Kategorier
Läsarfrågor

Hjälp, jag har autism men ingen box att tänka utanför

Ezma frågar

Man brukar prata om att ”tänka utanför boxen”. Så meddelandet handlar om det.

Jag fick min autism diagnos i somras vid 38 års ålder. Jag har funderat en del sedan dess. Jag har alltid varit en kreativ person så mitt konstnärskap är viktigt för mig. Men ända sedan tonåren har jag haft problem med det.

Jag har kommit fram till, sedan min autism diagnos, att jag INTE har någon ”box att tänka utanför”. Vilket nog lett rädsla/otrygghet ”i det okända”, orsakat prokrastinering (uppskjutarbeteende) som skapat mycket frustration, oro, ångest osv. Att man mentalt inte har några trygga ”platser, utgångspunkter” att utgå ifrån.

Något du hört om eller känner till? Att autiska personer som inte har någon ”box att tänka utanför”?

Paula svarar

Jag är inte säker på vad du menar med att sakna en box att tänka utanför, men för mig handlar tänkandet utanför boxen just om att man inte har en box utan lever och gör som man känner för. Jag upplever att de allra flesta människor har en box vilket gör att de blint följer samhällets normer och värderingar medan jag gör oftast som jag vill utan att bry mig om vad andra gör.

Följde inte samhällets traditioner

Ett exempel: när jag gifte mig som ung hade jag inte berättat för någon att jag skulle gifta mig, inte ens för mina föräldrar, och mina föräldrar hade aldrig träffat min dåvarande man. Efter att vi hade gift oss firade vi giftermålet på en kebabrestaurang. Det tog många månader från att vi hade gift oss tills vi flyttade ihop, och vi spenderade inte ens bröllopsnatten ihop då vi båda bodde som inneboende på den tiden. De flesta människor som har en box blev chockade och förvånade över att jag inte följde samhällets normer för hur man ”borde” gifta sig samt leva som gift, medan jag som saknar en box gör precis som jag vill.

Du kanske är osäker på dig själv

Att sakna en box ser jag personligen som en gåva då jag slipper fundera över hur livet borde se ut. Jag vet dock inte hur det är för dig, och om jag ens svarat på din fråga nu. Men om du upplever att du saknar en box, kan det vara så att du är osäker på vem du är och vad du vill? Du kan fundera över vilka typer av mentalt trygga platser du önskar att du hade och om du kan göra något för att skapa trygghet. Kan det vara så att du är en person som inte behöver några utgångspunkter och kan försöka finna trygghet i det?

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X (f.d. Twitter), WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Är så trött på tjatet från deras sida om sjäääälvständighet och taaaa emooot hjäääälpen när detta då innebär att en…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

3 svar på ”Hjälp, jag har autism men ingen box att tänka utanför”

Jag har en alternativ associationskedja.

Den som inte är bunden av konventioner har ingen box att förhålla sig till. Då skulle det kunna vara så att varje given situation innebär många olika valmöjligheter, eftersom det inte finns en tendens att automatiskt göra som förra gången eller som någon annan gjorde då (ifall det är något återkommande).
Att inte automatiskt upprepa innebär en god möjlighet att komma fram till okonventionella lösningar / idéer.
Vilket kanske definieras som att tänka utanför boxen?

Det är nog ungefär vad Paula redan har skrivit ser jag nu när jag tänkt färdigt. Jag postar ändå, så slipper jag använda suddatangenten mer idag.

Mycket bra sammanfattat! Det är nog bara den som har en box som är begränsad i sina valmöjligheter. Saknar man däremot en box kan man ju i princip göra vad man vill och ser möjligheter som ingen annan ser.

Svara

Det ligger i sakens natur att människor som har autism har en annorlunda kognition (tänkande, uppmärksamhet, minne, inlärning, medvetande, språk och beslutsfattande). Denna annorlunda kognition innebär en medfödd förmåga att ”tänka utanför boxen”. Det finns många ”neurotypiker” som har hög intelligens men som saknar förmågan att betrakta problem utifrån nya perspektiv. Att människor med autism har annorlunda kognition kan leda till ett lateralt tänkande, det vill säga en förmåga att se oväntat enkla lösningar på komplicerade problem. Jag antar att det är denna annorlunda kognition och dess potentiella fördelar som man syftar på när man säger att människor med autism har en förmåga att ”tänka utanför boxen”.

Ett konkret exempel på lateralt tänkande är Columbi ägg. Historien finns i olika versioner, bland annat den här:

”Christopher Columbus sägs ha blivit ombedd att ställa ett ägg upprätt på bordet, med spetsiga ändan ner. Han löste problemet genom att knacka sönder skalet en aning så att nerändan blev platt.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *