Kategorier
Läsarfrågor

Jag har autism och blir mobbad, vad gör jag?

Nikki frågar

Jag har alltid haft svårt för sociala koder speciellt när någon är elak mot mig. Hela mitt liv har jag varit mobbad och när elaka människor omkring mig fick veta om min autism blev det värre. Jag mår dåligt och vad kan jag göra för att må bättre?

Paula svarar

Vad ledsen jag blir över att andra människor är elaka mot dig. Du ska veta att du absolut inte förtjänar att bli dåligt behandlad! För det första undrar jag vad det är för människor som är taskiga mot dig. Om elakheterna sker på en skola, ett lärosäte eller en arbetsplats klassas det enligt diskrimineringslagens mening som trakasserier. Det är inte okej att mobba någon oavsett om personen har en funktionsnedsättning eller ej, men enligt lagstiftarnas mening är trakasserier snäppet värre än annan typ av kränkande behandling.

Trakasserier får inte förekomma

Faktum är att diskrimineringslagen stadgar att arbetsgivare, skolpersonal och utbildningsanordnare är skyldiga att utreda och åtgärda trakasserier så fort de får kännedom om dessa. Om elakheterna sker på en skola eller en arbetsplats ska du med andra ord prata med skolpersonalen eller din arbetsgivare så fort som möjligt! Skulle du inte få gehör kan du anmäla skolan/lärosätet/arbetsplatsen till DO!

Undvik elaka personer

Om människor istället är elaka mot dig i privatlivet ska du absolut inte umgås med dessa personer. Ibland kan det vara svårt för oss autister att bedöma om någon är elak mot oss eller inte, och därför är det viktigt att vi lyssnar på oss själva. Ibland kan vi känna oss konstiga efter att ha umgåtts med en specifik person utan att vi förstår vad som är fel och det kan ta tid innan vi förstår att vi faktiskt blir utsatta för mobbning. Känner du dig ledsen varje gång efter att ha umgåtts med en specifik person, undvik denna person i fortsättningen!

Ställ inte upp

Om en elak person försöker utnyttja dig och din snällhet på något sätt, ställ absolut inte upp! Jag har själv tidigare blivit utnyttjad ekonomiskt, och detta trots att jag hade en betydligt sämre ekonomi och mindre pengar än de som utnyttjade mig. Det jag har lärt mig är att man aldrig ska ge pengar eller utföra tjänster åt sådana personer!

Du är viktig och värdefull

Slutligen ska du påminna dig själv om att du är viktig och värdefull. Jag vet inte om du träffat andra med autism, men det finns många autister som är i din sits. Sök dig gärna till träffgrupper för autister och lär känna andra autister på nätet! Jag hoppas att du får nya vänner som ger dig den uppskattning du förtjänar och förstår vilken fin person du är!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Jag har autism och blir mobbad, vad gör jag?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.