Kategorier
Föreläsningar om Aspergers syndrom och autism Paulas blogg

Höstens första föreläsning gjord!

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Nu har jag gjort höstens första föreläsning! Den här gången föreläste jag på ELSA Hundcoop i Vänersborg. E.L.S.A. Hundcoop är ett socialt företag som erbjuder anpassat arbete till personer med Aspergers syndrom och andra funktionsnedsättningar/sjukdomar. Kul att det kom människor på föreläsningen trots att många förmodligen egentligen skulle ha andra saker för sig med tanke på att det är fredagskväll 🙂

Bland åhörarna fanns det några med egna Asperger-diagnoser, och speciellt tjejer kände igen sig själva i mycket av det jag berättade. Efter föreläsningen diskuterade vi bland annat det här med bokstavlighet, och en del Asperger-personer i publiken tyckte att det var konstigt att människor ofta frågar en hur man mår, och sedan får man konstiga blickar när man ger en detaljerad beskrivning på ens mående till svar. Egentligen är det lite lustigt att frågan ”hur mår du?” bara är en hälsningsfras som man inte bör ge ett ärligt svar på om man inte känner sin samtalspartner väldigt väl.

Själv har jag lärt mig att jag förväntas svara ”bra” när jag får en sådan fråga, men däremot känner jag mig osäker på hur jag borde svara på andra liknande frågor. Om man övernattar någon annanstans och värden frågar en om man sovit gott, gäller samma regel där eller får man svara ärligt? För säkerhets skull brukar jag inte svara ärligt på sådana frågor för jag vill ju inte råka såra någon.

Föreläsningen gick bra, förutom att jag under frågestunden råkade välta mitt vattenglas. Det är väldigt typiskt mig! När jag koncentrerar mig på annat, tänker jag inte på var mina händer och armar är någonstans, och då kan olyckor lätt vara ett faktum.

20140912_185144

8 svar på ”Höstens första föreläsning gjord!”

Haha, sånt händer! Inte första gången jag råkar välta vattenglas under en föreläsning! Borde nog ta lärdom av erfarenheten och börja dricka vatten efter föreläsningar istället 😀

Svara

Numera har jag slutat föreläsa, men när jag gjorde det välte även jag ofta ut mitt vattenglas. Jag fick övergå till att ha vatten i flaska. Då kunde jag dessutom ha med mig mitt eget vatten som oftast var godare än vattnet på föreläsningsplatsen. Det funkade bra utom de gånger när jag glömde att skruva på korken o välte ut en 1,5 liters flaska…

Det är en jättebra idé att ha med sig egen vattenflaska! Det brukar jag också ha ibland, förutom de dagar jag redan hunnit dricka upp allt vatten vilket var fallet i fredags 🙂

Var tvungen att skratta lite när du berättade att du hade glömt att skruva på korken, jag skrattar inte åt dig utan åt situationen. Bra att du varnade mig, det där var nämligen något som hade kunnat hända mig! Liknande situationer har redan hänt mig några gånger när jag har stoppat en vattenflaska i min väska och sen har jag efter ett tag börjat undra varför väskan blivit blöt. Och då kommer jag på: ”just det, det hade varit bra att stänga korken också”.

Svara

Du får gärna skratta åt mig också. Ibland har jag medvetet på föreläsningar klantat mig eller gjort något dumt, snubblat, tappat något eller sagt något tokigt, för att få åhörarnas att skratta och därigenom få deras uppmärksamhet. Ett banalt knep, men det fungerar förvånansvärt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *