Kategorier
Läsarfrågor

Jag har autism och vill få sjukersättning, hur gör jag?

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Viking63 frågar

Jag är en man på snart 60 år som nyss blivit utredd. Jag har autism 1 och ADD. Jag har även varit sjukskriven för utmattningssyndrom några gånger. Min situation känns hopplös då min energinivå är fruktansvärt låg och detta jagande efter praktikplatser för att eventuellt få en anställning med lönebidrag, dränerar mig fullständigt och gör mig deprimerad. Jag vill bara få sjukpension nu. Det skulle göra mitt liv så himla mycket bättre på alla plan.

Paula, hur fick du sjukpension? Hur ska man framställa sina problem till läkare och försäkringskassan? Vad ska man inte säga?

Paula svarar

Det är många som skriver till mig och ber om tips om hur man gör för att få sjukersättning. Jag ger gärna tips och råd, men samtidigt vill jag vara ärlig och berätta att det inte är säkert att jag är rätt person att vända sig till i denna fråga. Detta för att jag själv misslyckades med att få sjukersättning och blev därför utförsäkrad från Försäkringskassan. Och jag jobbade hårt för att bli sjukpensionerad: jag anlitade advokater vid 2 tillfällen, jag gick till en dyr privatläkare som skrev ett jättebra läkarutlåtande o s v men jag misslyckades ändå! Jag vet alltså rent teoretiskt vad man bör göra för att få sjukersättning, men däremot kan jag inte lova att dessa tips kommer att fungera i praktiken. De gjorde inte det i mitt fall.

Hade aktivitetsersättning förut

Faktum är att jag aldrig haft sjukersättning eftersom jag som sagt misslyckades med att få det trots att jag verkligen försökte. Däremot hade jag i början av 00-talet aktivitetsersättning som är en tidsbegränsad ersättning för personer under 30 år. Om jag minns rätt beviljades jag aktivitetsersättning för 1-2 år i taget. På den tiden var det väldigt lätt att få aktivitetsersättning och det krävdes inte mycket för att få det. Problemen började när jag hade fyllt 30 år och alliansregeringen hade ändrat reglerna. Det var då det tog stopp!

Du kan sjukskriva dig

För att få sjukersättning krävs att alla möjligheter till arbete och behandling är uttömda och att inte ens anpassade arbeten funkar. I ditt fall skulle Försäkringskassan kunna kräva att du testar ADHD-medicin liksom skyddade och anpassade arbeten hos t.ex. Samhall. Det är bra om du kan redovisa för Försäkringskassan att du prövat på allt du kan. Om jag vore du skulle jag försöka hitta en anpassad praktik- eller arbetsplats och sedan stanna hemma om det inte funkar. Om du dag 1 märker att du mår dåligt så dyker du alltså helt enkelt inte upp dagen efter och sjukskriver dig. Då har du ju ”testat”. Det kan också vara bra för dig att göra en arbetsförmågebedömning för att få så utförligt underlag som möjligt.

Du bör kunna argumentera och motivera

Försäkringskassan kommer kanske undra vad du gör på dagarna och hävda att de aktiviteter du ägnar dig åt kan omsättas till arbetsförmåga. Det är alltså viktigt att du kan motivera varför din eventuella aktivitetsförmåga inte betyder att du klarar av att jobba. Framför allt är det viktigt att du skaffar en förstående läkare som förstår vad autism innebär och kan redogöra för Försäkringskassan varför du inte kan jobba trots att du kanske diskar efter maten hemma eller går ut med soporna ibland.

Du kanske får juridisk rådgivning

Jag vet inte om du är medlem i facket, men om så är fallet skulle du kunna kolla upp med ditt fackförbund om de kan hjälpa dig ifall du skulle ansöka om sjukersättning och få avslag. Om du inte är med i facket kan det finnas möjlighet för dig att få juridisk rådgivning inom ramen för din hemförsäkring förutsatt att du har en. Ett exempel på ett försäkringsbolag som kan bistå kunder utan självrisk vid bland annat omprövningsärenden för sjukersättning är Folksam, men då krävs såklart att du har din hemförsäkring via dem.

Det är inte kört för dig

Jag vet att det låter hopplöst svårt att få sjukersättning vilket det också är tyvärr. Men jag kan glädja dig med att det finns hopp för dig: de regler jag redogjorde för ovan gäller nämligen endast personer under 60 år. Du fyller ju snart 60, och då kommer andra mer generösa regler gälla. Efter att du fyllt 60 år kommer Försäkringskassan endast bedöma din arbetsförmåga mot de arbeten som du haft erfarenhet av under de senaste 15 åren samt andra lämpliga arbeten som faktiskt är tillgängliga för dig. Jag föreslår att om du inte orkar bråka med Försäkringskassan nu så härdar du ut tills du är 60 år och fram till dess sjukskriver dig från praktikplatser som erbjudits dig. På din 60-årsdag skickar du sedan in en ansökan om sjukersättning!

Gillar du inlägget? Snälla, dela i så fall det på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Jag har autism och vill få sjukersättning, hur gör jag?”

Jag fick igenom hel sjukersättning när jag varit sjukskriven på heltid i flera år utan någon förbättring. Habiliteringen hjälpte mig med kontakten med FK och jag fick göra arbetsförmågebedömning eftersom FK krävde det. Dom kunde tydligt se att jag inte hade kapacitet men jag har inte heller kapacitet till en fritid heller, är sjupension dygnet runt. Mitt förslag är att ta hjälp av habiliteringens personal att vara din röst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *