Kategorier
Forskningsnytt

Genetiskt samband finns mellan autism och synestesi

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Har du hört talas om Daniel Tammet? Han är en brittisk autist som också har synestesi, ett häftigt tillstånd som syftar på en förmåga att uppleva tvärperceptuella upplevelser, det vill säga att ett sinnesintryck i kroppen upplevs genom andra sinnen. En synestetisk person kan därför exempelvis se färger när hen hör en siffra eller ett ord och uppleva att olika veckodagar och datum har färger. Daniel Tammet har skrivit en bok som heter Född en blå dag, en titel som alltså anspelar på hans synestesi.

Synestesi förekommer vid autism

Forskarna har konstaterat redan år 2004 att synestesi ibland förekommer tillsammans med autism. Detta förvånar mig inte alls för autism innebär ju ofta en annorlunda fungerande hjärna. Vad jag har hört är det vanligast att någon med synestesi ser just färger när hen hör vissa siffror, datum eller ord. Också vissa ljud kan få vissa synesteter att se former eller mönster. Vissa påstår att det även finns de som kan ”smaka musik”, det vill säga att de känner olika smaker i munnen när de hör olika melodier eller låtar! Jag har även träffat en autistisk tjej som kände smärta och obehag i kroppen varje gång hon hörde vissa ord uttalas (och det var helt vanliga och neutrala ord, alltså inga ord som var associerade med trauman!) Jag antar att förklaringen även i hennes fall var synestesi.

Gunilla Gerland beskriver fenomenet

Synestesi får mig att tänka på Gunilla Gerland och hennes debutbok En riktig människa. I boken beskriver hon mycket abnorma reaktioner mot vissa upplevelser. Bland annat älskade hon som barn böjda saker och pillade ständigt på allt som hade en böj. Böj gav henne en lugn känsla i kroppen och skänkte henne en känsla av tillfredsställelse. Samtidigt upplevde hon starka skräckkänslor när hon kom i kontakt med hårspännen, smycken och knappar av metall. Varje gång hon nuddade vid dessa typer av föremål hörde hon ett visslande ljud i öronen samtidigt som hennes mage vände sig ut och in. Detta låter också för mig som synestesi, särskilt hennes reaktioner mot smycken och metall men funderar även på om hennes förkärlek för böj kan klassas som någon form av synestesi.

Kan förväxlas med psykos

Ibland förväxlas autism med schizofreni och andra psykossjukdomar, och det skulle inte förvåna mig ett dugg om synestesi var en av förklaringarna. Om en autist konstaterar att ett telefonnummer är brunt eller att ett namn är blått skulle detta nog kunna misstas för hallucinationer om man saknar kunskap om synestesi. Jag kan även tänka mig att en person som känner kroppslig smärta när hen hör ett visst ord uttalas kan få en remiss till en psykolog: många kan nämligen dra den felaktiga slutsatsen att autistens obehagskänslor inför vissa ord har med obearbetade trauman att göra!

Ett genetiskt samband har hittats

Nu har forskarna på Karolinska Institutet funnit att det finns ett genetiskt samband mellan autism och synestesi! Diagnoskriterierna för autism delas in i två grupper: svårigheter med socialt samspelt samt begränsade intressen och beteenden, och intressant i sammanhanget är att forskarna hittade ett samband mellan begränsade intressen och beteenden och synestesi. Däremot hittade de inget samband mellan självskattad social kompetens och synestesi. Självskattad social förmåga måste såklart inte alls säga något om autistens verkliga sociala förmåga för vissa autister med mycket stora sociala svårigheter kan vara helt omedvetna om sina egna svårigheter! Ibland ingår det liksom i de sociala svårigheterna att man själv inte förstår att man har dem. Men synestesi och perceptuella upplevelser är ett intressant ämne så det är kul att forskarna fått upp ögonen för fenomenet, tycker jag!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

12 svar på ”Genetiskt samband finns mellan autism och synestesi”

Detta med synestesi är intressant. Jag, 61 år, fick autismdiagnos sent i livet och flera av mina barn och barnbarn har också autism. Alla, inklusive mig är högfungerande.(några utredda, andra inte) Helt klart ärftligt i min familj men ingen av oss, vad jag vet iaf, har synestesi. Min mamma däremot såg olika färger när hon hörde olika ljud. Vi skrattade mest åt det då eftersom vi inte visste något om vare sig autism eller synestesi på den tiden. Nu på senare tid har jag tänkt mycket på detta och jag tror att min mamma också var autist eftersom hon hade lite problem i vissa situationer i livet liknande dem som autister kan ha. Och jag borde väl ärft min autism någonstans ifrån? Synestesi kan nog vara en gåva, se färger samtidigt som ljud. Berikar livet med en extra dimension. Eller? Kanske jobbigt? Speciellt om man upplever smärta. Intressant är det iaf.

Mycket möjligt att din mamma hade autism eller åtminstone autistiska drag, särskilt om hon också hade synestesi. Eftersom autism går i din familj är det mycket troligt att du också har ärvt diagnosen från dina äldre släktingar.

Jag har själv inte synestesi men kan tänka mig att det är en gåva! Har ofta varit avundsjuk på synestetiska personer. Nu syftar jag alltså på den typen av synestesi där folk ser färger. Däremot kan det orsaka stort lidande att ha det som Gunilla Gerland hade som barn. Det var mycket obehagligt för henne att komma i kontakt med smycken!

Svara

Jag håller med om att synestesi är intressant och att vissa former av synestesi kan ses som en gåva.

”Synesteter uppvisar betydligt större grad av kreativt tänkande, i betydelsen förmåga att länka samman till synes orelaterade faktorer till nya sammansatta helheter. Teorier om varför stödjer sig framför allt på att uppkomsten av nytänkande idéer korrelerar med förmåga för långtgående associationer, vilket i sin tur hänger ihop med ökad mängd kopplingar mellan hjärnregioner som delar funktionella egenskaper. Forskning föreslår därför att synesteters högre kreativa förmåga kan bero på neurologiska mekanismer som har med kopplingar av hjärnans olika delar att göra.

Vad gäller kreativt skapande – i betydelsen förmåga att kommunicera kreativitet genom andrahandsmedia eller konstnärlig talang – uppvisar inte synesteter någon fördel. Den konst de skapar kan därmed inte per definition sägas vara av en ”mer kreativ art” än icke-synesteters. Däremot har en hög grad av synesteter någon form av kreativt yrke, och bland konstnärer är de välrepresenterade[8].”
https://sv.wikipedia.org/wiki/Synestesi

Jag ser olika delar av musikstycken (klassisk musik) jag själv eller andra skrivit i olika färger som blå, röd eller gul ibland. Det har med form, karaktär, strukturell renhet och proportioner att göra.

Angående att en kvinna känt smärta och obehag av vissa ljud: jag kan få ont i tänderna av att känna en träpinne som finns i glass mot tungan/tänderna. Är detta ett slags synesti eller är det bara ett obehag mot en viss textur?

Jag misstänker att det är taktil perceptionsstörning, d v s att du är överkänslig mot vissa material!

Svara

Omg det här var helt nytt för mig!! Alltså att det faktiskt är ett riktigt tillsgtånd eller vad man ska säga.

Jag har i vuxen ålder diagnostiserats med Aspergers (syndrom).

Under hela min uppväxt upplevde jag detta!! Men trodde bara det var nåt jag gjorde, att jag vad ensam om det.

Men veckodagarna har alltid haft olika färger för mig, siffror också.

Jag kunde koppla ihop personer med former, visss kunde vara vassa, andra mjuka och runda.

Vissa ord min mamma använde ibland kunde skapa ett obehag i mig och få mig att blir arg/ irriterad pga obehagskänslan ordet skapade hos mig.

Tyckte själv jag var lite konstig som såg saker på det här sättet. Jag kunde känna mig annorlunda och konstig rent generellt och det var ju inte konstigt med tanke på mina diagnoser (har adhd också) som fortf var okända både att jag hade de och rent allmänt på den tiden under 80- & 90- talet när jag var barn så var det inte många som visste nåt om NPF- diagnoser (ironiskt nog så jobbade båda mina föräldrar på neuropsyk när jag växte upp 🙈).

När jag snubblade över detta inägg nu så blev jag så chockad och glad över att på nåt sätt få bekräftat att jag inte var knäpp som kände så och att det var ”normalt” (inte sjukligt)

Vad bra att du lärde dig något nytt! 🙂 Du är absolut inte knäpp utan du har ett tillstånd som många är avundsjuka på!

Svara

Aha, kanske har jag det, då. För mig har många ord absolut en färg, helt självklart. Jag minns att jag blev arg på min mamma när jag var liten när hon sade att min syster Cornelias namn väl om något skulle vara lila eftersom ”lia” i slutet var ganska likt ”lila”. Jag var typ förbannad över att hon inte kunde se att Cornelia självklart är orange.

Vad roligt men logiskt! För synestetiska barn är det ju självklart att ord och personer har färger 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *