Kategorier
Autism och normalitet

Normalitet i olika kulturer

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vissa av oss med Aspergers syndrom bryter ofta mot normen. Orsaken kan variera. Ibland är det för att vi inte kan de oskrivna reglerna, och ibland för att vi inte bryr oss om att göra saker på samma sätt som andra människor.

När jag förut var gift med en man från en annan kultur, gjorde det inte honom något att jag hade annorlunda vanor och normer. Han var ju själv avvikande eftersom han var utlänning i Sverige. Hans tankesätt skilde sig väldigt mycket från det svenska, och när mitt beteende kunde få svenskarna att höja på ögonbrynen förstod han inte ens alltid att mitt beteende kunde ses som avvikande i svenskarnas ögon.

När han hade gäster hemma hos oss, brukade jag stänga in mig i sovrummet. Trots att jag utåt sett är rätt social, behöver jag mycket ensamtid. Dessutom gillar jag inte riktigt det ytliga sociala småpratet som lätt uppstår när man umgås med människor man inte känner så väl. Då förväntas man diskutera vädret och fråga sina samtalspartners vad dessa jobbar med, vilket jag inte alltid orkar med. Därför drog jag mig undan.

Jag tänkte inte på att mitt beteende kunde uppfattas som konstigt förrän en svensk väninna uppmärksammade mig om det. Enligt henne var mitt beteende mycket märkligt, och hon undrade om inte min man och hans kompisar tog illa upp av att jag inte ville umgås med dem. Hennes kommentar orsakade dåligt samvete hos mig: att mitt beteende kunde anses vara sårande och otrevligt hade aldrig fallit mig in! Jag hade ju bara velat vara ensam, inte att vara oförskämd.

Samma kväll tog jag upp frågan med min dåvarande man. Jag frågade honom om han tyckte att jag hade betett mig otrevligt. Han tittade på mig konstigt på mig och undrade varför jag hade ställt en sådan fråga. Drog inte sig kvinnorna alltid undan när männen i huset fick besök? Det gjorde nämligen kvinnorna i hans hemland, varför jag hade betett mig helt normalt i hans och hans vänners ögon.

Den här episoden fick mig att börja fundera på vem det egentligen är som bestämt vad som är normalt och vad som inte är det. Det som är normalt i Sverige är kanske inte normalt någon annanstans och tvärtom. Därför hade jag agerat helt rätt i min mans ögon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *