Kategorier
Läsarfrågor

Jag har autism och mår dåligt av att jobba, hjälp

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Bianca frågar

Har fått diagnos efter 50, asperger och add, och varit arbetslös större delen av livet. Har inte förstått varför jag inte orkar som alla andra och har enorma svårigheter att komma upp på morgonen. Har alltid haft svårt att somna.

Jag mår bäst när jag slipper krav från arbetsgivare och arbetsförmedling och får bestämma själv över mitt liv. Att vara anställd känns för mig som att vara i ett fängelse. Med bristande organisations- och planeringsförmåga och varierande motivation och energi så känns ett eget företag som ett högriskprojekt ekonomiskt även om jag skulle föredra det framför en fjättrade anställning. Min pappa var egen företagare och breven från kronofogden seglade ner på hallmattan dagligen.

Jag vill ansöka om sjukersättning men känner att jag får ångest bara inför tanken på arbetsprövning vilket krävs av mig. Jag skulle vilja ha sjukersättning på 75 procent för att ha möjlighet att jobba som egen i mån av ork och annars försöka klara mig på de 75 procenten. Nu är ju sannolikheten liten att jag ens skulle få sjukersättning på 75 procent. Jag kanske inte får någon alls.

Jag mår inte bättre av att vara på en arbetsplats, jag mår mycket sämre. Jag känner mig alltid misslyckad för att jag alltid kommer för sent, kafferasterna är en mardröm, jag vet inte vad jag ska göra eller börja så när dagen är slut har jag ångest för att inget blev gjort. Jag avskyr att hålla föredrag, prata i telefon och boka in tider. Jag vet aldrig vad jag ska ta på mig. Jag har ett meningsfullt och för mig intressant liv om jag lever på mina egna villkor och får ägna mig åt mina specialintressen i lugn och ro.

Hur försörjer du dig och har du några råd till mig?

Paula svarar

Jag vet inte om du har ett jobb just nu. Men har du varit arbetslös under större delen av ditt vuxna liv och du inte har något jobb just nu utesluter jag inte att du i Försäkringskassans ögon kan ha tillräckligt mycket ”bevis” för att du saknar arbetsförmåga. I vissa fall kräver Försäkringskassan arbetsträning innan de kan tänka sig att överväga sjukersättning, men i andra fall kan de bevilja sjukersättning direkt. Detta kan ske i de fall då de anser att det står klart att den sökande inte klarar av att arbeta. Om jag vore du skulle jag se till att skaffa ett väldigt bra läkarutlåtande där det tydligt framgår att min arbetsförmåga är nedsatt för all överskådlig framtid och testa att ansöka om sjukersättning med det utlåtandet!

Dina sömnsvårigheter kan ställa till det

Med ovanstående sagt brukar Försäkringskassan kräva att alla behandlingsalternativ ska vara uttömda innan den enskilde beviljas sjukersättning. Därför funderar jag på om de skulle haka upp sig på dina sömnsvårigheter. Själv hade jag omfattande insomningssvårigheter fram till ca 37-årsåldern och var en inbiten nattmänniska tills jag kraftigt förändrade min livsstil vilket gjorde att jag numera somnar utan problem kl 21. Om sömnsvårigheterna bidrar till din sänkta arbetsförmåga kan jag tänka mig att Försäkringskassan kräver att du testar olika behandlingsmetoder inklusive livsstilsförändringar, KBT och sömnmedicin. Om du trots sömnmedicin och annan behandling inte ens klarar av att arbeta på anpassade jobb med flexibla arbetstider har du förhoppningsvis tillräckligt mycket underlag för att din bristande arbetsförmåga inte beror på behandlingsbara sömnsvårigheter.

Du kan ge arbetsträningen en chans

Om Försäkringskassan mot förmodan skulle kräva arbetsträning av dig skulle du kunna gå med på det och arbetsträna så mycket du orkar. Har du inte sovit ringer du bara till arbetsplatsen och säger att du inte orkar komma p.g.a. utebliven sömn. Mår du dåligt på något annat sätt säger du att du inte klarar av att arbetsträna mer den aktuella dagen och går hem. Då har du förhoppningsvis bevisat att du inte klarar av att arbetsträna vilket ytterligare är ett argument för att du borde ha sjukersättning. Med detta sagt har jag full förståelse för att påtvingad arbetsträning är psykiskt mycket påfrestande! När jag själv var i den sitsen orkade jag inte ge arbetsträningen en chans utan valde istället att vända mig till socialtjänsten för att ansöka om försörjningsstöd.

Hur är det med anpassade jobb?

Försäkringskassan kommer också troligen anföra att det inte är uteslutet att det kan finnas anpassade jobb med arbetsuppgifter som du skulle klara av att utföra. Hur är det med lugnare nattjobb? Eller jobb med flexibla arbetstider som går att sköta hemifrån? Vid sådana jobb skulle du slippa fikarasterna med kollegor. Om du är säker på att du inte ens skulle klara av sådana jobb kan du försöka motivera anledningarna för din läkare så att du har tillräckligt många argument för varför du borde ha sjukersättning. Faktum är att det inte passar alla att arbeta! Det finns många autister som mår bäst när de får vara fria på dagarna och styra sina dagar själv så det du beskriver är inget ovanligt.

Vill du verkligen ha 75% sjukersättning?

Om du anser dig tillhöra den grupp som mår bäst av att styra sina dagar själv tycker jag att du kan fundera över om du är helt säker på att du bara vill ansöka om 75 procent sjukersättning. Det kanske bara är jag, men om man inte är helt säker på att man kommer att orka jobba 25% och endast avser att arbeta extra vid mån av ork anser jag att det är bäst att ansöka om 100% sjukersättning. Med 100% sjukersättning får man ju fortfarande arbeta 5 timmar i veckan. Skulle man med tiden upptäcka att man orkar arbeta 25% kan man alltid säga upp 25% av sin sjukersättning alternativt ansöka om att få sjukersättningen vilande. Personligen skulle jag definitivt ansöka om 100% sjukersättning om jag inte var säker på att jag verkligen orkar arbeta 25%.

Vissa behöver sjukersättning

Slutligen undrar du hur jag försörjer mig. Jag är anställd hos Misa Kompetens. Mina favoritarbetsuppgifter är att föreläsa om autism och blogga, men mitt arbete är också mycket mer än så! Jag måste också skriva offerter till kunder när jag får föreläsningsförfrågningar, och just nu håller jag på att tjafsa med SJ då söndagens tåg jag skulle tagit till Blekinge där jag föreläser på måndag har blivit inställt. Från och med årsskiftet har vi börjat ha jobbmöten varje måndag i 2-3 timmar vilket är en utmaning för mig då jag har svårt för socialt samspel, och just nu håller vi också på att planera höstens konferens. Om ett par veckor kommer det också vara en heldags möte på kontoret vilket kommer att vara en ännu större utmaning. Ibland får jag också skrivuppgifter och har bland annat upprättat Misa Kompetens miljöpolicy. Dock har jag full förståelse för att inte alla autister orkar jobba. För somliga är sjukersättning det bästa alternativet!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Svar på detta inlägg, som gjorde att jag klickade in, kom som en välsignelse. Tack för detta inlägg! Jag blir…

  2. Intressant! Tack för informationen om boken. Jag blir utsatt för dessa motiverande samtal fast jag inte vill så jag hoppas…

  3. Mmm, och eftersom mi-samtal är ett (får man nog tillstå) ganska kraftfullt men enkelt verktyg för att få samtalsparten att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

8 svar på ”Jag har autism och mår dåligt av att jobba, hjälp”

Det som funkar för mig är:

– Vistas utomhus i ett par timmar direkt efter att solen gått upp (om jag sätter mig på balkongen försent på förmiddagen, t.ex. kl 9 eller 10 försenas min insomning kraftigt)

– Inget koffein, dvs inget kaffe, svart eller grönt te eller cola (även en kopp kaffe tidigt på morgonen, dvs 14-16 timmar innan läggdags, försenar min insomning)

– Inga måltider alls på kvällstid (om jag äter en måltid kl 18 och jag lägger mig kl 21 har jag svårt att somna), inte heller någon träning eller jobb på kvällen utan endast lugna kvällsaktiviteter är tillåtna

– Ha det kolmörkt i sovrummet på nätterna, och då menar jag VERKLIGEN kolmörkt (inte ens vanliga mörkläggningsgardiner räcker för mig då det kommer ljus uppifrån, därför har jag utöver mörkläggningsgardiner även mörkläggningstyg som jag klistrar fast med hjälp av kardborreband)

– Testa om vissa livsmedel kan orsaka sömnproblem ( i mitt fall är salt en stor bov, dessutom sover jag utan undantag dåligt om jag äter kyckling sent på dagen)

– Använd inga vanliga smartphones/surfplattor/datorer alls utan köp istället e-inkskärmar för att ringa och surfa med! Så kallade bluelight filters funkar inte för mig då det är ljusflimmer som förstör min sömn

– Regelbundna sovtider vilket i mitt fall innebär läggdags kl 21 året om, även på helger och semestrar

– Använd endast mycket svag, rödaktig belysning på kvällstid

Det är individuellt vad som funkar och inte funkar och alla har såklart inte heller möjlighet att följa dessa tips. T.ex. de som jobbar tidigt på morgonen eller har småbarn har sällan möjlighet att sitta på balkongen i dagsljus i 2 timmar på morgnarna och de med oregelbundna arbetstider eller småbarn kan sällan ha regelbundna sovtider.

Dessa tips funkar som sagt för mig, och fuskar jag med något av tipsen har det mycket negativ effekt på min sömn! Andra kan dock ha helt andra erfarenheter! Tyngdtäcke, så kallad sleep deprivationsmetod, intag av varm mjölk eller kamomillte på kvällarna, muntejp och spikmatta har bara marginell effekt på min sömn samtidigt som andra kan tycka att dessa metoder funkar jättebra. Därför är det viktigt att testa sig fram! Jag behöver vara mycket strikt med mina rutiner om jag vill sova bra och somna tidigt.

Svara

Hej Paula,

Jag har hel sjukersättning på 100% och vill gärna arbeta lite varje vecka, högst 5 timmar i vecka utan att min sjukersättning påverkas.

Vem kan hjälpa mig ordna arbete?

Kan man få hjälp av Arbetsförmedlingen?

Mvh Im

Jag tycker att du ska kontakta Arbetsförmedlingen och fråga om du kan få hjälp! Det kan vara svårt att få hjälp av dem dock (t.ex. lönebidrag/SIUS-konsulent) om du vill behålla 100% sjukersättning då du i så fall inte räknas som arbetslös:

https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/extra-stod/stod-for-atergang-till-arbete

Däremot skadar det inte att fråga om de kan hjälpa dig! 🙂 Om du får ett nej kan du kolla om det finns en annan möjlighet. Kanske kan en boendestödjare hjälpa dig att kontakta olika företag och skicka ansökningar?

Svara

Hej Paula, tack så mycket.

Det kan jag göra, jag ska kontakta Arbetsförmedlingen och fråga om jag kan få hjälp.

Har tyvärr ingen boendestödjare som kan hjälpa mig, men jag kan kontakta olika företag och skicka ansökningar själv.

Mvh I

Hej, tack för bra blogg

Jag läste en gång nånstans att du skrev om att starta eget när man har sjukersättning, men kunde inte hitta tråden.. skulle vilja läsa igen. Tacksam för din hjälp

Hälsning I

Vad roligt att du gillar bloggen! 🙂

Jag har tyvärr inte länkarna till mina gamla blogginlägg i huvudet och hittar inte heller inlägget när jag försöker leta. Jag har publicerat över 1600 inlägg genom åren så det är inte lätt att hitta eller komma ihåg vad man skrivit! 🙂

Det måste vara ett väldigt gammalt blogginlägg dock för det är för ca 10 år sedan jag hade tankar på att starta eget. Jag minns inte längre vad jag skrev i det inlägget, men informationen i det blogginlägget kan vara gammalt och inte gälla längre. Reglerna kan ha förändrats många gånger sedan dess! Om du vill veta vad som gäller för start av eget när man har sjukersättning är det säkrast att kontakta Arbetsförmedlingen. Då kommer du få aktuell och korrekt information!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *