Kategorier
Läsarfrågor

Jag har autism, hur förbereder jag mig för förändringar?

Luna frågar

Hur kan jag mentalt förbereda mig för förändringar? Står för en stor livsförändring som jag själv valt och som kommer påverka mitt liv positivt. MEN mina invanda rutiner och miljöer samt människor kommer bytas ut mot det okända. Ångesten och stresspåslagen är redan på högsta nivå. Hur kan jag mentalt förbereda mig så att jag kan minimera stressen och ångesten som kommer till följd?

Paula svarar

Din fråga är ytterst relevant för oss autister! Det är nämligen inte ovanligt vid autism att såväl självvalda som ofrivilliga livsförändringar skapar ångest. Med detta sagt är din fråga tyvärr inte helt lätt att svara på då det är olika hur vi autister förbereder oss för förändringar. Vi mår bra av olika saker, och jag har ingen aning om hur du fungerar. Därför kommer jag ge dig några tips, och du kan fundera på om något av dem skulle kunna passa dig.

Vissa behöver visuellt stöd

Vissa autister är visuella och kan behöva visualisera hur den nya vardagen kommer att se ut. Sådana autister mår ofta bra av att se så många bilder som möjligt på platser i den nya miljön och människor de kommer att möta! Vidare mår några bra av att skriva listor och scheman och fästa dem på kylskåpsdörren. Exempel på saker som kan stå på sådana listor är vilka rutiner den nya vardagen kommer att innehålla, hur dagsformen kommer att se ut efter livsförändringen och så vidare. Du får fundera på om detta skulle vara något för dig!

Vissa behöver vänja sig successivt

Vissa autister kan behöva successiv tillvänjning vid nya situationer. Tyvärr är det inte alltid möjligt att vänja sig successivt, men om du har möjlighet kan du bekanta dig med din framtida livssituation i några dagar innan du kastar dig in i den helt. Under denna tillvänjningsperiod kan du fokusera på alla positiva saker du uppmärksammar i din nya vardag. Bestäm dig för hur du ska dra nytta av det positiva så att du har något roligt att se fram emot!

Ta stöd av omgivningen

Berätta gärna för någon att du är orolig för förändringen. Med omgivningens stöd brukar det vara betydligt lättare att komma över den initiala ångesten. Förhoppningsvis kommer din omgivning vara förstående och undvika att ställa stora krav på dig i början. Ta gärna upp problemet redan nu så att dina närmaste är förberedda och kan stötta dig på bästa möjliga sätt.

Påminn dig själv om varför du gör detta

Slutligen tycker jag att du ska påminna dig själv om varför du valt att genomgå livsförändringen. Om du är medveten om varför du gör detta och har i åtanke att ångesten mest troligen kommer att avta med tiden kan det vara betydligt lättare att uthärda den initiala ångesten. Vet man varför man kastar sig in i en ny livssituation och är rätt säker på att allt kommer att bli bra i slutändan brukar allt sluta bra. Om det fortfarande känns jobbigt, påminn dig själv om självvalda och lyckade livsförändringar som du genomgått tidigare!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Jag har autism, hur förbereder jag mig för förändringar?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *