Kategorier
Läsarfrågor

Kommer hon fixa att bo själv?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Mormor frågar

Kan vårt barnbarn (20 år) som gått ut skolan och fått jobb och egen bostad på annan ort klara en sån situation rent vardagligt? Problem var det när hon bodde hemma. Svårt med ordning och reda som jag kallar det. Vad behöver vi tänka på? Låter som att jag hittat ett rätt forum för eventuella frågor och funderingar.

Paula svarar

Nu vet jag inte vad för slags problem ditt barnbarn hade hemma samt om hon har autism, adhd/någon annan diagnos eller om hon inte har en funktionsnedsättning alls. De allra flesta unga vuxna utan funktionsnedsättning klarar av att bo själva utan stöd även om de haft svårt att hålla ordning hemma. I början kan det bli en chock att behöva ta ansvar för hushållet och ekonomin, men unga vuxna som varken har autism eller adhd brukar fixa det.

Hon kan behöva ett schema

Om hon däremot har autism och/eller adhd finns det absolut goda chanser för att hon kommer att fixa att bo själv på en ny ort, men det är inte omöjligt att hon kan komma att behöva lite stöd. Jag tycker att ni kan göra en lista där det framgår vad som behöver göras i ett hem: t.ex. regelbundet gå ut med soporna, diska, betala hyran o s v. Hon kan behöva ett tydligt schema och påminnelser!

Viktigt med hemförsäkring och a-kassa

Vad gäller räkningar så kan det vara bra att ha dem på autogiro om hon har svårt att komma ihåg att betala dem i tid. Och glöm inte att hjälpa henne att skaffa en hemförsäkring och se till att hon går med i a-kassan! När jag var ung vuxen stod jag i många år utan a-kassa och hemförsäkring då ingen hade berättat för mig att det var viktigt att teckna dessa försäkringar. Se därför till att hon ordnar med sådant samt registrerar sin adress hos Skatteverket.

Alla har olika smärttröskel

Om hon har svårt med ordning och reda är det viktigt att tänka på att olika människor har olika smärttröskel för vad som är okej respektive inte okej. Jag är själv ingen ordningsam person och kommer därför aldrig klara av att ha det städat och fint i mitt sovrum eftersom det tar alldeles för mycket energi av mig att hålla ordning. Det är viktigt att tänka på att det är okej att sakna ordning och reda i sitt eget hem så länge man själv inte lider av det! Om man däremot lider av det kan man ta hjälp av arbetsterapeut eller boendestödjare för att hitta strategier.

Det kan vara okej med stök

Med ovanstående sagt tycker jag att det är viktigt att skilja på avsaknad av ordning och ohälsosam smuts. Om man aldrig diskar eller går ut med soporna samt förvarar gamla matrester överallt i lägenheten istället för att slänga dem kommer det snart börja lukta och det kan bli ohyra. I sådana fall är det viktigt att hon får en boendestödjare som kan hjälpa henne att rengöra lägenheten ibland. Men vad däremot gäller vanligt stök tycker jag att hon ska få bestämma hur hon vill ha det!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Kommer hon fixa att bo själv?”

Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå med i beror på vilken bransch man jobbar i. Här är en lista med a-kassor. https://www.unionen.se/rad-och-stod/vilken-kassa-ar-den-basta-dig

Man kontaktar a-kassan som passar bäst in på branschen man jobbar i och säger att man vill bli medlem i a-kassan. Medlemskapet kostar 100-200 kr/månad. A-kassan är en arbetslöshetsförsäkring som betalar ut ersättning om man blir arbetslös. Blanda inte ihop facket och a-kassan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *