Kategorier
Autism och bemötande

När hyresgästens funktionsnedsättning ej respekteras

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ibland klarar vi autister av att exponera oss för utmaningar under en begränsad tidsperiod, men därmed inte sagt att vi kommer att klara av det i längden. Ofta kan det vara precis tvärtom: autism innebär ofta stora kognitiva utmaningar vilket gör att vi blir mer och mer utmattade om vi inte lyssnar på vår kropp. Precis på samma sätt som personer med utmattningssyndrom behöver sänka kraven och vila behöver vi autister ibland göra detsamma. För mycket exponering kan göra oss hjärntrötta och få oss att må dåligt.

Fick sköta kontakterna själv

Fram tills för ett tag sedan behövde jag av olika anledningar ha frekventa kontakter med hyresvärden. Vissa gånger kunde min boendestödjare prata med hyresvärden, men de gånger min boendestödjare inte var tillgänglig behövde jag sköta kontakterna själv. Och trots att både jag och boendestödjaren hade meddelat att jag endast ville ha mailkontakt respekterades det inte: jag behövde ha telefonkontakt med hyresvärden och även ta emot hantverkare som besökte min lägenhet!

Ogillar telefonsamtal

Ni som brukar följa min blogg vet att jag tycker att telefonkontakter och hantverkarbesök tar energi. Och frekventa ofrivilliga telefonkontakter gjorde det inte lättare för mig att prata i telefon utan tvärtom: ju fler sociala kontakter jag exponerades för desto jobbigare blev de för mig med tiden. Jag blev både fysiskt och mentalt utmattad, och det blev också jobbigare och jobbigare för mig att träffa hantverkare. Mina svårigheter försvinner nämligen inte genom exponering!

Var helt slut

Plötsligt lossnade handtaget från min kylskåpsdörr vilket min boendestödjare felanmälde. Hyresvärden meddelade att det var vitvaruservice som skulle ta hand om ärendet. Men vid det laget var jag helt slut och visste att jag inte skulle orka ta emot hantverkare från vitvaruservice själv: jag ville att min boendestödjare vara hos mig och hjälpa mig att ta emot dem. Hade jag inte varit helt slut på grund av all tidigare exponering hade jag kanske orkat ta emot vitvaruservice själv, men nu var det helt uteslutet!

Kontaktade vitvaruservice

Boendestödjaren tog kontakt med vitvaruservice och förklarade att vi endast kunde ta emot dem på en fredagseftermiddag: hon pluggar nämligen på alla andra vardagar, och utöver fredagseftermiddagar är hon endast tillgänglig på kvällar och helger. Och då vitvaruservice endast jobbar på kontorstid var en fredagseftermiddag den enda tid som skulle komma på fråga! Hon var också tydlig med att anledningen till önskemålet var min funktionsnedsättning: jag ville att boendestödjaren skulle vara hos mig när hantverkaren skulle komma!

Hantverkaren ville inte vänta

Vitvaruservice hade antecknat detta men respekterade ändå inte önskemålet: hantverkaren SMS:ade mig stup i kvarten och frågade om han skulle kunna komma dagen efter. Jag svarade att nästkommande fredagseftermiddag skulle passa, men då kunde han inte. Jag påminde honom om att jag i så fall ville att han skulle vänta med besöket i ett par veckor så att besöket kunde förläggas till en fredagseftermiddag. Men han hade svårt att förstå detta och ville helst inte vänta!

Ville komma nästa dag

Ett par dagar senare SMS:ade han mig och meddelade mig att han skulle komma nästa förmiddag. Jag svarade i panik att den dagen och tiden absolut inte passade eftersom jag skulle vara hemma och hålla en distansutbildning. ”Det gör inte mig något, låt mig inte störa dig! Jag kommer ändå”, svarade han. Min ångest bara steg för jag visste att jag inte skulle hålla en bra föreläsning om jag skulle bli distraherad av en hantverkare. Jag kände mig pressad!

Avbokade besöket

Jag svarade honom att om den dagen och tiden verkligen var den enda tid vitvaruservice kunde så hade jag tyvärr igen möjlighet att ta emot dem alls. Jag ville fortfarande ha kylskåpsdörren fixad på en fredagseftermiddag och hade absolut inte bråttom med besöket, men om det absolut inte passade dem att vänta och det var nödvändigt för dem att komma på en tid då jag skulle föreläsa så var det också okej för mig att avboka besöket, skrev jag. Jag skulle nämligen inte kunna koncentrera mig på föreläsningen om jag skulle bli avbruten. ”OK”, svarade han, ”då avbokar vi besöket helt.”

Hade gått ut över mitt jobb

Nu har det gått några veckor, och jag ångrar absolut inte att jag avbokade besöket. Jag kan leva med ett trasigt handtag för det påverkar inte kylskåpets funktion. Samtidigt är jag lite besviken på att vitvaruservice inte kunde vara mer flexibel och åtminstone ha förståelse för att just den tid och dag de föreslog var extremt olämplig för mig: om det absolut var nödvändigt för dem att komma på en dag och tid som inte passade min boendestödjare så ville jag åtminstone inte att de skulle komma på en tid då jag skulle föreläsa. Det skulle ha gått ut över mitt jobb.

Viktigt att ta hänsyn

Det är extremt viktigt att hyresvärdar och hantverkare håller överenskommelser! Om en boendestödjare ringer och förklarar att hyresgästen har en funktionsnedsättning är det viktigt att de tar hänsyn till det. Och det spelar absolut ingen roll i sammanhanget om hyresgästen har klarat av att sköta vissa saker självständigt tidigare: i vissa perioder kan en autistisk hyresgäst behöva mer stöd och i andra mindre. En boendestödjare ringer absolut inte på skoj för att be hyresvärden ta hänsyn till vissa saker!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

10 svar på ”När hyresgästens funktionsnedsättning ej respekteras”

Fy katten. Stackars dig, Paula!

Samtidigt blir jag glad att du stod på dig. Och att det inte var ett värre problem än att du klarar dig utan att få handtaget fixat.

Men jag tycker ju att så här ska det bara inte få vara. Kan man inte anmäla dem för diskriminering?

Egentligen borde man väl kunna anmäla dem för diskriminering för vitvaruservice tillhandahåller tjänster till allmänheten. Samtidigt vet jag inte om jag orkar göra det för DO driver endast ytterst få fall.

Det är möjligt att det här inte är ”tillräcklig” diskriminering. Jag tror att det kan ha skett en kommunikationsmiss i detta fall för den hantverkare som ville komma hem till mig var troligen en annan person än den som tog emot telefonsamtalet, och han kanske inte hade läst anteckningar som den andre personen hade skrivit om min funktionsnedsättning. Däremot borde vitvaruservice definitivt ha bättre rutiner så att rätt person får rätt information om hyresgästens specialbehov/funktionsnedsättningar, och de borde också förstå att om man håller en distansutbildning hemma så vill man inte bli störd. Jag håller väldigt sällan distansutbildningar, inte ens varje månad, och det blev dumt när vitvaruservice ville komma just då och tjatade även om jag sade nej.

Ja, beklagar. Det är ju oerhört snarlikt vad jag redan berättat för dig även om vi inte är olika och att det därför inte ser exakt likadant ut. Skillnaderna är väl att jag gärna pratar i telefon, men ofta är rädd för att ringa upp, eftersom personen kanske inte svarar eller att jag ringer på olämplig tid samt att jag inte har några problem med att ta in någon i hemmet så länge jag har städat undan lite grann och att jag är mer orolig för vad som eventuellt ska hända och att du är bättre på att kommunicera klart och tydligt hur du vill ha det och hur du känner. Jag tenderar att hålla saker inom mig när det blir för jobbigt och är inte alltid så bra på att vara tydlig när jag får ångest, eftersom jag är rädd för vad som kan bli nästa steg sen, nästa förväntning, eventuella egna reaktioner på vissa svar osv. Men i stort är det ju nästan som en spegelbild av hur det varit för mig.

Jag brukar faktiskt ha svårt att kommunicera mina behov när det sker muntligt. Jag brukar ha väldigt svårt att hitta rätt argument för stunden, och precis som du skriver måste man också förhålla sig till sina egna och andras reaktioner! Däremot brukar jag ha lätt för det när det sker skriftligt, antingen via mejl eller SMS, för då får jag betänketid.

Ja, viss är det lättare att texta i sådana situationer. Jag föredrar också att texta om jag ska prata om politik med någon t.ex. Vill absolut inte gå in på det här, men det är lättare att hålla känslorna i styr och tänka igenom vad man säger i sina meddelanden. Sen kan jag till sist skicka impulsiva meddelanden, men det är mer om jag känt mig respektlöst eller orättvist bemött när det gäller autismrelaterade problem av de som jag blivit närmare vän med.

Vad bra att du är medveten om hur du fungerar! Jag brukar själv inte skicka impulsiva meddelanden men förstår att det kan hända om man känner sig orättvist behandlad. Själv brukar jag även då skriva väl genomtänkta meddelanden och förklara varför jag anser mig ha varit orättvist behandlad. Ibland kan jag också låta det vara beroende på om jag känner att det är värt att ”klaga” eller inte.

Jag blir stum, hittar verkligen inte orden när det skulle behövas som mest. Jag har definitivt mycket lättare för att skriva. Är så glad för att tex min hyresvärd sköter all kontakt via sms. Och han respekterar tider vi kommer överens om ifall han behöver komma och fixa något i min lägenhet.

Jag skriver mejl i min kontakt med Af och Fk. Telefonsamtal tar otroligt mycket energi från mig… skriver då hellre om den möjligheten finns. Jag är även så glad över att det är ok att jag tar bilen till min arbetsträning och inte tvingas ta bussen, då det vore en mardröm för mig med alla intryck som det skulle föra med sig 5 timmar per vecka, utöver min arbetsträning. Då skulle jag inte klara av min arbetsträning så bra som jag faktiskt nu gör! 😊

Vad bra att du kunnat ha mejlkontakt med myndigheter och att din hyresvärd går med på att ha kontakt med dig via SMS. Jag stör mig på hyresvärdar/fastighetsskötare som ringer trots att man tydligt meddelat att man önskar att bli kontaktad via mejl.

Jag brukar bara öppna dörren och släppa in dem så gör de sitt. Brukar inte prata om jag ev. inte har en fråga. Ibland har de ngn fråga då svarar jag . Om jag är trött på morgonen t.ex sätter jag mig framför tv’n eller på sängen tills de är klara.

Stängt för kommentering.