Kategorier
Paulas blogg Socialt samspel och autism

Dessa svårigheter med vänskapsrelationer kan autism innebära

Att vissa av oss med Aspergers syndrom eller autism kan ha svårt med vänskapsrelationer kan betyda olika saker för olika autister såsom:

1. Man har svårt för att få vänner

Den klassiska bilden av autism. Antingen är autisten för blyg och vågar inte ta kontakt, för osäker och vet inte hur man tar kontakt eller enligt andra människors tycke alldeles för på vilket många andra människor uppfattar som påfluget. Vissa autister i den här kategorin kan behöva hjälp med att få kontakt med nya människor, men när en vänskapsrelation sedan uppstått efter att autisten hittat någon autisten klickar med så kan allt flyta på väldigt bra. Då kan långvariga vänskapsrelationer uppstå, men det kan såklart uppstå problem i framtiden om den långvariga vännen flyttar till annan ort och det tar tid för autisten att hitta nya vänner.

2. Man har svårt att behålla vänner

Man kan som autist även ha väldigt lätt för att få kontakt med nya människor som man blir tajta vänner med. Efter ett tag kan dock dessa nya vänner ta avstånd och försöker indikera att de inte är lika pigga på att umgås längre. Autisten förstår nödvändigtvis inte alls varför de flesta vänskapsrelationer rinner ut i sanden och varför alla människor alltid börjar ta avstånd efter ett tag. Alternativt har autisten lätt för att bli osams med andra och nästintill alla vänskapsrelationer tar slut efter ett bråk.

3. Man har svårt för att sätta gränser

Vissa autister löper en risk för att bli utnyttjade i vänskapsrelationer. Autisten kan alltid bli den som betalar allt, vilket kan handla om stora summor pengar. Vännerna kanske bestämmer alla fritidsaktiviteterna och autisten säger ja till allt. Därför kan vännerna vara mycket nöjda med vänskapsrelationen men autisten själv mår dåligt. Själv hamnade jag ofta i den sitsen förut. Jag lät bostadslösa kompisar bo gratis hos mig och min dåvarande man tillsammans med oss i vår etta i flera månader utan att ta betalt trots att dessa vänner hade heltidsjobb och skulle haft råd att bidra till hyran. Jag sa ingenting när dessa vänner tackade nej till lägenhetserbjudanden som låg längre bort än 500 meter från en tunnelbanestation eller låg längre ut än 15 minuter från T-Centralen. Jag betalade allt och lät alla andra bestämma. Jag lånade ut stora summor pengar utan att någon betalade tillbaka.

Många fokuserar på punkt 1

Många yrkesverksamma är medvetna om punkt 1 och fokuserar ofta på att hjälpa oss autister att hitta nya vänner även om vi kanske inte behöver hjälp med just den punkten. Alla yrkesverksamma förstår nämligen inte att autism lika ofta kan handla om punkterna 2 och 3 som utgör minst lika stora problem. Om en autist säger sig ha svårt med vänner bör du som yrkesverksam därför aldrig utgå ifrån att autisten automatiskt behöver tips om hur man tar kontakt med nya människor. Autisten kan ju istället behöva din hjälp med att dra sig undan i vänskapsrelationer och lära sig att ta hänsyn till sina egna behov istället för att alltid låta vännernas behov styra. Alternativt kan autisten vilja ha tips om hur man behåller vänner efter att en vänskapsrelation pågått i några månader.

Ytan kan bedra

Du som arbetar som läkare eller psykolog ska inte heller avfärda din patients misstankar om Aspergers syndrom eller autism och önskan om att få genomgå en neuropsykiatrisk utredning med hänvisningen till att patienten alltid haft lätt för att ta kontakt med nya människor. Så kan det ju se ut på ytan. Men hur ser dessa egentligen vänskapsrelationer ut när man skrapar på ytan? Eller kan patienten ha andra svårigheter med det sociala som han eller hon är duktig på att dölja för omgivningen?

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

6 svar på ”Dessa svårigheter med vänskapsrelationer kan autism innebära”

Hej Paula! jag känner igen mig i det att jag alltid haft svårt att behålla ”vänner” och det att man dög att ta med för att betala några ggr… men jag sa ifrån till slut! och att ”vänskaperna” rann ut i sanden (tog avstånd) eller slutade med bråk.

Vad bra att du sa ifrån! I mitt fall har det sett ut på ytan som att jag haft lätt för att behålla ”vänner” men i verkligheten har många av dessa ”vänskapsrelationer” gått ut på att jag betalat och bjudit utan att få något tillbaka! Tack och lov har inte alla behandlat mig så, men jag blev ofta utnyttjad som yngre. Men nu när jag fått en bättre förståelse för hur relationer fungerar är det slut med det.

Svara

Hej! Jag har autism och känner igen mig så i att hela tiden säga ja och ständigt erbjuda sin hjälp åt andra. Vad är det med autism som gör att många av oss gör så? Jag tycker också att det är ofta är svårt att avgöra vad man ska hitta på ihop, och önskar nästan att den andra har en plan, med då är det ju lätt hänt att man framstår som viljelös.

Ibland handlar det om att någon ber autisten om hjälp och autisten inte hinner tänka. Då blir det liksom naturligt att säga ”ja”. Svårigheter med att snabbt ställa in sig på nya situationer och kunna reagera snabbt påstås ha med bristande exekutiva funktioner att göra.

Jag framstår nog ofta som viljelös och omotiverad eftersom jag inte bryr mig om att hitta på nya aktiviteter. För mig kvittar det liksom om man ses hemma hos mig, hos den andre eller ute på stan på något café! Jag gillar inte att ”hitta på aktiviteter”, och därför har jag alltid sagt till andra att om de vill hitta på aktiviteter med mig så får de ta initiativet och komma med förslag!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *