Kategorier
Läsarfrågor

Har autism och ångest, kommer jag få sjukersättning?

Suss frågar

Läste en fråga angående sjukersättning då även jag kämpar med detta. Har du lyckats få igenom ditt? Jag avslag nyligen trots egen historia och allt. Tror att min läkare målade upp det hela med ångest och stressproblematik då jag gått kbt och då tyckte väl FK att det borde fungera även för det andra. Dock är stress och ångest symtom medan autismen i sig går inte att rehabilitera. Tror du att en utredning där man går djupt igenom med läkare, arbetsterapeut kan höja chanser? Tänkte överklaga i förvaltningsrätten men vet ej hur stora chanser man har.

Paula svarar

Nej jag fick aldrig sjukersättning trots att jag anlitade en jurist som överklagade Försäkringskassans beslut till förvaltningsrätten och kammarrätten. Jag fick avslag på avslag, och det var en lång process. Jag mådde väldigt dåligt psykiskt på den tiden eftersom det var mentalt väldigt jobbigt att behöva ansöka om ekonomiskt bistånd varje månad. Juristen, min läkare och många andra var mycket förvånade över att jag inte hade fått sjukersättning eftersom läkaren var specialiserad på npf och hade skrivit ett mycket utförligt utlåtande.

Min ansökan var utförlig

I min ansökan om sjukersättning hade jag även bifogat ett brev från min psykolog från habiliteringen där hon hade beskrivit min problematik och förklarat varför hon bedömde att jag inte skulle klara av ett jobb. Även min boendestödjare hade skrivit ett brev där hon hade beskrivit utförligt hur min vardag såg ut och förklarat att eftersom jag inte ens klarar av att städa mitt hem så skulle jag inte klara av att jobba. Arbetsförmedlingen som också stod på min sida intygade också att de inte kunde hjälpa mig att hitta ett jobb med tanke på att jag hade så stora svårigheter. Men ingenting hjälpte!

Utredning höjer ens chanser

Med ovanstående sagt tror jag absolut att en utförlig utredning kan höja dina chanser att få sjukersättning även om inga garantier finns. Be arbetsterapeuten och läkaren beskriva din problematik så utförligt som möjligt, och skriv också ett personligt brev till Försäkringskassan där du beskriver hur din vardag ser ut. Ännu bättre kommer det bli om du kan tänka dig att testa anpassade jobb (t.ex. Samhall) för då finns det underlag som styrker att du inte ens klarar av ett anpassat jobb.

Finns delade meningar

Om man vid ansökan om sjukersättning ska hänvisa till diagnoser som depression, ångest o s v finns det olika åsikter om. Enligt min erfarenhet använder Försäkringskassan psykisk ohälsa till vederbörandes nackdel då de hävdar att depressionen och ångesten kan gå att rehabilitera med tanke på att de kan vara behandlingsbara sjukdomar. Misstänker de att ett tillstånd går att behandla nekar de ofta sjukersättning. Vid psykisk ohälsa kan Försäkringskassan alltid hävda: ”Du har inte testat tillräckligt många rehabiliterande åtgärder. Om du blir frisk från psykisk ohälsa kommer du ”bara” ha autism och kanske bli arbetsför.” Jag skulle därför endast hänvisa till funktionsnedsättningar som inte går att rehabilitera och hänvisa till att all stress och ansträngning orsakar hjärntrötthet och mental utmattning.

Rådfråga din läkare

Vissa av mina bloggläsare tycker däremot tvärtom att det är bra att även hänvisa till depression och ångest och förklara för Försäkringskassan att alla dessa diagnoser förstärker autismen och att det är bra att förklara att autism med psykisk ohälsa är mycket värre än ren autism. Eftersom det råder delade meningar om hur man borde göra tycker jag att du ska rådfråga din läkare om vad det borde stå i utlåtandet. Be din läkare skriva ett så utförligt utlåtande som möjligt och redogöra för varför du inte ens kan arbeta på anpassade jobb. Det kan också vara bra om läkaren skriver att du riskerar att insjukna i psykisk ohälsa om du tvingas jobba och att du därför bör undvika stress.

Viktigt att inte ge upp

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att även om jag inte lyckades få sjukersättning så finns det faktiskt autister som lyckats med det. Vissa autister har misslyckats och andra har lyckats. Därför lönar det sig alltid att försöka och inte ge upp!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Hittade detta inlägg igen. Tänkte kommentera det också. Emma ska alltså inte jämföra sin situation med någon som inte har…

3 svar på ”Har autism och ångest, kommer jag få sjukersättning?”

Hej igen, oj så du står alltså via SOC än idag men du kanske har fullt förstående människor bakom dig? Ja ska försöka få till en AFU utredning och det ska enligt FK räcka eller en som är i samverkningsteam med SOC, vården och allt så vi får väl hoppas och hålla tummar och tår nu för trots egen livshistoria där jag tydligt beskrivit min vardag var inte nog men som du nämnt FK anser symptom runt autismen vara rehabiliteringsbara och jag kör KBT för det men trots det gör det mig inte direkt mindre trött men tack för svar och råd Paula

Nej jag får inte ekonomiskt bistånd idag men fick det en längre tid. Efter flera år hittade jag ett anpassat jobb via Arbetsförmedlingen! På socialtjänsten var de definitivt inte förstående utan de tyckte att jag skulle söka praktikplatser m m. Om du kör KBT nu kan Försäkringskassan vilja vänta ett tag och se om KBT hjälper eller inte.

Jag håller tummarna för att du får sjukersättning! Lycka till.

Svara

De är inte säkert du får sjukersättning. Min syster fick inte full sjukersättning trots if och autism. Detta trots hon gått särskola från fjärde klass. Men du kan också ha turen att få de. Allt beror på handläggare . Min syster fick bara halvtid och andra halvan trygghetsanställning på ett hunddagis.
Men skulle du få nej kan man överklaga och då få igenom de. Hoppas du får en bra handläggare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *