Issabellass frågar
Är det vanligt med flyktbeteende vid autism? Fly och använda silent treatment vid tex uppbrott, eller när den inte får sin vilja igenom?
Är det vanligt att personen är en helt perfekt person i början till att sen övergå till en elak oförstående partner som inte kan visa empati om man tex står och gråter pga vad de gjort? Frånskyllande, hittar på historier för att smutskasta genom att ta 2 olika historier och göra om till en än värre? Använda tex poddar med info som den sedan tar info ifrån för att kunna argumentera trotts att logiken inte finns? Kan de fly sitt ansvar mot sitt barn bara för att göra tvärtemot den andre förälderns vilja?
Detta är några exempel på beteende som jag undrar kan ha med autismen att göra? Ojämn intellekt har jag också sett. Och att inte kunna se konsekvenserna av sitt handlande…utan bara se den grejen den gör just då och inte efterföljden?
Paula svarar
Baserad på det du berättar låter inte vederbörande som någon bra person för dig. Egentligen tycker jag att det är irrelevant varför personen beter sig som du beskriver. Vad jag menar är att jag tycker att du ska försöka hålla dig borta från hen så länge hen inte är beredd att jobba med sig själv och öva på att förändra sina beteenden, och detta oavsett vilka eventuella diagnoser hen har. Många som utövar fysiskt eller psykiskt våld i nära relation har säkert olika diagnoser och/eller har haft en taskig barndom, men det betyder inte att närstående ska finna sig i våldet (observera att psykisk terror också är våld)!
Är ingen autismforskare
Du undrar om de beteenden du beskriver är vanliga vid autism. Jag är ingen autismforskare och har därmed ingen statistik att hänvisa till. Därför kan jag endast svara på dina frågor utifrån mina egna erfarenheter. Och i egenskap av att vara en autist skulle jag säga att de flesta beteenden du beskriver inte är vanliga hos personer med autism. Många menar dessutom att det är relativt ovanligt att vi autister är manipulativa. Faktum är att jag endast träffat ytterst få autister med psykopatiska drag!
Våldsutövare brukar ha andra problem
Även om vederbörande skulle ha en fastställd autismdiagnos skulle jag vara försiktig med att dra slutsatsen att hens beteenden beror på autism. Det finns ju också manipulerande neurotypiker som utsätter sina närstående för våld i nära relation. Lika lite som man kan påstå att det är typiskt för neurotypiker att bete sig på det viset kan man säga att sådana beteenden beror på autism. Istället har en våldsutövare ofta ett samtidigt personlighetssyndrom eller andra problem som förklarar beteendet.
Måste inte bero på autism
Vad gäller förmågan att hantera, reglera och förstå känslor så skriver autismforskaren Tony Attwood i sin bok att autister ibland kan ha svårt med detta. Han nämner att när en autist väl blir arg så kan intensiteten i ilskan vara inställd på max. Dessutom kan en autist känna ilska i situationer när en neurotypiker skulle känna andra negativa känslor så som sorg eller svartsjuka. Allt detta alltså enligt Attwood. Silent treatment och flyktbeteenden skulle kunna vara ett tecken på emotionell omognad som inte är ovanligt hos autister, enligt Attwood. Men mycket svårt att säga vad dessa beteenden beror på i detta fall! De måste inte bero på autism.
Texten fortsätter under annonsen.
ANNONS
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Impulsivitet kan bero på ADHD
En ojämn begåvningsprofil är relativt vanligt hos oss med autism, liksom en oförmåga att se konsekvenserna av ens handlande även om jag personligen inte känner igen mig särskilt mycket i det sistnämnda. Att inte kunna se konsekvenserna av sitt handlande kan bero på två saker: dels kan det vara ett uttryck för svag central koherens, det vill säga en bristande förståelse för helheten. Dels kan det också vara ett tecken på impulsivitet som är ett vanligt drag vid ADHD. Det är inte alls ovanligt att autister har samtidig ADHD eller uppvisar drag av diagnosen!
Viktigt att inte sprida myter om autism
Sammanfattningsvis kan en autistisk person ha ojämn begåvning, svårigheter med att se konsekvenserna av sitt handlade samt ibland även svårt med känsloreglering, men däremot låter ett manipulerande beteende som ett uttryck för något annat. Dock tycker jag som sagt inte att du ska fundera på vad vederbörandes beteenden beror på utan det viktiga är att du markerar mot hen att du inte tänker acceptera beteendet. Många neurotypiker tenderar att förklara dåliga beteenden med autism, men det är viktigt att undvika att sprida myter om autism. Även om vederbörande skulle ha en officiell autismdiagnos måste det inte betyda att autism är orsaken till beteendet!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Precis, folk är tyvärr elaka mot vissa utvalda personer, och ofta är det oss som har osynliga funktionsnedsättningar och har…
Vad läskigt.
Ja precis, jag är pessimistisk så att jag kan släppa det och slippa fundera på hur det blir. Därför händer…
Det är inte lika stor risk för fysisk mobbning, nej. Absolut! Men du skulle bara veta vad även vuxna är…
Jag skrek och kunde inte andas. Blev röd som en kokt kräfta i ansiktet. Min mamma blev jätrerädd men jag…
Ja, alla präster jag träffat hittills i församlingen har känts fina! Men den här prästen alltså… extra fin och omtänksam!…
Det låter som en skrämmande upplevelse! Vad bra att du har bokat läkartid.
Jag tror också att miljön spelar väldigt stor roll. Och för mig som sagt var miljön det ENDA som spelade…
Intressant. Förresten jag var nära att kvävas till döds förra veckan av en stor kycklingbit som fastnade i halsen. Sedan…
Det har du rätt i, säkert kan de sakerna du räknade upp spela in, det behöver inte bara handla bara…
2 svar på ”Kan ett manipulerande beteende bero på autism?”
Att fly från situationer eller in i sig själv kan ju vara autistiskt. Att bli tyst är mycket vanligt vid autism när allt blir för överväldigande – kan drabba mig ofta. Det är nog mer typiskt män också att bli tysta i en konfliktsituation ibland.
Sen kan ju omgivningen misstolka en autist som att han eller hon gör saker för att få sin vilja igenom eller för att vara elak – det kan ju röra sig om föräldrar till autistiska barn t.ex.
Autister kan också vara mycket känsliga för kritik – det är jag själv. Jag vill ju själv bli förstådd också – i synnerhet i situationer där autistiska drag gör mig extra sårbar. På samma gång kan jag ha ett tämligen känsligt samvete.
Det är de bitarna som jag tänker eventuellt kan ha med autism att göra. För övrigt – du nämner en hel rad saker – har jag svårt att förstå vad det du beskriver skulle ha med autism att göra alls – särskilt om personen blivit annorlunda än i början och verkar utstuderat elak. Det har jag svårt att koppla till autism.
Precis, svårigheter att hantera känslor (vilket ett konfliktundvikande beteende indikerar) kan vara autistiskt, men att vara utstuderat elak låter definitivt som ett uttryckt för något annat!