Kategorier
Läsarfrågor

Måste man betala en autismutredning ur egen ficka?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Mamma frågar

Min son är 20 och Mindler har övertalat honom att göra en autismutredning som han betalar 29000 för. Finns det verkligen inget annat sätt?

Paula svarar

Jo, det kan finnas ett annat sätt och det är att försöka få en autismutredning via regionen. Det finns oseriösa aktörer som ”säljer” utredningar och diagnoser, det vill säga att de sätter autismdiagnoser på patienter som i själva verket inte har autism och vars problem beror på något helt annat. Professor Christopher Gillberg har varnat för överdiagnostisering av autism.

Viktigt att de har rätt kompetens

Nu vet jag inte hur seriösa Mindler är när det gäller autismutredningar så jag vill varken råda eller avråda någon att göra en autismutredning hos dem, men 29 000 kronor är mycket pengar! Det är såklart inte omöjligt att de är seriösa och kompetenta för alla privata aktörer måste absolut inte vara oseriösa. Svårt att säga, men det är viktigt att göra autismutredning hos ett utredningsteam (och inte en självständig utredare) med adekvat kompetens! Jag träffade så sent som för några dagar sedan en person som tidigare hade fått en autismdiagnos hos en oseriös aktör, men där och då hade hen inte ifrågasatt diagnosen. Men efter några år fick hen diagnosen avskriven, och då tvingades utredaren erkänna att kliniken hade satt fel diagnos på hen.

En bra remiss ökar chanserna

Det är inte helt lätt att få en autismutredning beviljad via regionen, men jag skulle försöka med det om jag vore ni. Försök motivera så utförligt som möjligt för regionen varför ni tror att din son har autism och på vilket sätt diagnosen skulle kunna hjälpa honom. En utförlig och bra remiss ökar chanserna för att han får göra en autismutredning via regionen och slipper betala utredningen från egen ficka. Lycka till!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Svar på detta inlägg, som gjorde att jag klickade in, kom som en välsignelse. Tack för detta inlägg! Jag blir…

  2. Intressant! Tack för informationen om boken. Jag blir utsatt för dessa motiverande samtal fast jag inte vill så jag hoppas…

  3. Mmm, och eftersom mi-samtal är ett (får man nog tillstå) ganska kraftfullt men enkelt verktyg för att få samtalsparten att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Måste man betala en autismutredning ur egen ficka?”

Tack för ditt svar. Autismutredningen behövs för att min son ska kunna gå vidare till en psykolog. De vill inte boka möte innan han har en utredning. Skulle du råda honom att gå till en psykolog utan att säga att han är autistisk?
En psykolog och även skolan har återkopplat att de tror han har högfungerande autism, eftersom han har sociala svårigheter bl a.
En psykolog på första linjen har däremot sagt att hans bekymmer beror på mobbing i skolan som skolan inte tagit ansvar för. Hon svarade mig då att hon inte trodde att min son har en diagnos. Han behöver verkligen en psykolog.

Jag tycker att det är märkligt om Mindler kräver att din son gör en autismutredning först. Visst, en diagnos kan hjälpa psykologen att förstå honom bättre, men samtidigt är alla vi autister individer. Han borde kunna få prata med en psykolog oavsett om han har en diagnos eller ej! Jag misstänker att Mindler försöker tjäna pengar på det här sättet.

Det är svårt att säga om din son borde gå till en psykolog utan att säga att han förmodligen är autistisk. Han kan ju testa att förklara för psykologen att han är en person som har specialbehov och har vissa svårigheter som många av hans jämnåriga inte har. Det borde räcka!

Om jag vore han skulle jag dock försöka etablera kontakt med psykiatrin. Regionen lär inte kräva av honom att göra en autismutredning och betala den ur egen ficka. Om de ”kräver” att han utreds för autism kommer de stå för kostnaden!

Absolut kan din sons problem bero på mobbning, men det utesluter inte att han har autism. Det är väldigt vanligt att vi autister har trauman p g a till exempel mobbning i skolan. Vi blir ju mobbade betydligt oftare än neurotypiker, det vill säga personer som inte har autism.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *