Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Hjälp, min psykolog tror inte att jag har autism

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Anonym frågar

Jag har under en ganska lång period känt mig annorlunda och har fått vissa kommentarer kring mitt beteende i hela mitt liv. När jag började läsa om autism/Aspergers tyckte jag att det var en hel del som stämde in på min personlighet och mitt agerande. Har pratat med psykolog om detta, men hon sa efter att ha pratat om det i någon kvart att det antagligen inte är så. Känns konstigt att gå vidare med att vilja genomgå en utredning när jag är såhär osäker kring det. Vad tycker du att jag ska göra?
Tack i förhand!

Paula svarar

Vad tråkigt att höra att psykologen inte tog dina misstankar på allvar! Det jag tycker att du ska göra är att fråga psykologen vad hen baserar sina antaganden på och vad hen har för erfarenhet av autism. Jag vet inte om din psykolog är KBT- eller psykodynamiskt inriktad. Det måste absolut inte automatiskt vara så att en psykodynamiskt inriktad psykolog förnekar förekomsten av autism, men däremot kan vissa psykologer med ovannämnd inriktning ha en tendens att förklara svårigheter och beteendeavvikelser med trauman och otrygg anknytning istället för att misstänka autism. De flesta psykologer jag har träffat är positivt inställda till NPF-diagnoser men jag har också stött på andra som uttryckt att det är skadligt för individens självbild att ”stämplas” med diverse diagnoser.

Överväg att byta psykolog

Om du tror att din psykolog rent allmänt är negativt inställd till autism skulle du kunna överväga att byta till en annan psykolog. Du kan också förklara för psykologen att kvinnlig autism ofta visar sig annorlunda än manlig dito och fråga psykologen hur hen ställer sig till det. Jag vet inte hur länge du haft kontakt med psykologen i fråga, men om ni inte haft en långvarig kontakt skulle jag ta hens åsikter med en nypa salt. Och inte ens om ni skulle haft långvarig kontakt kan psykologen veta med säkerhet om du har autism eller inte med tanke på att du inte utretts. Vuxna autister har ofta utvecklat kamouflagestrategier och det kan ta tid för utomstående upptäcka autistiska kännetecken hos vederbörande vid kamouflage! Förklara ovanstående för psykologen, och berätta också varför du tror att du har autism.

Remissen måste vara utförligt skriven

Om du vill bli remitterad till en NPF-utredning och den mottagning du är patient på inte kan hjälpa dig så föreslår jag att du byter mottagning. För att minska risken att remissen returneras måste den vara så utförlig som möjligt. Det är nämligen många som önskar att få göra NPF-utredningar, och utredningsteam brukar prioritera patienter som enligt deras bedömning skulle gynnas av en diagnos. Klarar man av ett vanligt arbete och hemsysslor utan stödinsatser finns risken att den mottagande kliniken anser att man har ett fungerande liv och därför inte har en tillräckligt stor funktionsnedsättning för att en diagnos ska vara aktuell. När du ber om en remiss ska du därför motivera för läkaren så utförligt som möjligt varför ditt nuvarande liv inte fungerar och på vilket sätt du skulle gynnas av en diagnos. Jag önskar dig lycka till och håller tummarna för att du blir tagen på allvar!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Hjälp, min psykolog tror inte att jag har autism”

Kvinnlig autism är verkligen klurig och eftersatt. Jag har utretts 3-4 gånger under 15 års tid innan jag fick en autismdiagnos.
Mitt ”fel”? Jag var för medveten om att jag har en kropp som jag kan använda för att kommunicera. Allt annat var klockrent. Det är först senare års riktade forskning mot kvinnlig autism som gjorde att jag fick en diagnos.

Vad bra att du fick din diagnos till slut! Jag håller med om att kvinnlig autism är eftersatt. Diagnoskriterierna och beskrivningar om autism grundar sig för det mesta på hur manlig autism uttrycker sig, och autism hos tjejer har hamnat i skymundan. Det är jättebra att Svenny Kopp forskar på kvinnlig autism!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *