Kategorier
Läsarfrågor

Hur blir en autist när hen blir utmattad?

Jessica frågar

Vår son har högfungerande autism och upplever en annorlunda situation i skolan just nu och vi försöker hantera allt.

Sonen blir undervisad av en enda lärare i grundämnen och skolans rektor sade upp läraren vårterminen 2022, för att hon ville att hon skulle gå i pension. För att bli av med läraren sade hon först upp hennes tjänst och sen henne för då var hon inte längre till någon nytta. Läraren började förhandlade med rektorn, som är en kvinna, att få vara kvar men fick bara till december 2022. Rektorn har struntat i att hitta en ersättare trots påtryckningar från oss. Vi har ingen info om något som händer på sonens sista termin i nian 🙁

Min fråga gäller sonens stress och trötthet. Han kan själv inte relatera sina symptom och tror inte det beror på oron, stressen eller tröttheten. Han är 15 år och det finns ju mycket som spelar in samtidigt. Tonåring, tröttare än normalt, stressen gör att han helt plötsligt har börjat prata fel. Säger fel ord på olika saker och ting.

Är det något du känner igen och kan relatera till? Hur blir man när man är utmattad?

Paula svarar

Svaret är ja, jag känner igen de typer av utmattningssymptom du beskriver! Jag minns att när jag för ett antal år sedan var helt utmattad så blev jag extremt virrig och glömsk. Jag dök inte alltid upp på möten för jag hade glömt bort dem – och alla som känner mig vet att det är väldigt olikt mig att glömma bort avtalade möten och träffar! Jag är annars extremt petig med tider och supernoga med att passa dem på sekunden, till och med till den grad att det kan driva andra människor till vansinne. När jag blir sen eller glömmer bort en avtalad tid betyder det med andra ord att det är väldigt illa ställt med mig!

Mitt minne funkade plötsligt dåligt

Det var inte bara tider jag glömde bort utan även andra saker. Det hände vid några tillfällen att jag hade köpt ekologisk, färsk kyckling i matbutiken, och jag är alltid mån om den kycklingen eftersom den är dyr. Jag hade det relativt dåligt ställt ekonomiskt eftersom jag var sjukpensionär så ekologisk kyckling var något som jag unnade mig vilket var möjligt tack vare att jag prioriterade bort andra saker. Och ändå hände det alltså flera gånger att jag glömde att ställa kycklingen i kylskåpet och tvingades slänga den nästa dag! Jag lovade mig själv att aldrig glömma ställa mat i kylskåpet i fortsättningen, men ändå hände det alltså flera gånger!

Började säga fel

Att säga fel började jag också göra, dock inom vissa gränser. Det var aldrig så illa att jag skulle börjat kalla en katt för en hund eller mamma för pappa, men däremot kunde jag säga ”torsdag” när jag egentligen menade ”fredag” eller ”den femtonde maj” när jag egentligen menade ”den femte maj”. Jag blandade ofta ihop veckodagar, månader och siffror för min hjärna var så trött att den inte orkade tänka.

Bra att utesluta vissa sjukdomar

Vad gäller din son så skulle jag, om jag vore du, kontakta en läkare för säkerhets skull för att utesluta neurologiska sjukdomar som PANDAS. Ibland kan sjukdomar som MS, ME, och PANDAS misstas för utmattningssyndrom, och därför kan det vara bra att kontrollera för säkerhets skull att din son inte lider av något allvarligt. Tyvärr är kunskapen om neurologiska sjukdomar ofta låg hos allmänläkare dock så det är inte säkert att ni får en korrekt bedömning om hans läkare saknar kunskap.

Kan också bero på annat

Slutligen är det viktigt att tänka på att trots att autism kan innebära oro för förändringar så kan en autists symptom ibland helt bero på helt andra orsaker. När jag ibland har mått dåligt har min omgivningen sagt att ”det beror på att du har ett så stressigt jobb. Du åker ju runt i hela Sverige och föreläser och åker långa tågresor, och autism innebär intryckskänslighet och svårigheter i att åka kollektivtrafik.” Men faktum är att jag i dessa fall har varit utmattad av helt andra orsaker än resor, och resorna stressar mig inte på det sätt som min omgivning ofta tror! Min poäng är att det inte behöver vara din sons osäkra skolsituation som har orsakat hans symptom utan det kan vara något helt annat!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. I en värld utan hemlöshet och familjer som inte har råd med mat till sina barn hade vi möjligtvis haft…

  2. En neuropsykolog berättade för mig att autister bör ha ett eget kontor och endast delta i möten mm i mån…

  3. Går knappt att tänka sig in i vilka helt ofantliga summor pengar det där faktiskt är… Och vad mycket annat…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.