Kategorier
Okategoriserade

Okammat hår

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

”Ska inte du kamma håret innan föreläsningen börjar, Paula?”, frågade min nya talarförmedlare Lotta mig igår precis innan jag skulle börja min föreläsning i Norrköping. Jag svarade att jag inte visste om jag skulle orka, och då tog Lotta fram sin kam och kammade mitt hår. Hon tyckte nämligen inte att det skulle se speciellt proffsigt ut om en föreläsare skulle föreläsa med okammat hår.

Tyvärr är jag ingen proffsig föreläsare om man med ”proffsig” menar att man ser ut och gör som föreläsare brukar göra. Jag dyker visserligen alltid upp i föreläsningslokaler i mycket god tid, håller tiderna och är noga med att leverera exakt sådana föreläsningar som kunderna har beställt. Men trots att jag försöker göra mitt bästa, händer det ibland att jag välter vattenglas, dyker upp på föreläsningar med okammat hår och skrynkliga minneslappar eller en tröja som sitter ut och in. Men som tur är ursäktar ämnet jag föreläser om väldigt mycket.

Människor tycker ibland att det är komiskt att jag är så otroligt motsägelsefull: å ena sidan har jag på mig fina kläder, klackskor, nagellack och smink när jag föreläser, men å andra sidan kan kläderna sitta ut och in och håret kan vara okammat. Så jag är bara välvårdad till hälften.

Ibland sägs det att sådana här saker är typiska för oss med Aspergers syndrom. Många andra människor koncentrerar sig på helheten, medan vissa av oss med Aspergers syndrom kanske koncentrerar oss bara på en liten detalj.

”Om Paula nu lägger så mycket energi och tid på att lägga eyeliner, ögonskugga, foundation, puder, rouge och läppstift, varför tar hon sig inte några extrasekunder för att kamma håret också?”, undrar du kanske nu. Men av någon anledning tar det inte speciellt mycket energi av mig att sminka mig, men däremot tar det energi att kamma håret.

Att det tar längre tid att sminka sig än att kamma håret spelar ingen roll för mig, tidåtgången har ingen betydelse för mig hur mycket energi en viss sysslar tar. Och är inte det så för alla människor? Många människor orkar arbeta tre timmar i sträck utan paus, men däremot skulle de förmodligen inte orka hoppa på ett ben en timme i sträck trots att en timme är en kortare tid än tre timmar.

Som tur är tyckte Lotta om min föreläsning (igår var första gången hon hörde mig föreläsa), och hon vill samarbeta med mig trots mitt okammade hår. Och jag lovade henne att försöka skärpa till mig lite i framtiden så att jag ser lite proffsigare ut på mina kommande föreläsningar! 😉

8 svar på ”Okammat hår”

I dag har jeg boka di, på et annat sett. Jeg har alt kommet til side 30. Jeg elsker den! Og jeg har heller ikke kammet håret på tre uker. I morgen skal en sykepleier gjøre det.

Kul att du gillar min bok På ett annat sätt! Och skönt att höra att jag inte är ensam om att inte alltid kamma håret! 😉 Tyckte det var skönt att Lotta gjorde det åt mig igår så att jag slapp göra det själv.

Svara

När jag fortfarande föreläste brukade jag varken kamma eller sminka mig.

Men inte kom det nån trevlig flicka kammade mig.

Hahaha, underbar kommentar! 😀

Tyvärr kommer nog inte Lotta följa med på de flesta av mina föreläsningar framöver, så jag kommer antingen behöva kamma håret själv eller låta bli 🙂

Svara

Men som tur är ursäktar ämnet jag föreläser om väldigt mycket.

Jag tycker tom att du är mer proffsig som aspergerinformatör om du inte kammar håret bara du förklarar varför du har okammat hår.

Men som tur är ursäktar ämnet jag föreläser om väldigt mycket.

Har Lotta någon kunskap om Aspergers syndrom? Det låter som hon ställer orimliga krav på att du ska vara ”proffsig”. Jag ser inte hur kammat hår gör en aspergerföreläsare proffsig.

Jag tycker tom att du är mer proffsig som aspergerinformatör om du inte kammar håret bara du förklarar varför du har okammat hår.

Haha, bra sagt! 😀 Men då måste jag som sagt verkligen förklara varför! Ibland har jag faktiskt gjort det men inte alltid. Jag har inte alltid ens märkt att jag har okammat hår, och ibland har jag glömt förklara. Men om jag skulle ha okammat hår i fortsättningen, måste jag bli bättre på att förklara mig! 😉

Lotta har faktiskt själv Aspergers syndrom, och hon lyckades riktigt, riktigt bra under åren hon försörjde sig som föreläsare. T om så bra att jag tror att de allra flesta som har med Aspeger att göra vet vem hon är. Hon är känd som Lotta Abrahamsson, men nu har hon gift sig och heter Westerholm i efternamn. T om min mamma i Finland visste vem hon var för hon hade läst om henne i någon tidning!

Lotta förklarade att publiken kan störa sig enormt mycket på sådana här smådetaljer som hur föreläsaren ser ut, och det kan ta bort fokus från föreläsningen. Så om det skulle hända i fortsättningen att mitt hår är okammat, måste jag verkligen förklara ordentligt för publiken varför!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *