Em frågar
Jag har fått mina diagnoser nu som vuxen, autism (Asperger) och ADD. Jag ser ju nu hur det har påverkat hela mitt liv, varför saker har varit så kämpiga och hur jag har slitit för att hänga med i en typ av liv med arbete, familj, villa och aktiviteter som andra runtomkring mig lever och jag har alltid trott att jag bara är sämre på att kämpa än mina medmänniskor.
Jag fick tips av psykologen som gjorde utredningen om att jag skulle kunna söka sjukersättning på en del procent, eftersom hon i utredningen skrev att hon inte bedömde att jag klarar av att jobba heltid. Men jag lite rädd för den processen, det känns som att det aldrig skulle gå att få igenom när jag nu hankat mig fram i arbetslivet under drygt 20 års tid. Har du några erfarenheter att dela med dig av här, att söka sjukersättning trots att man varit arbetslivet en längre tid?
Paula svarar
Tyvärr har jag ingen erfarenhet av att ansöka om sjukersättning efter en längre tid i arbetslivet. Själv fick jag för cirka 17-18 år sedan aktivitetsersättning efter långtidssjukskrivning, men när jag fyllde 30 blev jag utförsäkrad bland annat med motiveringen att det inte ansågs vara uttömt att jag någon gång i framtiden inte skulle kunna arbeta på en anpassad arbetsplats med enklare arbetsuppgifter. Och detta alltså trots att jag vid tidpunkten för utförsäkringen hade haft aktivitetsersättning i flera år!
Sjukskriv dig först
Tyvärr kan jag inte svara på hur det kommer att gå för dig med ansökningsprocessen, men jag funderar på om du skulle kunna sjukskriva dig först med tanke på att du känner att du inte orkar jobba på heltid. Jag tror att det skulle kunna vara lättare för dig att få sjukersättning om du har konkreta bevis på att du inte klarar av ett heltidsarbete, och långtidssjukskrivning indikerar ju att så är fallet. Intyget från din psykolog kommer förhoppningsvis övertyga läkaren om att sjukskrivning är en bra idé.
Låt din arbetsförmåga utredas
Innan du beviljas sjukersättning kommer Försäkringskassan vilja uttömma dina möjligheter att klara av ett arbete med anpassningar i form av exempelvis ett lägre arbetstempo, anpassade arbetsuppgifter och vilopauser emellan. Om jag vore du skulle jag under sjukskrivningsprocessen genomgå en arbetsförmågebedömning så fort som möjligt. Om du inte anser dig orka arbeta heltid ens på anpassade arbeten är det bra att du har så mycket underlag som möjligt, varför det är viktigt att din arbetsförmåga utreds. Viktigt är också att läkaren förstår din autism och dina svårigheter så att du får ett så utförligt läkarutlåtande som möjligt.
Vänta inte för länge
Med tanke på att du arbetat i många år kommer du troligtvis få inkomstrelaterad sjukersättning om din ansökan om sjukersättning går igenom. Tänk på att storleken på inkomstbaserad sjukersättning baseras på dina inkomster under de senaste åren och att dina inkomster kommer att sänkas under sjukskrivningen. Därför kan det vara bra för dig att inte vänta alltför många år med att ansöka om sjukersättning så att du slipper leva på garantinivå. Själv fick jag leva på ett lägre belopp än garantinivå eftersom jag inte är född och uppvuxen i Sverige, och det hade såklart varit en fördel för mig att få ett högre belopp!
Lycka till, jag håller tummarna för att du får sjukersättning i den omfattning du önskar!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
God fortsättning Paula! https://sverigesradio.se/artikel/6597539
God jul, Susanna! 🙂
God Jul till dig Paula!
Bra skrivet! När spelarna samarbetar kring spelet blir reglerna tydliga och autisten slipper förhoppningsvis känna sig osäker på vad som…
Detta är något jag har funderat ganska mycket över! Särskilt i relationen till spelet world of warcraft som jag spelade…
Det här med samtalsämnen blir ofta aktuellt om man har en stor social krets och förväntas mingla (vilket ofta är…
Faktiskt borde habiliteringar börja använda sig av autister /mer/ i sin psykoedukation av speciellt nydiagnostiserade. Några som egna erfarenheter kan…
Du beskriver det det väldigt bra! Och du har rätt i att det är en fördel att man kan stänga…
”låtsas vara extremt intresserad av samtalsämnen andra vill prata om”. Det där har jag inte tåkat ut för, kanske på…
Jag skulle säga att det till stor del handlar om kontroll, krav och konsekvenser. Man väljer vad för spel man…
4 svar på ”Kan jag få sjukersättning efter flera år i arbetslivet?”
Det här jag skriver nu kanske är svårt att svara på och jag har full förståelse för det:
Känner du till fall där personer som fått en utredd autism i vuxen ålder och har ett långt arbetsliv bakom sig, säg 10-30 år, som drar sig för att söka sjukersättning i vilken omfattning det än må vara eller en lönebidragsanställning med rädsla för att det kan få konsekvenser när det gäller relationer (befintliga och nya), den egna självbilden och samhällets syn?
Finns det en konflikt och ett motstånd där som gör att en del inte tycker det är värt det eftersom de oroar sig för att hamna på ”samhällets bakgård” och upplever som att många dörrar stängs att de hellre hittar andra lösningar?!
Intressant fråga! Faktum är att ingen någonsin har berättat för mig att hen skulle dragit sig för att ansöka om sjukersättning på grund av samhällets syn på sjukpensionärer, men däremot har människor gett mig andra anledningar till varför de inte vill ha sjukersättning: ”Jag skulle må jättedåligt om jag aldrig jobbade igen”, ”det är jättekonstigt att inte ha ett jobb och bara sitta hemma på dagarna” och ”det låter som en deprimerande tanke att ha sjukersättning” är saker som folk enligt min erfarenhet använder som motivering till varför de inte ansöker om sjukersättning.
Vissa av dessa personer har till och med varit långtidssjukskrivna men ändå inte velat ha sjukersättning! Jag minns att jag träffade en tjej med tidsbegränsad sjukersättning (det var på den tiden tidsbegränsad sjukersättning fortfarande var möjlig att få), och hon berättade för mig att hon hade blivit erbjuden permanent sjukersättning men tackat nej till erbjudandet. Hon ville absolut inte ha permanent sjukersättning medan det var min allra största dröm att få det! Hon ville inte se sig själv som sjukpensionär även om hon inte hade jobbat på många år. Dock hade denna tjej inte autism utan en annan diagnos.
Jag funderar på om dessa personer inte vill ha sjukersättning eftersom de skulle bli uttråkade av att inte ha ett jobb eller om de har blivit hjärntvättade av samhället för att tro att jobb innebär lycka. Är man hjärntvättad är man sällan medveten om det själv utan tycker att det är ens egna känslor och åsikter. Anledningen till att jag funderar på om det handlar om hjärntvätt är att jag träffade massor av människor i Algeriet som tyckte att det lät som en dröm att ha aktivitetsersättning (på den tiden hade jag det, och jag berättade för dem vad aktivitetsersättning innebar). Att beloppet man fick i aktivitetsersättning var ett betydligt mindre belopp än vad man fick av att jobba spelade ingen roll för dem. Intressant i sammanhanget är att jobb inte anses som viktigt i Algeriet på samma sätt som i västvärlden.
Jag ville själv inte ansöka om aktivitetsersättning eller ens sjukpenning först när jag var yngre, men det var för att jag hade blivit uppfostrad till att tänka att det är elakt att snylta på skattebetalarna och att det är samma som att gå hem till främlingar, öppna deras kylskåp och börja äta deras mat. Det var okej att ha sjukpenning om man verkligen var så sjuk att man rent fysiskt inte kunde lyfta upp ur sängen men om man mådde dåligt av att arbeta var det inte okej att snylta på andra. Jag ville absolut inte vara en ”tjuv” som stal skattebetalarnas pengar. I Finland har man alltså det tankesättet, mycket för att vi finnar har varit med om krig och tvingats jobba hårt för att bygga upp landet igen.
I Sverige har man inte det tankesättet alls på samma sätt! Visst, det finns svenskar som ifrågasätter sjukpensionärer, men anmärkningsvärt är att jag aldrig någonsin har blivit kritiserad i Sverige när jag berättat offentligt för media att jag haft aktivitetsersättning med anledning att jag mådde dåligt av att jobba. I Finland fick jag massor av kritik när jag berättade samma sak! Och kritiken kom inte bara från neurotypiker utan även finska autister kritiserade mig för att jag hade ”gått till läkaren för att gråta ut för att jag inte orkade jobba och be om att bli sjukskriven”. Även många finska autister tyckte alltså också att det var omoraliskt av mig att ha snyltat på skattebetalarna!
Vad gäller lönebidrag har jag faktiskt träffat autister som inte velat ha lönebidragsanställningar av de anledningar du nämnde. De menar att de känner sig mindre värda som medarbetare om deras arbetsgivare får lönebidrag för dem!
Jag fick praktik på praktik, ingen anställning. Klarade inte ens av att vara på Samhall. Gick kurser de ledde till utanförskap, hamnade i bråk. Sen så ansåg läkarna de var helt lönlöst att hålla på att experimentera med mig, efter psykiskt sammanbrott, har diagnoserna , autism, add, Tourette , cp , bipolär 2, fibromyalgi och diabetes är närmare 60 och fick till slut sjukersättning, efter de har jag inte legat inne på psyket längre , orkar göra saker. Har kraftig övervikt också som är 3- siffrig
Tråkigt att du trots flera praktikplatser aldrig blev anställd. Men vad bra att livet till slut vände till det positiva tack vare att du fick sjukersättning!