Kategorier
Läsarfrågor

Är arbetslös, vad ska jag ta mig till?

M frågar

Jag jobbade på en Osa anställning på kommunen två år plus ett år Stockholmsjobb med lönebidrag. Nu är jag arbetslös. Förtvivlad, har inget att göra på dagarna, går rastlös. Söker jobb på halvtid och är sjukskriven halvtid men när jag nämner lönebidrag får jag nobben av arbetsgivaren! Vad ska jag ta mig till? Är ensamstående mamma och behöver försörja mig och min dotter. Sjukersättning är inget tal om enligt försäkringskassan, måste vara sjukskriven ett bra tag innan läkare skickar intyg om hälsotillstånd.

Paula svarar

Jag beklagar din situation! Nu vet jag varken dina förutsättningar eller begränsningar i arbetslivet, men du kan kolla upp inom vilka branscher det behövs arbetskraft och fundera på om dessa branscher skulle kunna passa dig. Vården brukar nästan alltid skrika efter personal, men självklart bör man passa för att arbeta inom vården om man ska jobba med människor. Eftersom du är arbetslös skulle du kunna kolla upp med Arbetsförmedlingen om du skulle kunna gå en kortare arbetsmarknadsutbildning inom någon bransch där det behövs utbildad personal. Om du har en funktionsnedsättning har du förmodligen också rätt till en SIUS-konsulent!

Du får inte bli diskriminerad

Enligt lag får inte arbetsgivaren diskriminera dig på basis av din funktionsnedsättning. Enligt diskrimineringslag har du, ifall du inte fick jobbet, rätt att begära ut meriter från den som blev anställd. Därför föreslår jag att du efter varje anställningsintervju du inte fick den sökta tjänsten begär att få en skriftlig uppgift av arbetsgivaren om vilka meriter den som fick jobbet hade. Har den personen sämre meriter än du gällande arbetslivserfarenhet och utbildning kan du anmäla arbetsgivaren till DO och stämma hen.

Lyft fram dina styrkor

Ett annat tips jag har till dig är att vid anställningsintervjuer tala om för arbetsgivaren vilka styrkor du har och även informera om storleken på lönebidraget. Det finns arbetsgivare som inte har förstått hur stort belopp det handlar om. Tanken är ju att arbetsgivaren genom lönebidraget ska bli kompenserad för din nedsatta arbetsförmåga och därmed inte gå minus på att ha dig som anställd.

Du kan ha rätt till bistånd

Eftersom du är arbetslös utgår jag från att du har a-kassa. Jag vet inte hur mycket pengar du har kvar efter att hyran är betald, men om du har mindre än riksnormen (observera att riksnormen är ett mindre belopp än existensminimum) kan du ha rätt till ekonomiskt bistånd förutsatt att du inte äger något av värde. Därför kan du under tiden som arbetslös söka ekonomiskt bistånd från kommunen förutsatt att du har rätt till det. Ett annat alternativ är att söka pengar från en fond, exempelvis FVO.

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *