Kategorier
Läsarfrågor

Hur stimulerar man ett barn med autism?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Marta frågar

Min dotter är 4 år gammal och har precis fått diagnos autism. Hon går heltid på förskolan, har ingen resurs där. Enligt personalen, allt funkar bra med henne. Men det är svårt att intressera henne i aktiviteterna hemma. Mest känner hon sig lugn när hon tittar på tv, ibland gillar hon att läsa böcker. Hon har ingen intresse att måla, leka, träffa andra barn.

Har du kanske tips vad en sånt liten tjej kan vara intresserad av? Hur mycket tid under dagen kan man stimulera henne med olika aktiviteter och hur mycket vila behövs? Förstår att det är olika men ungefär kanske. Hon är inte sånt barn som klagar mycket så svårt att avgöra när hon är trött och vill vila. Tusen tack för din tid❤️

Paula svarar

Du kan fundera på om du har intrycket att din dotter skulle kunna vara uttråkad och i behov av stimulans. Jag läser mellan raderna att hon är nöjd som det är och mår bra när hon får styra sina aktiviteter själv, men det kanske är jag som tolkar in för mycket här. Många autistiska barn blir överstimulerade i förskolan varför du kan fundera på om det verkligen är nödvändigt med extrastimulans.

Flickor med autism kan gilla djur

Om du ser tecken på uttråkning kan det vara bra att känna till att många flickor med autism är intresserade av djur och insekter, enligt autismforskaren Svenny Kopp. Kanske kan du ta ut henne på utflykter i skogen för att undersöka myrstackar, grodor och andra djur? Kanske skulle ett djurparksbesök kunna vara något? Många autister gillar också fakta varför hon kan vara intresserad av att lära sig hur t.ex. myrorna lever.

Råder delade meningar i frågan

Om du däremot inte ser några tecken på uttråkning så är den stora frågan om du ska göra något särskilt eller om du ska låta bli att initiera nya aktiviteter och istället låta henne bestämma själv vilka aktiviteter hon vill ägna sig åt. Det är en etisk fråga om det är rätt eller fel att försöka påverka ett autistiskt barn och försöka få det att bete sig på samma sätt som ett neurotypiskt barn, det vill säga ett barn som inte har autism. Det kan vara bra att känna till att det råder delade meningar i frågan. Vissa hävdar att autistiska barn berövas rätten till utveckling om inte vuxna försöker påverka dem och uppmana dem till att ”bredda sina beteenderepertoarer och intressen”. Andra menar istället att det är fruktansvärt att autistiska barn inte får vara sig själva och bestämma själva vilka aktiviteter de vill sysselsätta sig med och på vilket sätt.

Försökte vara någon jag inte var

I och med att jag har egna erfarenheter är jag partisk i frågan. Jag har ju också autism och mådde själv väldigt dåligt när vuxna försökte förändra mig och bredda mina intressen. Jag hade ständigt dåligt samvete för att jag hade få men intensiva intressen och saknade intresse för de flesta lekar med andra barn. Ju äldre jag blev desto mer försökte jag förändra mig själv för att vara de vuxna till lags eftersom de gav mig känslan att jag inte dög annars. Jag önskar verkligen att de vuxna hade förmedlat för mig att det är okej att bete sig autistiskt och att jag inte behöver förändras. Jag mådde väldigt dåligt av att försöka någon annan jag inte var.

Går inte att uttala sig om enskilda fall

Faktum är emellertid att det inte går att uttala sig om enskilda fall. Varken jag eller någon annan kan veta vad som är bäst för just din dotter och om ”beteendeintervention” utifrån skulle vara det bästa för henne eller om hon mår bäst av att bara läsa böcker och titta på TV. Jag har som sagt färgats av mina egna erfarenheter, men jag tar bestämt avstånd från den medicinska modellen på funktionsnedsättning som går ut på att individen med funktionsnedsättning är defekt och måste utsättas för så kallad normalitetsträning. Enligt förespråkarna av modellen är personer utan funktionsnedsättning är normala och förebilder i fråga om hur man ”ska” vara. Och i vårt samhälle förmedlas ofta budskapet att det är mer värt att variera sina aktiviteter än att endast ha ett fåtal men intensiva intressen som t .ex. just TV-tittande och läsning.

Alla utvecklas på olika sätt

Många hävdar att det inte går att utvecklas om man inte breddar sina intressen, men själv hade jag aldrig velat ”utvecklas” om utveckling innebär att jag ska utvecklas till någon jag inte är. Istället vill jag utvecklas på mitt sätt vilket i mitt fall innebär att jag ska fokusera ännu mer på mina specialintressen och lära mig ännu fler fakta om dem. Min bestämda åsikt är att alla inte måste utvecklas åt samma håll. Men som sagt har jag ingen aning om vad som är bäst för din dotter så jag föreslår att du är lyhörd. Det skadar aldrig att föreslå nya aktiviteter för ett autistiskt barn om man märker att barnet reagerar positivt och man samtidigt håller koll på att autisten verkligen drivs av inre motivation om/när hen väljer att tacka ja.

Autister behöver mycket vila

Slutligen undrar du hur mycket vila ett autistiskt barn behöver. Tyvärr kan jag inte svara på frågan eftersom vi autister är minst lika olika som ni neurotypiker är. Rent generellt behöver autistiska barn och vuxna väldigt mycket vila och återhämtning (läs: betydligt mer än vad många tror!). Med detta sagt kan TV-tittande och böcker vara din dotters specialintressen. Det är inte omöjligt att hon vilar och återhämtar sig genom att läsa böcker och se på TV. Viktigt att komma ihåg är att vila och återhämtning inte alls måste vara sömn utan det kan lika gärna vara roliga aktiviteter (läs: specialintressen!) Jag kan alltså inte uttala mig om frågan, men det är inte alls omöjligt att din dotter lever ett liv som passar henne och att du inte behöver vidta några särskilda åtgärder om hon säger sig vara nöjd!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

7 svar på ”Hur stimulerar man ett barn med autism?”

Hej !
I vårt fall så samlar dottern kraft framför tv och de intressen som finns i hemmet. För att orka förskolan dagen efter.
På helger blev det skogen djur, inne mycket lera och pärlor. Ibland känns det som vi föräldrar följer dottern med hur/vad hon vill göra. Men det funkar hon går idag på 2a året musik linje inriktning sång. Men behöver vilodag efter en musikshow. Helt ok när vi vet diagnos, engagemang.

Tack för att du delar med dig! Det låter bra att hon har möjlighet att återhämta sig med tv och andra intressen på vardagarna så att hon orkar med förskolan.

Svara

Mitt barnbarn gör vissa akviteter, hen går tennis, men sen får de ej bli för mycket de är då hen blir galen. De andra har Tourette och rider

jag själv NP, känner igen mig.. tvn har alltid varit med under alla år dock ser jag film som inte är nya för mig , inte väcker dåliga känsla utan jag kan bara vara..ladda. ser helst Disney o särskilt Robin Hood, allt för nya intryck och förändringar, då måste man ju fokusera- då måste alla sinnen vara på spänn, det om något oavsett i vilken ålder behöver man känna se – hur , när till vad sätt som ger energi. Någon ser från början vad verkar ge – ladda energi dvs lugn o glad… likaså det som man kan se som plötsligt vägrar, utbrott, ledsenhet följa med i utvecklingen och hur mycket tid kan kosta för de som åker som jojoaktig… dessutom ja andra sätt , än det du ser ..att de inte är som andra i utvecklingen av sig själva…. finns ju barn böcker för att just visa vi alla är olika (personligheter) finns även jättemycket böcker för föräldrar, ungdomar och barn.. För sök ha tid för ditt barn iaktta du kanske ser vad som leder till vad men jag tipsar försöka håll dig i vanlig röst ton.. Det inte så likt att göra saker bara för att förstöra för dig.. tyvärr följer det med dig.. För världen förändras väldigt hela tiden och mat, dofter, kläder hur de känns mot huden- sinnes intryck på all sätt de känns… men jag jag fick min diagnos feb i år blir 51 i dec. Autism sen barndomen står huvuddiagnos nu O adhd m.m i NPF! bidiagnos ptsd, PGA hur lätt när man vill va som ”vänner” Jag stängde av att inte kunna förstå tuggandet utan jag har gjort det jag sett… speglat andra människor
inte vetat egentligen vad de pratade om jag gillade läsa allt om Indianer, grekiska gudar religion historia geografi och film kan väldigt många utantill, konstnär, o gillar att lösa tekniska problem vet oftast inte hur men jag missar sällan. Men gick inte så bra för mig tills jag hittade rätt….
men lär man sig tillsammans att ingen fråga är för dum! om man växer upp med den grunden, vara öppen för hjälp, men allt är ju inte lika för alla visst men det märks ganska fort och det är inte farligt att tycka om att gilla att va ensam..
Försök bara vara…

Jag känner igen mig i att nya saker kräver en helt annan typ av fokus. Det kan ibland vara lättare för vissa autister att läsa böcker man läst tidigare än att läsa helt nya böcker.

Svara

Hej Marta

Det är jättebra att du ställer frågorna du har om vad som är bäst för dottern till en vuxen autist:)!

Du kan få andra svar från oss vuxna autister nämligen – än om du frågar föräldrar utan egen autism med autistiska barn.

Vuxna autister kan troligen oftare svara utifrån vår erfarenhet, ur ett inifrån-perspektiv..medan föräldrar utan egen autism troligen oftare kan svara just ur ett icke-autistisk perspektiv, ett utifrån/anhörig-perspektiv..

För din dotters skull, lyssna gärna på och hör dig för med fler vuxna autister om vad de i efterhand anser var bäst för dom respektive vad som inte blev bra för dom t ex i förskolan, på fritiden, i hemmet, vardagen..
(Vuxna autister söker sig bara ibland till föräldragrupper, och många har ju heller inga barn, så risken är att inifrån-perspektivet inte är jätterepresenterat i dessa. Kursledarna kan antas ofta va NT och ha utifrånperspektiv).

Lycka till och kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *