Kategorier
Läsarfrågor

Min son missbrukar men vill inte ha en autismdiagnos

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Carina frågar

Min son har ADHD diagnos och hans klinik ville utreda honom för Aspergers, men just där och då ville inte han, eftersom han var 18 så bestämde han.

Idag har han svårigheter – väldigt engagerad fotbollssupporter med slagsmål/droger. Han är idag och jag orkar snart inte mer.

Vet du vart vi ska vända oss för en utredning?

Paula svarar

Jag förstår verkligen att du är orolig! Om jag förstod dig rätt så missbrukar han droger. Socialtjänstens ansvar för behandling vid missbruk regleras i socialtjänstlagen så det du kan göra är att kontakta socialtjänsten i din kommun och be dem om hjälp. Det finns olika typer av behandlingshem som socialtjänsten tillhandahåller. Om han använder droger och vägrar ta emot behandling så kan du göra en LVM-anmälan till socialtjänsten så gör de en utredning om ifall LVM (lag om vård av missbrukare i vissa fall) kan vara tillämplig i hans fall.

Fokusera i första hand på missbruket

Mitt råd är alltså att du i första hand kontaktar socialtjänsten så att han får behandling för sitt missbruk vilket jag tycker är viktigare just nu än att han ska göra en autismutredning. Anledningen till att jag tycker så är att han lär behöva vård i vilket fall och han var negativ till en autismutredning. Eftersom han är vuxen bestämmer han själv, och är det så att han inte vill ha en autismdiagnos kommer han troligen inte vilja ha några LSS-insatser. Om han inte anser att en autismdiagnos kan hjälpa honom så tycker jag alltså att det är missbruket ni ska fokusera på i första hand!

Han kanske ändrar sig i framtiden

Om han däremot skulle vara motiverad för en autismutredning i framtiden så kan ni prata med en läkare, antingen på en vårdcentral eller psykiatrin och be om en remiss. Om han säger nej till en utredning idag behöver det ju inte betyda att han resonerar likadant i framtiden. Kanske kommer han upptäcka i framtiden att en autismdiagnos kan hjälpa honom ifall han skulle behöva stödinsatser enligt LSS!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Svar på detta inlägg, som gjorde att jag klickade in, kom som en välsignelse. Tack för detta inlägg! Jag blir…

  2. Intressant! Tack för informationen om boken. Jag blir utsatt för dessa motiverande samtal fast jag inte vill så jag hoppas…

  3. Mmm, och eftersom mi-samtal är ett (får man nog tillstå) ganska kraftfullt men enkelt verktyg för att få samtalsparten att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Min son missbrukar men vill inte ha en autismdiagnos”

Hej Carina

Tycker Paula gav bra råd ovan.
Om han skulle testa ”vanlig missbruksbehandling” och inte tycka sig bli hjälpt av den kanske ha vill göra en autismutredning till sist?
Om utredningen visar på autism så borde den kunna styrka att han också i sådana fall behöver en missbruksbehandling där extra hänsyn och förståelse finns för hur hans autism +adhd påverkar honom. Kanske kan han behöva missbruksbehandling med extra anpassningar för att hjälpa just honom att komma ur missbruket.

Mvh kritan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *