Kategorier
Stöd och insatser

Nu har jag fått tillbaka min favoritvikarie

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Som ni vet har jag haft det struligt med boendestödet ibland. Jag testade att byta bort min ordinarie boendestödjare och tog istället emot en helt ny person som jag aldrig hade träffat innan, men det slutade med att jag bytte tillbaka till min ordinarie boendestödjare igen. Problemet är dock att hon är sjuk och vabbar väldigt ofta, ibland en kortare period och ibland längre perioder, och vid dessa tillfällen är det meningen att jag ska få en vikarie. Ibland får jag veta ett par dagar innan att boendestödjaren är sjuk/VAB-ledig och ibland först ett par timmar innan. Osäkerheten om hon ska komma eller inte innebär alltid en viss stress.

Vikarier har inte dykt upp

Många boendestödsvikarier har knappt fått något gjort hos mig utan har föredragit att sitta ner och fika, men det är inte det största problemet utan att många av dem inte dykt upp alls! Det har hänt med många olika personer att jag fått information om att jag t.ex. ska få en vikarie på måndag kl 10, och sen är det ingen som kommit trots att jag väntat och väntat (och under vissa perioder har detta kanske hänt hälften av gångerna jag skulle haft vikarier). När jag frågat om anledningen har jag fått olika förklaringar från olika vikarier: flera gånger har den berörda vikarien svarat att hen glömt boendestödet helt, någon gång har jag fått till svar att hen hade fått förhinder i sista minuten men inte kunnat meddela mig och en vikarie svarade att hen hade blivit sjuk på vägen hem till mig och tvingats återvända hem. Förklaringarna har varit olika, men det som är gemensamt för många vikarier är att de låtit bli att dyka upp utan att meddela något.

I början funkade allt

I början hade jag inte det här problemet. Jag hade nämligen kommit överens med utföraren om att jag fick, om jag ville det, boka den vikarie jag ville ha (alltså vem som helst bland bolagets anställda) och bestämma dag och tid med vederbörande på egen hand. Och i början funkade lösningen! Jag hade nämligen en favoritvikarie jag tyckte väldigt mycket om, och varje gång min ordinarie boendestödjare var borta SMS:ade jag vederbörande för att boka tid och dag. Jag var nöjd med henne då hon till skillnad från många andra faktiskt dök upp och fick mycket gjort, men kunde tyvärr inte ha henne som min ordinarie boendestödjare då hon inte kunde hjälpa mig med allt som står i mitt biståndsbeslut: hon kan t.ex. inte hjälpa mig med att pumpa en cykel då hon liksom jag inte vet hur man gör det (det här med cykeln var bara ett av många exempel). Men jag har tyckt om henne väldigt mycket och hemskt gärna velat ta emot henne som vikarie.

Hon började på ett nytt jobb

Så här fortsatte det i början: min ordinarie boendestödjare var borta då och då, och då bokade jag den här tjejen istället. Det var aldrig några problem fram tills jag för drygt ett år sen SMS:ade vederbörande en dag och försökte boka in henne och fick till svar att hon numera hittat ett heltidsjobb inom en helt annan bransch och inte längre kan vikariera på vardagarna. Att hon skulle hitta ett nytt jobb var väntat: hon är utbildad inom en helt annan bransch och har dessutom universitetsutbildning! Jag var så klart glad för hennes skull, men som konsekvens av att jag inte längre kunde boka henne började alltså vikariestrulet.

Fick boendestöd på en helg

Förra veckan var min ordinarie boendestödjare sjuk igen, och jag hade telefonkontakt med ägaren till boendestödsbolaget. Jag kom på att fråga henne hur det var med min tidigare favoritvikarie och om hon mot förmodan skulle ha tid att vikariera hos mig eftersom jag inte ville ha någon annan vikarie (jag hade inte sparat vikariens mobilnummer eftersom hon hade börjat jobba på ett annat håll). När ägaren kontaktade henne visade det sig att hon kom ihåg mig och kunde tänka sig att vikariera hos mig någon helg. Jag var väldigt imponerad av att hon orkade trots heltidsjobb på vardagarna. Ännu mer imponerad blev jag av att bolaget gick med på att låta mig ha boendestöd på en lördag (eftersom helgerna var de enda dagar den här tjejen kunde) trots att det innebär att de måste betala OB-tillägg. Det hade såklart varit billigare för dem att försöka övertala mig att ta emot en annan vikarie på kontorstid, men ändå gick de min vilja till mötes.

Hon ska jobba hos mig regelbundet

Min favoritvikarie var hemma hos mig i lördags! Och jag fick en mycket trevlig överraskning: hon menade att hon skulle kunna tänka sig att jobba hos mig regelbundet vid sidan om på lördagar och att hon trots heltidsjobbet skulle orka det eftersom hon trivs så bra hos mig. Troligen hade hon också sagt det till ägaren då ägaren ringde upp mig ett par dagar senare och föreslog exakt samma sak! Så nu ska ägaren försöka fixa så att jag från och med årsskiftet ska ha två ordinarie boendestödjare som ska dela på timmarna: hon som jag har sedan ca två år tillbaka och är alltså borta ganska ofta, och så den här andra tjejen som ska jobba på lördagar! På detta sätt blir det inte lika mycket strul med alla sjukskrivningar och VAB.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. ”Jag kommer ofta på först efteråt vad jag borde ha sagt/gjort, och då är det redan försent.” Exakt samma för…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

8 svar på ”Nu har jag fått tillbaka min favoritvikarie”

Det låter skönt! Hoppas det blir bra.
Är ju otroligt viktigt att det fungerar med boendestödjare om man ska orka ta emot den hjälp man kan vara beroende av för att ens vardag ska fungera.

Absolut! Trivs man inte alls med sin boendestödjare alternativt att det blir väldigt mycket strul så blir det ju ett stort stressmoment. Därför är jag så tacksam för att jag får ha boendestöd på en lördag trots att det innebär extrakostnader för bolaget!

Svara

Hej! Så kul att ha hittat hit. Jag ska precis börja utredning för Autism och ADHD/ADD. Jag har tidigare haft boendestöd, men det kändes som att det tog mer energi än vad det gav. Kände ett ansvar för ”den sociala biten” och skämdes över att visa upp hur hemmet såg ut etc. Nu bor jag som sambo och min situation ser lite annorlunda ut, men mitt behov är minst lika stort. Det jag undrar är hur de hjälper dig i vardagen? Just nu är jag helt beroende av min sambo då jag tex har svårt för att handla, ta beslut etc. På vilket sätt hjälper din boendestödjare dig?

Har en till fråga. Det är att det inte finns mycket böcker/bloggar osv som handlar om hur det är att ha både autism och ADD/ADHD. Hur de två diagnoserna krockar och vilket uttryck det ger att ha båda två tillsammans? Kan tex en persons ADHD maskera autismen eller vice versa? Jag har ett stort behov av rutiner och trygghet för att må bra, men har extremt svårt att få till nya rutiner och komma igång med saker. Är som att de två krockar med varandra. Har du skrivit något om hur det är att ha båda diagnoserna tillsammans?
Mvh, Malene

Hej Malena!

Vad tråkigt att du tvingades säga upp boendestödet eftersom det tog energi. Så borde det inte vara för det borde vara boendestödjarnas ansvar att se till att boendestödet inte tar energi av dig. Men jag vet att verkligheten inte alltid ser ut så! Jag vet många fler som sagt upp boendestödet av samma anledning som du.

Mina boendestödjare hjälper mig praktiskt. De städar, öppnar min post, sorterar posten i pärmar mm. De avlastar mig alltså genom att göra så mycket som möjligt hos mig så att jag sparar min energi! Boendestödet följer alltid biståndsbeslutet, och eftersom det står i mitt biståndsbeslut att mina boendestödjare ska göra det så följer de det. Min uppgift blir att vara delaktig genom att hålla dem sällskap och titta på vad de gör. Sedan diskar jag också och plockar upp i lägenheten innan de dammsuger!

Det är viktigt att känna till i sammanhanget att boendestöd är en SoL-insats, och SoL-insatserna ser olika ut i olika kommuner. Reglerna för vad boendestödjarna får och inte får göra och hur de arbetar skiljer sig alltså kraftigt från kommun till kommun. Biståndsbedömarna fattar också ett individuellt beslut i varje enskilt fall. Boendestödjarna är alltså inte skyldiga att göra något för klienten och brukare har ingen laglig rätt att kräva att boendestödet ska utformas på ett visst sätt. Det är beslutsfattarna i varje kommun som beslutar det! I de allra flesta kommuner kräver boendestödjarna att klienten ska göra det mesta och boendestödjarna ska stå bredvid och motivera klienten. Men däremot är det inget krav där jag bor!

Christpher Gillberg har skrivit en bok som heter Essence, och i den skriver han att det snarare är en regel än undantag att olika NPF-diagnoser förekommer samtidigt hos en och samma person. Och när man har olika NPF-diagnoser samtidigt är det i princip omöjligt att veta vad som beror på vad. Både autism och adhd kan ge svårigheter med exekutiva dysfunktioner osv.
Eftersom det är svårt att skilja diagnoserna åt har jag inte skrivit blogginlägg om ämnet. Enligt mig är det viktigt att fokusera på hur man själv fungerar istället för att grubbla över vad som beror på autism och vad som beror på adhd (ett misstag som jag själv gjorde i början). De allra flesta autister som jag träffat har också samtidig adhd, och jag har nog inte träffat en enda autist som inte har en annan diagnos. Vissa har samtidig psykisk ohälsa, andra dyslexi eller intellektuell funktionsnedsättning. Komorbiditet är enligt min erfarenhet snarare en regel än undantag vid autism! Enligt forskare har så många som 59% av autistiska barn samtidig adhd:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24117274/

När det gäller din fråga om huruvida en person med adhd maskera sin autism så har jag inte hittat några forskningsstudier om ämnet men har däremot hört desto fler anekdotiska berättelser från autister, och många hävdar bestämt att det är så! Däremot vet jag inte i hur stor omfattning autister som inte har adhd kan maskera sin autism. Sedan har jag också hört en läkare med specialitet inom NPF berätta att om autistiska personer börjar äta adhd-medicin får det ofta som konsekvens att personens autism kommer fram vilket enligt honom är ett tecken på att adhd kan maskera autismen. Detta alltså för att adhd-medicinen lindrar adhd:n vilket i sin tur gör att autismen blir mer påtaglig. Men det här baserar sig alltså endast på hans personliga kliniska erfarenhet, inte på någon vetenskaplig studie!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *