisten ens skaffa vänner eller är det omgivningen som tycker att hen borde det? Allt sådant här är mycket viktigt att reda ut innan du går vidare!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Precis, folk är tyvärr elaka mot vissa utvalda personer, och ofta är det oss som har osynliga funktionsnedsättningar och har…
Vad läskigt.
Ja precis, jag är pessimistisk så att jag kan släppa det och slippa fundera på hur det blir. Därför händer…
Det är inte lika stor risk för fysisk mobbning, nej. Absolut! Men du skulle bara veta vad även vuxna är…
Jag skrek och kunde inte andas. Blev röd som en kokt kräfta i ansiktet. Min mamma blev jätrerädd men jag…
Ja, alla präster jag träffat hittills i församlingen har känts fina! Men den här prästen alltså… extra fin och omtänksam!…
Det låter som en skrämmande upplevelse! Vad bra att du har bokat läkartid.
Jag tror också att miljön spelar väldigt stor roll. Och för mig som sagt var miljön det ENDA som spelade…
Intressant. Förresten jag var nära att kvävas till döds förra veckan av en stor kycklingbit som fastnade i halsen. Sedan…
Det har du rätt i, säkert kan de sakerna du räknade upp spela in, det behöver inte bara handla bara…
2 svar på ”Om autism och svårigheter i att skaffa vänner”
Hej, intressant inlägg men jag förstår inte vad följande mening betyder:
”Dagens människor är däremot inte sällan ointresserade av att planera något i förväg.”
Är de intresserade eller inte?
Oj, det blev kanske felaktig svenska! Jag ändrar formuleringen med en gång. Jag menade att dagens människor är ofta ointresserade av att planera saker i förväg i jämförelse med hur det var i min ungdom. Eftersom mobiltelefoner knappt existerade tvingades man planera det mesta i förväg. Idag verkar det som att det mesta har blivit mycket mer spontant.