Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Hur ta upp autismmisstankar med någon utan självinsikt?

Dotra frågar

Jag är särbo med en man som jag träffade för drygt ett år sedan. Har själv två vuxna döttrar varav den minsta har autism och ADD. Min särbo har också egna vuxna barn, två är 22 och en är 19. Ingen av särbons döttrar har ens kommit i närheten av att flytta hemifrån och de mår dåligt psykiskt alla tre (en mamma som inte mådde bra under uppväxten).

Jag vill betona att jag inte sätter diagnoser på människor hur som helst, men jag kan inte låta bli att se tecken på autism hos den ena tjejen. Det var de tecken som fick mig att hjälpa min egen dotter till psykiatrin när hon var 11 år, detta ledde då fram till hennes diagnoser.

Nu ser jag på när denna unga tjej står och stampar i livet med massor med ångest men hon själv verkar inte förstå att hon behöver få hjälp. Hennes pappa är förtvivlad av flera anledningar, både för sin dotters skull men också rent ekonomiskt. Det är kostsamt att försörja tre vuxna döttrar på en lön, så pappan vill såklart att de kommer igång med sina vuxenliv. Det behöver dock vara på ett hållbart sätt.

Hur når man fram till sitt vuxna barn så att hon förstår att hon behöver hjälp men utan att göra henne ledsen? Hon själv verkar inte ha någon ”sjukdomsinsikt” även om jag misstänker att hon undrar varför hon inte fungerar på samma sätt som sina jämnåriga.

Nu ser pappan inte fram emot hösten då dottern har sökt en högskoleutbildning långt bort från hemmet. Visserligen vill han att hon ska starta sitt vuxenliv utanför föräldrahemmet, men han ser ju alla svårigheter som flytten kommer att medföra för henne. Vi når inte fram till henne, så fort vi nämner nåt om detta flyr hon in i böckernas värld där hon kan skjuta bort verkligheten. Har du några råd?

Paula svarar

Eftersom ni redan har talat om för henne vad ni tycker och hon inte håller med er tycker jag att ni ska låta henne göra vad hon vill. Om ni har förklarat att ni tycker att studier långt hemifrån är en mindre bra idé och hon ändå håller fast vid att hon vill flytta kan hon behöva göra sina egna misstag för att upptäcka vad som funkar och inte funkar för henne.

Flyttade till Sverige

När jag själv var ung vuxen och en odiagnostiserad autist flyttade jag från Finland till Sverige för att studera trots att jag mådde dåligt. Varken studierna eller boendet funkade i Sverige, men alla misslyckandena hade gjort att jag blev tvungen att söka hjälp vilket till slut ledde fram till diagnosen. Efter alla misslyckanden hade jag insett att jag hade svårigheter och blev glad när min psykolog föreslog en autismutredning. Kanske kommer även hennes självinsikt bli bättre om ni låter henne testa olika saker?

Gör ett sista försök

Det kan dock vara bra om ni gör ett sista försök och tar upp dina misstankar om autism en sista gång före flytt. Detta blogginlägg kan ge dig tips om hur du kan ta upp frågan. Men det är ni som känner henne bäst! Om ni tror att hon skulle kunna ta illa upp kan ni fundera på hur ni vill göra. Kanske har hon inte ens autism, och förmodligen kommer hon komma i kontakt med psykiatrin förr eller senare i alla fall om hon upptäcker att hon inte klarar av att ta hand om sig själv. Kanske beror hennes problem på psykisk ohälsa, men om hon i framtiden skulle söka behandling och ni märker att terapi inte hjälper är det viktigt att ni tar upp autismmisstankarna allra senast då. Dock tycker jag som sagt att det är bra om ni kan ta upp frågan så snart som möjligt!

Hjälp henne att ta kontakt

Vad gäller hennes försörjning så förstår jag att ni upplever det som en börda. Kommer hon vara oförmögen att arbeta/studera heltid i minst ett år framåt kan hon ansöka om aktivitetsersättning och bostadstillägg från Försäkringskassan så att hon kan betala hyra, men fram till dess kan hon förhoppningsvis få ekonomiskt bistånd i alla fall. Eftersom hon är 22 år har ni ju ingen försörjningsplikt för henne. Kräv att hon betalar hyra och sin egen mat (samma krav ska såklart gälla hennes syskon!), och hjälp henne att ta kontakt med socialtjänsten och/eller Försäkringskassan om hon inte är redo att söka jobb!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag gick också lärarutbildningen i ett år drygt, men det fungerade inte alls. Jag klarade inte av det sociala och…

3 svar på ”Hur ta upp autismmisstankar med någon utan självinsikt?”

”Det är kostsamt att försörja tre vuxna döttrar på en lön, så pappan vill såklart att de kommer igång med sina vuxenliv.”

Pappan borde kunna få hjälp med försörjningen om pappan och dottern skriver ett inneboendekontrakt och dottern söker ekonomiskt bistånd.

”Om er dotter inte kan bo i eget hushåll och ni ökar er boendekostnad för att möjliggöra att hon ska kunna bo hemma, bör ni kunna skriva ett inneboendekontrakt mellan er och er dotter. Om er dotter inte kan klara sin försörjning till uppehälle och hyra själv genom sjukpenning eller annan ersättning från Försäkringskassan kan hon vara berättigad till försörjningsstöd för sitt uppehälle och boendekostnad.” https://soctanter.malmo.se/fraga/8913

För att få ekonomiskt bistånd behöver hon vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Om hon nu är en hemmasittande autist har hon sannolikt svårt att uppfylla dessa krav.

Befann mig själv i samma situation tidigare (var ett vuxet hemmasittande barn). Hade först försökt några år på Arbetsförmedlingen som ung vuxen innan jag självmant skrev ut mig och blev helt isolerad. Dock fanns inga misstankar om autismdiagnos då jag maskerade och isolerade mig genom att leva utanför samhällssystemet, försörjd av förälder. Min förälder har troligtvis samma problematik.

Vändpunkten kom när jag förlorade min hund och mitt mående kraschade som följd. Sökte hjälp cirka 1 år senare utan nån som helst pådrivning av min förälder. Blev istället pådriven av en annan släkting att söka hjälp för mitt mående och livssituation. Diagnosen påskyndades sen av en annan släkting som själv hade diagnosen och ville flagga för sannolikheten. Det var faktiskt första gången jag läste om diagnosen och kände igen mig direkt.

Jag vet inte hur dottern mår eller tänker men för mig blev diagnosen en nystart på mitt liv. Jag har fått hjälp som jag aldrig visste fanns och jag ser ljusare på framtiden som tidigare inte existerade. Jag hoppas att hon med tiden hittar rätt oavsett om hon har autism eller ej. Det är inte lätt för oss alla att passa in i samhället. Jag önskar verkligen att jag hade sökt hjälp tidigare men det är lätt att säga när man inte visste bättre.

Vad bra att du fått en nystart på ditt liv tack vare diagnosen! Synd att du inte fick hjälp tidigare men bättre sent än aldrig.

Absolut kan kommunen kräva att hon skriver in sig hos Arbetsförmedlingen, men jag vet många som INTE varit inskrivna hos Arbetsförmedlingen men ändå fått försörjningsstöd. Jag har själv också fått försörjningsstöd trots att jag inte varit arbetssökande!

I 4 kap. 1 § andra stycke socialtjänstlagen framgår att den enskilde kan ha rätt till försörjningsstöd utan att stå till arbetsmarknadens förfogande om det finns godtagbara skäl. Dessutom står det i 4 kap. 2 § socialtjänstlagen att socialtjänsten får bevilja den enskilde bistånd utöver det som står i 4 kap. 1 § socialtjänstlagen om det finns skäl för det.

Därmed finns det mycket stora möjligheter för kommuner att bevilja ekonomiskt bistånd även om den sökande INTE står inskriven hos Arbetsförmedlingen. Och skulle man få avslag kan man alltid överklaga kommunens beslut till förvaltningsrätten. Det är inte alls säkert att domstolen kommer att ge kommunen rätt. Olika kommuner tolkar nämligen socialtjänstlagen på olika sätt, och därför kan olika kommuner agera helt olika när en arbetslös person ansöker om ekonomiskt bistånd. Därför rekommenderar jag alltid alla att ansöka om försörjningsstöd även om man inte är arbetssökande!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *