Kategorier
Paulas blogg

Hit kan du som anhörig till en autist vända dig

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ibland får jag oroliga frågor från anhöriga till personer med autism som är helt förtvivlade och skulle behöva stöd. Hit kan du som anhörig till någon med autism vända dig:

1. Habiliteringen

Habiliteringen finns inte i alla landsting, men bor du i en region som tillhandahåller habilitering kan det vara värt att vända sig dit. Här i Region Stockholm erbjuder habiliteringen samtalsstöd och kurser för anhöriga, men hur det är just i din region kan jag inte uttala mig om. Det som är bra med habiliteringen är att deras experter har utbildning om funktionsnedsättningar inklusive autism. Observera dock att kötiderna är rätt långa och att man endast brukar få gå dit ett begränsat antal gånger men många upplever ändå att de fått ovärderligt stöd av dem!

2. Kommunens anhörigstödjare

Enligt socialtjänstlagen är kommunen skyldig att tillhandahålla stöd för anhöriga till personer med funktionsnedsättningar. En anhörigstödjare har nödvändigtvis ingen utbildning om just t.ex. utmanande beteende vid autism, men däremot har de ofta kunskap om olika funktionsnedsättningar och kan erbjuda samtalsstöd och ge dig verktyg för att kunna hantera situationen bättre. Många kommuner erbjuder även anhörigkvällar. Kontakta gärna anhörigsamordnare för att få reda på vad anhörigverksamheten i just din hemkommun har att erbjuda!

3. LSS-handläggare

I LSS stadgas att vi med funktionsnedsättningar liksom våra anhöriga kan ansöka om Råd och stöd så det kan vara värt att ansöka om insatsen! Insatsen som beaktar psykologiska, sociala, medicinska och pedagogiska aspekter av funktionsnedsättningar ges av en expert. Dock verkar det tyvärr saknas riktlinjer kring vad Råd och stöd ska innefatta exakt. Min biståndsbedömare menar att Råd och stöd har ersatts av habiliteringens stöd här i Region Stockholm, dock borde det enligt min tolkning inte vara så då det framgår i LSS förarbeten att Råd och stöd ska ses som ett komplement och inte som en ersättning till habiliteringen.

4. Litteratur

Genom att läsa relevant litteratur om autism kan du få tips om hur du kan förhindra och förebygga problemsituationer. Själv är jag en fan av Bo Hejlskovs lågaffektiva bemötande som syftar till att bemöta ett problemskapande beteende med lugn istället för att bestraffa och skälla ut vederbörande. Genom att läsa böcker av Bo Hejlskov, Tony Atwood och andra experter får du förhoppningsvis användbara tips! Sedan måste du självklart förebygga problem genom att se till att ditt barns skolgång fungerar och ta till relevanta åtgärder om den inte gör det.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *