Kategorier
Läsarfrågor

Hur tar jag upp mina misstankar om asperger?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Carina frågar

För några år sedan slogs jag av tanken att min son, som nu är 35 år, kan ha Aspergers. När jag började läsa in mig på ämnet var det mycket som stämde. Problemet är att jag inte vågar ta upp det med min son, som i hela sitt liv ansträngt sig för att vara som alla andra och han är dessutom mycket känslig för kritik. Min son är högutbildad inom ett smalt område där det är mycket svårt att få jobb. Han har accepterat det, men det sorgliga är att han heller inte klarar av enklare jobb eftersom han har svårigheter med relationer till chefer.

Jag kan inte ens antyda att problemen kan bero på att han har svårigheter att läsa av andra människor, så det känns helt omöjligt att ta upp mina tankar kring Asperger. Samtidigt känns det så fel att andra ser hans problem, men inte han själv. Vore mycket tacksam för förslag på hur jag bäst kan stötta min son. Vi har en bra relation och han lyssnar på mig.

Paula svarar

Vad bra att du har en fin relation till din son! Jag förstår att det känns svårt för dig att ta upp dina misstankar om Aspergers syndrom/autism med tanke på att han tar illa upp av att höra att han kan ha svårt att läsa av andra människor. Det låter som att han har dålig självkänsla! Det du skulle kunna göra är att stötta honom genom att ge honom beröm varje gång du märker att han lyckas med något. Är han högutbildad har han säkert flera styrkor vilket du kan påtala!

Mena det du säger

Viktigt är dock att din beröm är ärligt menad för annars kan den ge motsatt effekt. Jag vet autister utan intellektuell funktionsnedsättning som berömts för saker som: ”Klarar du av att handla mat själv? Så duktigt av dig!” Får man beröm för saker som man aldrig haft svårt med och som är lätta för de allra flesta människor kan det trigga igång tankar som: ”Är jag så dålig att jag får beröm för saker som ett litet barn skulle klara av?” Min poäng är att du absolut bör uppmärksamma hans styrkor, men samtidigt ska du mena det du säger och berömma honom för ”rätt” saker om du förstår hur jag menar!

Ta upp ämnet försiktigt

När du uppmärksammat honom om hans styrkor kan du påtala för honom att ingen kan vara duktig på allt och säga att han kan vara en person som har lätt med uppgifterna X och Y men lite svårare med Z. Reagerar han positivt kan du så småningom ta upp ämnet autism genom att fokusera på autistiska styrkor. Ni kan gå igenom Tony Attwoods positiva Aspie-kriterier tillsammans, och du kan förklara att för att hans styrkor ska kunna komma fram så kan han behöva anpassningar. Men känn efter stämningen och ta upp dina tankar om asperger först när du tror att han är mogen för budskapet!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *