Kategorier
Läsarfrågor

Kan jag vända mig till VC vid misstanke om autism?

Alice frågar

Jag är en 47 årig kvinna som har misstänkt att jag har Asperger ett tag nu. Svarar tex väldigt högt på diverse ”självtest” mm.
Till saken hör att jag varit utbränd, brann för mitt jobb och gör det i viss mån fortfarande, haft PTSD och blivit behandlad för detta. Jag trivs mycket bra ensam, trots pojkvän, som arbetar borta större delen av veckan. Ja, listan kan göras lång. Jag har gått till psykolog genom VC ett antal år där hen i journalanteckningar skrivit om tvångssyndrom och sömnstörningar.

Nu till min fråga: jag undrar om man ”bara” kan gå till VC och be om en remiss för en utredning. Det känns inte som jag kommer att bli trodd. Psykologen jag gått till har liksom aldrig namnet ngt. Min PTSD behandling fick jag betala själv via ett traumacenter som var privat.

Ha det fint.

Paula svarar

Jag vet inte om du läst tidigare läsarfrågor, men nyligen svarade jag på en liknande fråga här. För att svara på din fråga tycker jag absolut att du kan gå till vårdcentralen och be om en remiss! För att få diagnosen autism räcker det dock inte att man trivs ensam och är introvert utan symptomen ska också medföra en kliniskt signifikant funktionsnedsättning i vardagen för att diagnosen ska vara aktuell. Det är många som har autistiska drag utan att ha autism, men med detta sagt är det alltid bra att genomgå en utredning vid misstanke om autism.

Motivera gärna behovet av en diagnos

Precis som jag skrev i det tidigare svaret är det bra att kunna motivera för läkaren på vårdcentralen varför man anser att man har autism/en signifikant funktionsnedsättning och på vilket sätt man tror att diagnosen skulle kunna hjälpa en. Numera är det tyvärr inte helt lätt att få igenom sitt önskemål om en autismutredning då psykiatrin ofta sållar bort de patienter som verkar ha ett fungerande liv och klara sig utan stöd. För att läkaren ska kunna skriva en så bra remiss som möjligt (vilket ökar sannolikheten för att remissen godtas) är det därför bra om du kan beskriva varför ditt nuvarande liv inte fungerar. Kanske skulle du vara i behov av bistånd i form av boendestöd, LSS-insatser, sjukersättning eller arbetsanpassningar? Lycka till, jag håller tummarna för att du får igenom ditt önskemål om en utredning!

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X (f.d. Twitter), WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag har fått höra av Habiliteringen att för personer med funktionsnedsättning finns det stipendier att söka för att köpa diskmaskin.

  2. Det där låter ändå helt i sin ordning Banco. Du har ju ett system som fungerar för Dig, det är…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *