Kategorier
Stöd och insatser

Det är inte lätt att schemalägga sitt stödbehov

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Nu är årets möte med biståndsbedömaren avklarat! Han kom fram till att jag ska ha kvar mina 18 boendestödstimmar även i fortsättningen. Han sa till oss att höra av oss om mina behov skulle ändras och jag skulle behöva fler eller färre timmar. Men ens stödbehov är inte lätt att förutse: vissa månader då allt flyter på bra behöver jag inte alla mina 18 timmar. Men vips så händer något oväntat nästa månad och de 18 timmarna räcker inte längre till.

Vägglössen krävde sina timmar

För ca 5 år sedan invaderades mitt bostadshus av vägglöss vilket gjorde att min lägenhet behövde förberedas för sanering: möblerna skulle ställas upp mot väggen, alla textilier inklusive kläderna behövde antingen tvättas i 60 grader eller torkas i torktumlaren och sedan förvaras i slutna sopsäckar. Det behövde dammsugas noggrant varpå dammsugarpåsen behövde kastas direkt. Det var mycket som behövde göras varför de 18 timmarna inte räckte till.

Även sovrumsbyte tog tid

Nu i december var det inte heller lätt att få boendestödstimmarna att räcka till: jag ville byta sovrum för jag stördes av olika anledningar av att vistas i mitt gamla sovrum. Jag ville att alla möbler och mina saker som hade legat i mitt gamla rum skulle flyttas till mitt nya sovrum, och det tog sin tid. Min boendestödjare fick sy nya gardiner och mörkläggningstyg så att de skulle passa för mitt nya sovrum. Och sedan var det såklart den sedvanliga städningen som behövde göras.

Många boendestödjare är flexibla

De flesta boendestödsbolag har varit flexibla med antalet boendestödstimmar. Om jag någon månad har behövt fler än 18 timmar har det oftast gått att ordna. Då har jag kommit överens med boendestödjaren om att hon t.ex. jobbar 22 timmar en månad för att endast jobba 14 timmar under nästa månad. Det har underlättat för mig enormt! Men jag har haft tur: jag vet tyvärr att inte alla utförare är lika flexibla.

Bättre med behovsstyrt boendestöd

Ibland har jag nästan varit orolig när allt flutit på bra och det inte skett något oväntat för då finns alltid risken att biståndsbedömaren börjar ifrågasätta om jag verkligen behöver alla mina timmar. Jag vet ju att det förr eller senare kommer att ske något oväntat varför det skulle bli en katastrof för mig om biståndsbedömaren drog ner mina timmar. På ett sätt var det bättre i min tidigare kommun där boendestödet var behovsstyrt: hade jag stora behov en viss vecka stannade boendestödjarna många timmar hos mig, annars blev det bara ett fåtal timmar.

Min nya boendestödjare är snabb

Sedan finns det också ett annat problem: min nya boendestödjare jobbar väldigt snabbt. Alltså inte slarvigt utan bara snabbt jämfört med alla mina tidigare boendestödjare. Hon är lika noggrann som alla andra men har ovanligt lätt för att hålla flera bollar i luften. Därför blir väldigt mycket gjort under boendestödstimmarna. Alltså mycket, mycket mer än vad jag någonsin hunnit med med mina tidigare boendestödjare. Ibland har jag haft känslan: ”Oj, är vi redan klara?”

De flesta är inte lika snabba

Tänk om jag skulle säga till biståndsbedömaren att vi hinner jobba utan stress och han skulle dra ner mina boendestödstimmar p.g.a. det. Så länge jag har den här tjejen som boendestödjare skulle det kanske gå bra, men vad skulle hända den dagen hon slutar? Jag är 99% säker på att nästa boendestödjare inte kommer att vara lika snabb. Vem man har som boendestödjare styr ju också hur många boendestödstimmar man behöver! Sedan kommer jag troligtvis inte orka med den här takten i längden, men det är en annan femma.

Omöjligt att förutse sitt stödbehov

Det är inte lätt att förutse hur många boendestödstimmar man kommer att behöva och schemalägga sitt stödbehov. Ens behov beror på många faktorer: dels hur man själv har mått, dels om det skett något oväntat och dels vem man har som boendestödjare. Det bör alla biståndsbedömare ta hänsyn till när de fattar biståndsbeslut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *