Sunflower frågar
Jag är ombud för en 30-årig ung man med Aspergers syndrom som pga sin funktionsnedsättning utvecklat depression, ångest och mycket besvärlig diarré. Han har haft aktivitetsersättning i tio år och sökte i år sjukersättning men blev nekad av FK och fick även avslag på överklagan i Förvaltningsrätten. FK kräver tydligare underlag för hans ”besvär” som dom kallar det, bl.a. en grundlig utredning av magproblemen. Han har nu genomgått en sådan men inga fysiska fel upptäcktes utan diarrén kopplas till hans underliggande stress.
Hans energi är också otroligt låg och alla krav genom skola och arbetsprövningar har gjort och gör honom djupt utmattad. Detta och även vanliga hemsysslor leder till hans behov av många timmars sömn vilket bidrar till ständig dygnsförskjutning.
Min fråga: Hur ska hans läkare kunna förklara/intyga denna trötthet, utmattning och oförmåga att hålla ihop dygnet (och arbeta) för FK inför en ny ansökan om sjukersättning? Alla vi som finns runt om är helt övertygade om hans arbetsoförmåga, hur övertyga FK?
Paula svarar
Jag beklagar att han blivit utförsäkrad! Jag är egentligen fel person att ställa frågor till om sjukersättning för jag blev själv utförsäkrad en gång i tiden och misslyckades med att få sjukersättning. Och detta trots att jag anlitade jurist, skaffade ett läkarutlåtande hos en privatläkare o s v. Och ingenting hjälpte, inte ens överklaganden till förvaltningsrätten trots att jag gjorde ”allt” rätt! Jag ger gärna råd till andra, men tyvärr vet jag av erfarenhet hur otroligt svårt det är att få sjukersättning så tyvärr finns det inga garantier.
Autism är en varaktig diagnos
Jag tycker att hans läkare ska betona i läkarutlåtandet att hans autism är en varaktig funktionsnedsättning som inte kommer att bli bättre med rehabiliterande insatser. Om läkaren fokuserar alltför mycket på ångest och depression kan Försäkringskassan anse att han kan bli bättre med terapi, och bedömer de att det kan finnas behandling kommer de troligen avslå hans ansökan. Därför är det viktigt att trycka på att autism är en medfödd och livslång funktionsnedsättning och att det är autismen som gör honom utmattad efter att ha gjort hemsysslor. Ångest och depression är behandlingsbara tillstånd, men det är inte autism. Därför är det viktigt att det framgår att det är autism som gör honom arbetsoförmögen.
Tryck på stresskänsligheten
Försäkringskassan kommer troligen också hävda att det kan finnas anpassade jobb med flexibla arbetstider som han inte har prövat på. Dygnsförskjutning är sällan en anledning att ha sjukersättning enligt Försäkringskassan om man kan jobba på tider som passar en själv. Om han behöver sova mer än vanligt resonerar de kanske att han ändå skulle kunna jobba 30 timmar i veckan om han får sköta arbetsuppgifterna hemifrån. Därför bör läkaren ha argument om varför inte ens anpassade arbeten skulle funka. Han får trycka på stresskänsligheten och skriva att all form av stress och alla krav gör honom sämre vilket är anledningen till att inte ens arbetsprövningar har funkat.
Lycka till, jag håller tummarna för honom!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Jag förstår att det är jobbigt för dig med ovisshet. Jag förstår att du gärna vill veta hur det blir…
Om du börjar må dåligt igen borde du höra av dig till psykiatrin igen och be om att få tillbaka…
Tack detsamma!
Så tragiskt! Mobbare älskar nog anonyma diskussionsforum kan jag tänka mig 🙁
Du får fundera på hur du ska göra med din systerdotter! Tack för att du berättade om Autism Sveriges initiativ.
Verkligen! Och det var ju trevligt att hon skrev ”kram” och ”gott nytt år” och sånt. För på midsommar brukar…
Ja det var andra gången! Nej kanske inte psykiatrin vill krossa en medvetet, haha! Men otur att det skulle bli…
God fortsättning och gott nytt år Paula!
Forumet Familjeliv.se är ett tragiskt exempel på diskussionsforum där vuxenmobbning förekommer ohämmat, ofta utan att forumvärd eller moderatorer ingriper. Så…
Kanske kommer jag säga till min systerdotter som blir 2år när hon blir större att jag har autism när hon…
9 svar på ”Hur ska han få sjukersättning?”
Det är viktigt att läsa motiveringen till avslag och försöka fylla i luckorna/motivera utifrån det. Försöka se det som en inlämningsuppgift som fått underkänt, vad behöver kompletteras för att få godkänt? Eftersom det gäller hela ens liv är det lätt att bli så nedslagen att en inte orkar. Tycka att de ”inte förstår” eller ”saknar empati”. Tänk på att det inte är deras uppgift (tyvärr) att förstå eller vara empatiska. Snarare att de riskerar skäll i sin tur om de ”släpper igenom” någon där det finns minsta tvekan. Den som godkänner något måste idag kunna försvara det ”uppåt”. Personen kommer troligen inte leta argument själv utan dessa måste den sökande/hens läkare bjuda på. Det är också viktigt att förklara allt, allt, allt. Förklara för en som verkligen inte förstår. Det är därför det måste finnas med Diagnoser, de Nedsättningar diagnoserna ger OCH på vilka sätt nedsättningarna påverkar Arbetsförmågan. Även om det är fullständigt självklart 😉 När det finns mer än en diagnos bör en också poängtera Samsjukligheten, alltså att det kan vara värre att ha både A och B än bara summan av A och B, att det kan bli onda cirklar, biverkningar av mediciner o.s.v.
Tack för bra tips, Autisten!
Tack för dina råd och konkreta tips!
Hej! Jag har ett tips när det gäller att ansöka om sjukersättning. Det är att man skriver ett personligt brev till FK. (han kanske behöver lite hjälp av någon att skriva om det känns övermäktigt) Man kan skriva en schematisk redogörelse med olika kolumner. Tex en kolumn för klockslag, under(eller bredvid) den kolumnen vad man gör under den tiden(aktivitet) och under(eller bredvid) en kolumn för hur just den aktiviteten påverkar ens mående/funktion. (tex att man ligger utslagen på sängen) Alla dagar ser kanske olika ut men man kan ta en ”medeldag” så FK ändå får det lite mer konkret för sig.
Man kan också skriva upp sina diagnoser/besvär på ett A4 ark och ringa in dem. Tex autism i en ring, depression i en annan osv. Sedan kan man dra pilar från de olika ”diagnosringarna” och där skriva hur tex autism påverkar/begränsar just honom.(kan bli många pilar) Vissa diagnoser/besvär överlappar varandra också med samma symtom. (där blir det dubbla orsaker till samma symptom vilket man gärna kan påpeka) Var noga med att inte glömma någon diagnos eller besvär för det kan öka hans chanser.
(Allt detta hjälpte mig när jag ansökte för andra gången.)
Detta kanske inte hjälper just honom eftersom FK är stränga men kanske värt ett försök? En ”nackdel” för honom kan vara att han är ung. Då tänker kanske FK att det är ”för tidigt” med sjukersättning?
Lycka till i alla fall!
(hoppas att jag skrev någorlunda förståeligt)
Tack för tipsen, Anette!
Tack för användbart råd!
Vi ska låta göra en ADL-utredning vilket betyder Aktivitet i Dagliga Livet, där kanske en schemaläggning kommer in som kan tydliggöra hans svårigheter.
Om han har mycket besvärlig diarré så kan han ju ha en tarmsjukdom som t.e.x IBS. Han borde få en utredning för det och att man sedan kan trycka på att han borde få sjukersättning även p.g.a det förutom p.g.a hans autism.
Jag håller med om att det kan vara IBS eftersom inga fysiska fel hittades. Tack för bra tips!
Ja, så tänker vi också men FK kan säkert ha en annan bedömning.
Tack för ditt råd!