Kategorier
Forskningsnytt

Fysisk aktivitet är gynnsamt för alla med adhd

Minns ni att jag för ett par månader sedan skrev om en studie som visade motionens positiva effekter gällande prestationsförmågan hos barn med adhd? Nu menar Björn Roslund, en legitimerad läkare och specialist inom psykiatri, att motion kan vara särskilt gynnsamt för alla med adhd, alltså även för vuxna.

Som en kaotisk musikfestival

Roslund liknar livet med adhd vid att befinna sig på en kaotisk musikfestival där flera musikstilar spelas samtidigt, och jag tror att de flesta med adhd känner igen sig i beskrivningen! Detta överflöd av intryck gör det omöjligt för personer med adhd att uppfatta vad personen bredvid säger samt att upprätthålla struktur och ordning. Dessa problem orsakar stora svårigheter med uppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet och påtagligt försvårar vardagen för många med adhd.

Blir svårt att växla mellan uppgifter

För att förstå vad som händer i hjärnan hos en person med adhd kan man föreställa sig två nätverk i hjärnan på var sin sida av en gungbräda, förklarar Roslund. Det ena, Task Positive Network, har som uppgift att ta emot ny information medan det andra, Default Mode Network, är hjärnans inre nätverk som också kallas för dagdrömmerinätverk. En person utan adhd klarar av att växla mellan dessa nätverk på ett smidigt sätt, men hos en person med adhd brister mekanismerna i gungbrädans gångjärn. Detta förklarar varför personer med adhd ofta har svårt att växla mellan olika uppgifter samt att fokusera och bearbeta information.

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Ger upphov till bristande motivation

Därutöver har personer med adhd avvikelser i hjärnans belöningssystem: adhd-relaterade utmaningar anses nämligen ha en koppling till signalsubstanserna dopamin och noradrenalin. På grund av avvikelserna i belöningssystemet upplever många med adhd bristande motivation för att utföra uppgifter som inte ger omedelbar belöning. Här kan jag flika in att jag har träffat flera med adhd som inte klarat av att leva hälsosamt eftersom belöningen (=de positiva hälsoeffekterna) inte kommer i samma sekund. Motivationsbristen kan också förklara varför personer med adhd löper en ökad risk för att drabbas av depression och ångest, enligt Roslund.

Fysisk aktivitet kan hjälpa

Trots att personer med adhd möter många utmaningar i sin vardag kan de göra vissa livsstilsförändringar för att underlätta livet. Något som kan förbättra adhd-relaterade utmaningar är fysisk aktivitet, enligt Roslund. Motion och rörelse kan ge positiva effekter för signalsubstansernas funktioner vilket kan förbättra uppmärksamheten samt planerings-, organisations- och tidshanteringsförmågan. Motion bidrar vidare till högre seratoninnivåer vilket har en positiv verkan på humöret och känslan av det psykiska välbefinnandet, menar Roslund.

Vissa slutar medicin

Roslund betonar dock vikten av att personen själv gillar motionsformen. Detta är särskilt viktigt vid adhd eftersom människor med adhd tenderar att vara lättuttråkade och ha svårt att orka hålla på med en tråkig motionsform. Att styrketräna i syfte att få ett snyggt utseende brukar sällan funka för personer med adhd: är inte aktiviteten tillräckligt rolig förlorar personen oftast motivationen. Han konstaterar också att vissa med adhd till och med kan sluta med adhd-medicin tack vare fysisk aktivitet!

Älskar monotona aktiviteter

Jag ställer mig alltid positiv till alternativ för medicin! Som ni vet tackar jag själv nej till adhd-medicin, men däremot förstår jag att vissa mår bäst av att medicinera, och alla lyckas inte heller hitta motionsformer de gillar. Jag tror dock att många av oss med autism (med eventuell samtidig adhd) kan gilla helt andra motionsformer än de flesta med ren adhd. Ju mer monoton motionsformen är desto mer gillar jag den! Därför passade styrketräning mig utmärkt, och förut när jag hade en motionscykel cyklade jag på den varje dag i flera års tid!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Hittade detta inlägg igen. Tänkte kommentera det också. Emma ska alltså inte jämföra sin situation med någon som inte har…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *