Kategorier
Läsarfrågor

Remissen till en autismutredning avslås, hjälp

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Lea frågar

Jag undrar, om man gjort en basutredning hos psykiatrin för ett antal år sedan och som inte ledde till vidare utredning, finns det någon rättighet att få göra om denna och få en ny bedömning?
Idag ser min systers liv så annorlunda ut mot när den tidigare bedömningen gjordes och vi vet mycket mer än vad vi visste då som vi upplever skulle kunna förklaras av autism. Bland annat att min syster är en mästare på att maskera. Men psykiatrin säger nej och skickar remissen tillbaka till läkare.
En diagnos skulle betyda skillnaden mellan att valsa runt i systemet hos olika instanser och samtalskontakter och att få klarhet i orsaken till svårigheter och möjlighet till stöd för att kunna ha en anställning för första gången i livet och hjälp till en stadig ekonomi.
Tacksam för alla tips och råd.

Paula svarar

Det är tyvärr inte alltid helt lätt att få till en autismutredning som vuxen. Det din syster råkat ur för är dessvärre väldigt vanligt, dvs att remissen avslås och skickas tillbaka till den remitterade läkaren. Psykiatrin har rätten att avslå en remiss om de inte anser att en autismutredning är motiverad så nu gäller det alltså för er att övertyga vården om varför en autismutredning är på sin plats. Och jag har några idéer.

Har läkaren kunskap om autism?

För det första är det viktigt att remissen är bra och utförligt skriven. Är remissen uselt skriven finns det en stor risk att den inte accepteras. Frågan är om den remitterande läkaren själv är övertygad om att det skulle vara viktigt för din syster att få veta om hon har autism. Har läkaren autismspecifik kompetens och förstår varför det är viktigt med en diagnos? En läkare som vet vad autism handlar om kan förmodligen skriva en bra remiss och motivera varför en autismutredning vore på sin plats. Om ni upplever att din systers läkare inte har tillräckligt mycket kunskap om autism tycker jag att hon ska byta läkare och vid behov även en vårdcentral. Tyvärr har jag inga tips på en vårdcentral med kunskap om autism då jag själv inte har lyckats hitta någon men om ni bloggläsare har tips på en bra vårdcentral med autismkunniga läkare får ni hemskt gärna tipsa och kommentera!

Använd gärna LSS som ett argument

Ett annat tips jag har är att redogöra för vad din syster skulle få för stöd om hon fick en autismdiagnos. Psykiatrin kan resonera att hon kan få hjälp från psykiatrin oavsett om hon får en diagnos eller ej vilket kan göra en diagnos överflödig i psykiatrins tycke. Därför är jag inte säker på att psykiatrin köper argument som ”jag vill få en diagnos för att förstå mig själv bättre” för de kanske resonerar att man även kan lära sig att förstå sig själv utan en diagnos. Däremot tycker jag att ni kan trycka på att hon kan behöva hjälp via LSS (t.ex. daglig verksamhet eller kontaktperson) om det är fallet då en autismdiagnos ger tillhörighet till LSS. En diagnos skulle också ge din syster möjlighet att få hjälp från habiliteringen. Har hon inget jobb vilket jag tolkar det som att hon inte har kommer hon också ha lättare för att få en lönebidragsanställning med en diagnos. Betona gärna dessa punkter!

Är skeptisk till screeningverktyg

Jag vet inte riktigt vad som menas med basutredning men jag antar att det bland annat syftar på screeningverktyg. Dessa typer av screeningverktyg är inte nödvändigtvis helt tillförlitliga, speciellt inte om klinikern saknar kunskap om autism. Jag är själv skeptisk till screeningverktyg som ett enda instrument för att bedöma om en autismutredning är motiverad eller ej i de fall då klinikern saknar tillräcklig kunskap, liksom även till självtester på nätet. När jag själv var ung fick jag resultatet från självtester att jag absolut inte hade autism. Exempelvis kryssade jag i alternativet att jag gärna gick på fester, men den enda anledningen till att jag tyckte om fester var att jag ofta var på etniska fester där jag kunde öva på mina språkkunskaper och språk är ju mitt specialintresse. Det var alltså inte själva festerna som intresserade mig utan språken. Därför kan screeningverktygen och självtester vara kluriga. De kan ge helt missvisande resultat!

Privata utredningar är kostsamma

Förklara gärna ovanstående för din systers läkare, och beskriv även vad kamouflage innebär i hennes fall, dvs hur hon gör när hon maskerar sina svårigheter. Eftersom din syster verkar ha stora svårigheter och, om jag förstår det rätt, aldrig ens lyckats behålla ett jobb tycker jag att hon borde få en autismutredning via den offentliga vården. Jag vet flera autistiska vuxna som tvingats bekosta sina autismutredningar på privat regi eftersom de inte lyckats få till en utredning via den offentliga vården, men din syster borde få det tycker jag eftersom hon uppenbart verkar ha svårigheter. Cereb gör utredningar för privatbetalande patienter, dock är en privatutredning sällan ett alternativ för personer som saknar ett jobb då privata utredningar är mycket kostsamma. Därför tycker jag att ni ska göra allt för att försöka få till en utredning via den offentliga vården!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *