Kategorier
Läsarfrågor

Hur kan jag som autist slappna av och få bättre sömn?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Wonderchild frågar

Har sedan 1 års tid fått diagnos högfungerande autism (asperger). Mitt största problem är att få bukt med sömnen. Har testat så mycket, teer, banan, kiwi, mjölk, melatonintillskott, andra tillskott med magnesium, kamomill, citronmeliss, passionsblomma, lavendel, tryptophan. Så fort jag har använt minsta lilla med melatonin så får jag ont i muskler och huvudvärk, alltid samma sak.

Har gått på flertal läkemedel för sömn, atarax, mildare former för ångest. Nu är man uppe i beroendeframkallande, biverkningar och eftersom jag har asperger så är jag så otroligt känslig. Känner av minsta lilla förändring och har jag sovit gott så är jag mer groggy dagen efter vilket aldrig fungerar i längden. Mycket jag tagit var inte nog eller för mycket.

Har du något tips som kan fungera som inte gör en groggy dagen efter och som får en att slappna av? Kanske andra som läser detta kan ge tips också? Är en 32-årig kvinna som även ibland får energispikar som jag kallar det, då orkar jag mycket oavsett sömnen, sover ungefär 9 timmar. Har även gjort KBT för att få bättre kontroll, har i alla fall mer rutin men nej jag kan bara inte få kroppen att slappna av. Använder tyngdtäcke vilket fungerar att lugna mig men inte nog för att få min välbehövliga sömn. Känner mig aldrig utvilad.

Paula svarar

Jag tycker att det allra bästa är att göra livsstilsförändringar och se om det hjälper. Med livsstilsförändringar syftar jag på saker som att vistas i morgonljus utomhus i ett par timmar så fort solen gått upp (kan dock vara svårt om man jobbar på morgnarna), inte konsumera koffeinhaltiga drycker alls, äta den sista måltiden senast ca 5 timmar innan läggdags så att magen inte är full när man lägger sig, ha det kolmörkt i sovrummet, inte träna på kvällen, inte äta för mycket salt och så vidare.

Testa att vara helt utan skärmar

Det allra viktigaste är dock att tänka på att bildskärmar kan förstöra sömnen. Om jag vore du skulle jag testa att vara helt utan skärmar i några dagar och inte använda smartphone, dator eller TV alls under dessa dagar (alltså inte ens på morgonen!) Bildskärmar kan ha en mycket större effekt för sömnen än vad många tror! Om du märker att du sover bra utan skärmar kan du sluta använda vanliga bildskärmar helt och ersätta dem med e-inkskärmar. E-inkskärmar har fördelen att de inte avger något ljus och kan därför inte förstöra sömnen. Men testa först att vara helt utan skärmar i några dagar och se om det hjälper så att du inte beställer en e-inkskärm i onödan! Jag märker att väldigt många är omotiverade för att testa detta tips, men jag lovar att det kan löna sig och som sagt kommer effekten väldigt snabbt! Det räcker alltså med en testperiod på 3 dagar!

Olika vad som funkar

Vad gäller sömnmedicin så tycker jag personligen att det alltid är en fördel att undvika de tyngsta (=beroendeframkallande) sömnmedicinerna om det finns möjlighet till det (är dock inte möjligt för alla)! Vissa mediciner som Propavan kan göra en groggy i början, men när man ätit det i några månader kan groggy-effekten avta och man börjar tolerera Propavan lite bättre. Jag tycker personligen faktiskt att det är bättre att vara groggy än att inte ha sovit alls, men jag förstår att alla har olika upplevelser och att alla inte tolererar groggy-känslan. Vissa påstår att Lergigan inte gör en lika groggy som Propavan, men alla har olika erfarenheter! Det är bra att testa sig fram för det är olika vad som funkar och inte funkar.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

6 svar på ”Hur kan jag som autist slappna av och få bättre sömn?”

Har väl inte direkt några tips då jag fortfarande vid 45 års ålder har mycket stora problem med sömnen. Men mathållinng har jag också problem med och magproblem och sömnproblem påverkar varandra. Mentalt mående med ångest, skam och stress ställer också till det. Vad som ofta hjälper mig är att göra sådant jag mår bra utav på dagen. Det leder visserligen till att jag stannar uppe för länge och vänder på dygnet ibland, men när jag lagt enormt med energi på mitt specialintresse så mår jag bättre rent generellt och sover därför också mycket bättre när jag väl lyckas somna. Relationer påverkar enormt mycket – fungerar mitt sociala liv bra har jag mycket lättare för att sova bra också. Kramar, närhet och fysisk beröring är viktigt för mig liksom att skratta och ha roligt ihop och känna värme.

Jag tycker att det är blir stor skillnad i sömnens kvalitet om man låter bli att äta sent på kvällen!

Svara

Ja, jag har det problemet. Det var inte så stort problem i min gröna ungdom, men det verkar som om kroppen blir sämre på att ta hand om maten med åldern. Om jag äter vid 21 så blir jag väldigt orolig i magen och så småningom uppblåst och kan inte sova på hela natten. Äter jag för mycket vid 19 så vaknar jag framåt småtimmarna med orolig mage och kan inte somna om förrän framåt förmiddagen. Vad jag äter och hur min dag ser ur spelar också roll. Bröd på kvällen sätter igång magen. Men om jag sover ute i tält så gör jag av med extra energi och då kan jag behöva äta något smått även lite senare på kvällen – i synnerhet på vinterhalvåret. Fotvandrar jag med tung packning, ja då måste man ju småäta nästan hela tiden så det är skillnad. Röra på sig är bra, men även en längre promenad på ett par timmar hemma omkring hjälper inte om jag äter för sent och jag gör ju heller inte av med tillnärmelsevis lika mycket energi på någon timmas promenad som om jag reser någonstans med min stora ryggsäck och tältar.

Jag har också blivit känsligare med åren! Som ung kunde jag äta senare på kvällen och var inte heller lika känslig för oregelbunden dygnsrytm. Men nu måste jag vara stenhård med dygnsrytmen för annars blir nästa dag helt förstörd.

Vad häftigt att du fotvandrar och tältar! Jag har aldrig fotvandrat, men det låter logiskt att du behöver äta på kvällen när du vandrat och gjort av med energi 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *