Kategorier
Arbete och sjukersättning

Därför får regeringens Tidöavtal underkänt av mig

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Den nya regeringen och dess samarbetspartner Sverigedemokraterna har i det nya Tidöavtalet gemensamt kommit överens om att hårdare tag i fortsättningen ska gälla alla som uppbär försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag. För att vara berättigad till fullt bidragsbelopp kommer det att krävas av den enskilde att delta i aktiviteter och utföra samhällsnyttiga insatser motsvarande sin arbetsförmåga, skriver regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna i det ovannämnda avtalet.

Hur länge ska slaveriet pågå?

Min fråga blir vem det är som bedömer den enskildes arbetsförmåga. Om den enskilde kan uppvisa ett läkarintyg på avsaknad av arbetsförmåga men Försäkringskassan underkänner intyget och nekar hen sjukpenning, ska hen då utföra slavarbete från klockan 8 till 17 på vardagarna i utbyte mot en summa motsvarande riksnormen som är ett betydligt lägre belopp än aktivitets- och sjukersättning på garantinivå? Hur länge är det tänkt att detta slavarbete ska pågå? Fyra veckor? Fyra månader? Fyra år? Fyrtio år?

Ingen barnlek att leva på soc

Det är ingen barnlek att leva på försörjningsstöd. Riksnormen för försörjningsstödet för en ensamstående vuxen år 2022 är 4250 kronor i månaden och ska täcka såväl personliga som hushållskostnader. Därutöver kan den enskilde få hyran betald, men endast under förutsättning att summan på hyran bedöms vara skälig, och detta gäller även andrahandslägenheter! Observera att den enskilde endast har rätt till försörjningsstöd så länge hen inte har en partner som kan försörja hen och inte äger något. Får hen ett mindre arv som täcker hens levnadskostnader under några månader upphör rätten till försörjningsstödet omedelbart.

Försörjningsstöd ger lägre standard

Förutom att försörjningsstödet är ett betydligt lägre belopp än sjukersättning finns det andra viktiga skillnader mellan dessa ersättningar: försörjningsstödet måste till skillnad från sjukersättning ansökas om varje månad, blanketter ska fyllas i och kvitton redovisas vilket inte sällan är allt annat än lätt för någon med funktionsnedsättning. Får den enskilde 300 kronor i födelsedagspresent av sina föräldrar sänks försörjningsstödet med motsvarande belopp för kommande månad. Alla som trots läkarutlåtande blivit utförsäkrade från Försäkringskassan och tvingas leva på försörjningsstöd har det med andra ord redan tufft som det är, men tydligen räcker det inte för regeringen som vill införa ännu tuffare tag!

Underkänner avtalet

Jag vill veta vad som gäller för personer med kroniska funktionsnedsättningar. Säg att en utförsäkrad person med autism jättegärna skulle vilja jobba och läkaren bedömer att hen skulle klara av det om hen hittade ett anpassat arbete. Eftersom hen har siktet inställt på att arbeta har hen ingen rätt till sjukersättning. Men säg att ingen arbetsgivare vill anställa hen och det går 15 år med gratisjobb vilket varit fallet för Emma (det är trots allt lättare sagt än gjort för många med autism att skaffa ett jobb). Ska en sådan person ändå tvingas fortsätta utföra slavarbete på heltid i utbyte mot försörjningsstöd och samtidigt bli nekad sjukersättning? Nej regeringen, tyvärr får ert Tidöavtal underkänt av mig!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

36 svar på ”Därför får regeringens Tidöavtal underkänt av mig”

Paula, jag tror att det enda sättet att ta sig an det här är att vi med Asperger helt enkelt organiserar oss och bildar en egen stat. Du får inte glömma att vi härstammar från neandertalarna och därmed är de rättmätiga innehavarna av den skandinaviska halvön.

Skulle du vara beredd att gå ihop med andra Aspergarna för att förverkliga det? Eventuellt acceptera stöd från andra länder… Det är kanske vårt enda hopp för att bli självständiga. Det nuvarande stat håller på med är ett folkmord enligt FN-konventionen. Antingen en hård strid nu, eller så dör vi alla långsamt och plågsamt.

De vill se oss döda, glöm inte det.

Jag vet en vän som blev tvingad till att ta cellgifter av socialen (han orkade inte med aktiviteterna och skulle få ”bli sjuk på riktigt”).

Han är död nu, jag saknar honom. Har var en god vän även om vi bara kände varann via internet. Kanske tur för socialhäxorna i hans kommun att vi inte bodde nära varandra…

Vad tråkigt att höra att din vän dog! 🙁 Jag beklagar din sorg!

Jag har faktiskt hört teorin om neandetalarna, men jag har träffat många aspergare som inte tror på den. Jag har inte heller sett någon peer-reviewad forskning som bekräftar att vi verkligen kommer från neandetalarna (likheterna oss emellan kan också vara en slump, tror jag!). Men skulle forskare i framtiden fastställa att vi kommer från neandetalarna och den största delen av forskarvärlden skulle hålla med kommer jag såklart skriva om det på bloggen!

Med detta sagt säger jag inte att vi inte kommer från neandetalarna utan jag menar bara att jag är skeptisk till olika teorier tills de är bekräftade av forskarvärlden och inte bara av några enstaka forskare. Men det hade varit häftigt om vi hade kommit från neandetalarna, och jag hoppas faktiskt att det är så! 🙂 Jag vill tro på det!

Tyvärr orkar jag inte organisera mig för mitt jobb tar alldeles för mycket energi av mig. Då jag inte har sjukersättning måste jag fokusera 100% på mitt jobb och kan inte ta mig an andra projekt och engagemang. Jag har nog dessutom så pass mycket neandetalare i mig att jag inte tycker om samarbete och organisering utan vill endast föreläsa och jobba helt på egen hand 🙂 Jag har lika svårt för samarbete med aspergare som med neurotypiker, och jag vet att många aspergare är varandras motsatser. Jag har blivit väldigt ifrågasatt och kritiserad allra mest av just andra aspergare när jag sagt att inte alla människor har en arbetsförmåga och att om man mår dåligt på jobbet så borde man få sjukersättning.

Jag vill inte heller starta en revolution eller hävda att Skandinavien endast tillhör aspergare för jag vill inte placera aspergare och neurotypiker i olika fack. Det skulle inte heller vara tillåtet för mig att syssla med sådant på fritiden så länge jag är anställd hos Misa Kompetens då de tror på att alla är lika mycket värda och att ingen har en större rätt att bo i Sverige än någon annan, oavsett ursprung och oavsett om man är en aspergare eller en neurotypiker. Jag vill dessutom jobba för alla utsattas rättigheter (t ex invandrarnas, asylsökandes, missbrukarnas och romernas) och inte bara aspergarnas! Jag tycker att alla utsatta borde vara välkomna i den nya staten.

Jag är dessutom även totalt emot vissa andra punkter på Tidöavtalet, bland annat tiggeriförbudet, minskning av asylmottagandet och den föreslagna utredningen om ifall rätten till modersmålsundervisning för flerspråkiga elever ska tas bort. Det jag bloggade om var bara toppen av ett isberg!

Med ovanstående sagt tror jag att du kommer att hitta andra aspergare som har tid och ork att engagera sig i detta! Du kanske kan lägga ut en annons på Aspergerforum?

Svara

Vi kan (och ska) absolut tillåta svenskar, samer, och givetvis folk i mer sentida invandrargrupper som sköter sig att finnas här och ingen har sagt något annat. Det är inga problem med det, men vi behöver i grund och botten en egen stat för att inte bli förföljda och på sikt dödade. Grejen är att det finns många stater med germansk befolkning (Danmark, Tyskland, Holland need i go on?), samer och liknande folk har republiker i Ryska Federationen, araber har tex Irak, Syrien.

Vilken stat har vi?

Så funkar verkligheten tyvärr. Sen håller jag med dig om modersmålsundervisning förstås, för det vållar noll problem i verkligheten om folk gör så.

Du kan kalla oss efterföljare till neanderthalare eller efterföljare till utomjordningar, det är egentligen en definitionsfråga som jag inte bryr mig om. Det viktiga är att vi existerar som etnisk grupp. Allt annat är irrelevant.

Det enda som jag tror kommer få NTs att respektera oss är diverse former av utomparlmentartiska metoder. Vi kan aldrig vinna det här parlamentariskt för det är rent matematiskt omöjligt.

Säg däremot att vi tillsammans skulle kunna få ner digitala nätverk så folk inte kunde betala i säg en dag? Eller en vecka?

När NTs blir hungriga så tror jag personligen de blir på mycket större förhandlingshumör. Eller hungriga och hungriga, bara Netflix slutar funka kan du nog få många på förhandlingshumör.

Vi ska ha skyddad status och vara markerade som urbefolkning. Vi kan ha en stat och låta andra bo här utan problem. Vi kan ha demokrati inom viss omfattning också, men det måste finnas en konsitution som garanterar vissa rättigheter som INTE kan ändras genom majoritetsbeslut från ”normala” personer.

Sen behöver alla våra socialförsäkringsministrar sen 2008 (med ev undantag av Ardalan Shekarabi) ställas inför rätta för folkmord.

Det senare skulle eventuellt länder som exempelvis Ryssland kunna vara behjälpliga med.

Du hade annars med din språkkunskap passat som tolk när vi förhandlade med andra länder.

Och jag är inte heller emot samarbete eller organisering, tvärtom BEHÖVS DET för att vi ska kunna lösa det här.

Vi får se hur implementeringen av Tidöavtalet ser ut! Som Dr. Blom påpekade måste det inte vara lika illa som det låter, men vi får se. Jag hoppas inte att personer med kroniska funktionsnedsättningar och sjukdomar som inte mår bra av att arbeta och kan uppvisa ett giltigt läkarintyg kommer att tvingas delta i obetalda aktiviteter!

Jag vet personligen inte om jag hade velat/kunnat bo i egen stat där det endast finns aspergare utan jag är för mångfald. Jag tycker att det är rikedom att vi har både aspergare och neurotypiker i Sverige! För att en Asperger-stat ska vara demokratisk skulle det också krävas folkomröstningar, och samma problem som vi har här skulle kunna uppstå i den nybildade staten. Vissa aspergare kanske skulle rösta för en extrem högerregering och andra skulle rösta på vänster. Jag är inte alls säker på att alla aspergare skulle trivas i en sådan stat.

Svara

Extrem högerregering kan betyda olika saker också. Ifall ett parti skulle vilja typ avskaffa typ alla skatter, men även vilja avskaffa alla diskrimineringslagar, upphovsrättslagar, patent osv, och driva en väldigt frihetlig politik skulle det vara en sak.

Skulle vara många som inte får plats på dagens reglerade arbetsmarknad som hade kunnat försörja sig då.

Om du med extrem högerregering menar typ ett parti som Moderaterna som vill behålla (eller i vår egna stat införa) alla plutokratiska regleringar, och samtidigt tvinga alla som inte kan försörja sig i deras system att leva på socialbidrag eller motsvarande standard?

I det första fallet är det ett demokratiskt val som folk kan ändra sen.

I det andra fallet däremot, så vore det något som stred emot statens grundläggande principer som kommer vara nedskrivna i konstitutionen, det vill säga att vara ett hem för neanderthalare och främja vår utveckling.

Då går ansvaret över till militären att skydda konstitutionen, genom att tvinga regeringen att avgå. Men den typen av partier ska inte vara tillåtna från första början heller, så förhoppningsvis blir de partierna stoppade och förbjudna av domstolar på en gång innan de ens kommer i närheten av makten.

Demokrati ska inte innebära att NTs ska kunna utrota oss.

Ska bara förtydliga att jag med militären inte bara menar armén utan också andra delar av vårt försvar. Allt ifrån flygvapen, specialförband, cyberförband osv..

Deras grundläggande uppgift ska vara att skydda vår stat och vår konstitution emot alla fiender, inte bara fientliga stater.

”Sen behöver alla våra socialförsäkringsministrar sen 2008 (med ev undantag av Ardalan Shekarabi) ställas inför rätta för folkmord.”

Det var inte bra innan 2008 heller. De gamla mentalsjukhusen var inte bra. Psykiatrireformen 1995 blev inte bra. Den bistra sanningen är att samhället alltid behandlat människor med psykisk ohälsa styvmoderligt.

Socialdemokraterna (och även Reinfeldt) har förstört Svetige så mycket på så kort tid. Så den nya regeringen är klart bättre.

”Du får inte glömma att vi härstammar från neandertalarna och därmed är de rättmätiga innehavarna av den skandinaviska halvön.”

Kan du hänvisa till några studier som visar att ”aspergarna” skulle härstamma från neandertalarna?

”Jag vet en vän som blev tvingad till att ta cellgifter av socialen (han orkade inte med aktiviteterna och skulle få ”bli sjuk på riktigt”).”

Det låter allvarligt. Hur tvingade socialten honom att ta cellgifter?

Ja först sa de att det var medicin för att fixa så han fick mer energi och orkade testa deras grejer, utan att trötta ut sig helt.

Efter att det hade börjat verka mer och gjort honom svag. Då ändrade de beskrivningen ”du ska få känna hur riktigt sjuka människor har”

Och hade han inte gått med på det hade de vägrat betala hyra så han skulle bli vräkt. Han hade betalningsanmärkningar sen innan också så han kunde inte få nått nytt hyreskontrakt då.

Och du klarar dig inte länge i smutsen på gatan om du är extra infektionskänslig osv..

Han hade kanske fått rätt i domstol men han hade ju dött på gatan då

”Nej regeringen, tyvärr får ert Tidöavtal underkänt av mig!”

Tidöavtalet innehåller bara ytliga beskrivningar av överenskommelserna. Det återstår att se hur förslaget kommer att se ut i praktiken. Det är alltså för tidigt att döma ut det även om det finns en risk att det blir som du skriver i blogginlägget.

Ja, vi får se om personer med kroniska funktionsnedsättningar och sjukdomar med ett giltigt läkarintyg ska vara befriade från dessa heltidsaktiviteter samt hur många månader/år det är tänkt att dessa obetalda aktiviteter ska pågå.

Svara

Jag hade helst sett S med t.ex. Håkan Juholt som Statsminister. Han verkade sympatisk och humoristisk: https://www.youtube.com/watch?v=ODP7h4xv85I

Utöver det politiska så är det så mycket annat negativt som händer nu. Så min flykt är att gå tillbaka till barndomen igen och försöka leva mig tillbaka, dels genom minnen och även att titta på de filmer, serier eller program som jag gjorde då. För 30 år sen gick Disneyklubben på TV här i Sverige. Det var ett ganska trevligt och muntert program som jag gillade mycket i den åldern, där de visade tecknat och annat. Ibland på nätterna brukar jag kolla på något avsnitt med det för att drömma mig tillbaka. Även andra grejer. Jag skulle helst vilja vrida tillbaka tiden, precis 30 år tillbaka vore bäst. Eller till sommaren 1993 ungefär. Jämfört med då så är allt åt skogen nu, på det privata planet, med pandemin, krig i Europa och allt. Men vad kan man göra.

Jag minns att Juholt tvingades avgå på grund av att han hade fuskat och fifflat med ersättning, men jag vet inte om han skulle varit bra eller dålig som statsminister.

Vad tråkigt att det händer negativa saker i ditt liv. Jag hade själv aldrig velat gå tillbaka till 1980- och 1990-talen då jag mådde så dåligt då att jag inte ville leva. Jag hade under inga omständigheter velat gå tillbaka till skolan och är därför tacksam för att jag slipper det nu då jag är vuxen. Jag har aldrig mått så bra som efter 2003 då jag fick min diagnos!

Svara

Det är egentligen den enda positiva saken med att vara vuxen, som jag ser det, just att man slipper gå till skolan.

Det kallas att gå i barndom. Det gör jag själv lite grann fast med foton från förr och att besöka ställen jag var på mycket som liten. När jag och Paula var ihop för tio år sedan tog jag med henne ull några av dessa platser.

Precis så. Den realistiskt värsta valutgången och styret är nu precis vad som har skett, som i alla fall ligger allra längst bort från mina värderingar.

(Detta skulle egentligen vara ett svar på din kommentar från 18:49, men lade sig visst längst ned under min istället.)

Vi får se hur punkterna i avtalet kommer att implementeras i verkligheten, men ett tiggeriförbud låter ytterst oroväckande, tycker jag. Jag är också skeptisk till längre fängelsestraff och hårdare tag mot kriminella för jag är inte säker på att de föreslagna åtgärderna är lösningen. Kriminella är dessutom stigmatiserade och utstötta redan nu.

Svara

Egentligen så har inget parti uppriktigt synen på alla människors lika värde. Då skulle en tiggare vara lika mycket värd som en person i kungafamiljen och ha rätt till precis lika mycket skattepengar. Bara till att börja med. Med detta ökar bara fördomarna om folk i utsatta grupper ännu mer. Och slår mot de allra svagaste i samhället. Däremot tycker jag också att man måste straffa de grövsta brotten hårt och hålla farliga människor inlåsta, både för samhället och för att ge offren upprättelse. För vid varje brott som begås, så finns ju ett brottsoffer. Det är dessa man måste värna, inte de som väljer att begå brott. Men sen är det ju helt avhänget på vad det handlar om.

Efter år 2000 så är det inte mycket positivt som har hänt i mitt liv. Det var egentligen där allt började. Nog för att jag var mobbad hela skoltiden, men man hade ändå en framtidstro då. Det har varit betydligt värre i mitt vuxna liv och folks elakhet har aldrig slutat. Särskilt därför, med alla fördomar folk har om folk som är sjukskrivna av olika anledningar och den enorma okunskap, avundsjuka och även hat som redan finns om denna grupp, så hade jag allra minst velat se just M som segrare. Och absolut inte med just Kristersson som ledare. Den politiker inom den etablerade högern som jag tycker allra minst om.

Det är jättemärkligt med människor som är avundsjuka på sjukskrivna! Jag hoppas att du någon dag i framtiden lär känna människor utanför ditt bostadsområde som har en trevlig attityd mot sjukpensionärer. Jag har berättat offentligt i media om mina år som sjukpensionär och ingen i Sverige har reagerat negativt (däremot har jag fått kritik i Finland!) Om du orkar någon dag att söka dig till likasinnade lär du träffa folk som accepterar dig som du är och inte bryr sig ett dugg om att du är sjukpensionär. Det finns dessutom många sjukpensionärer i Sverige!

Det är högern som vill införa hårdare tag mot kriminella medan vänsterpartierna inte vill se hårdare straff. Jag är själv emot långa straff och avskaffande av åldersrabatt men förstår ändå de som tycker annorlunda än jag om frågan. Vissa kanske röstar på alliansen just för att de vill få bukt på kriminalitet och tycker att alliansens lösning är bäst (vilket jag själv inte tycker).

Socialdemokraterna har väl utförsäkrat flest människor tycker jag mig ha läst. Alla jag känner är glada att sociakdemokraterna är borta, men jag säger inte att den nya regetingen kommer göra allt rätt.

Socialdemokraterna har varit emot utförsäkringar och de hade en politisk valdebatt med Moderaterna om just utförsäkringar inför valet 2010 då sossarna var helt emot det och Moderaterna var för. Och det var alliansen som började utförsäkra folk vilket har förstört livet för många, inte minst personer med npf-diagnoser.

Socialdemokraterna har under sin mandattid fortsatt med alliansens utförsäkringar eftersom de p.g.a. minoritetsregering inte haft möjlighet att föra sin egen politik utan har varit tvungna att samarbeta med andra partier och låta dem föra sin politik. Att Socialdemokraterna utförsäkrat människor och velat införa marknadshyror betyder alltså inte att sossarna är för detta utan de har som sagt tvingats göra eftergifter för att behålla sin minoritetsregering. Hade de kunnat föra sin egen politik eller kunnat samarbeta med Vänsterpartiet hade de haft möjlighet att fatta helt andra beslut!

Innan pandemin hade jag i alla fall haft en chans. Det är otroligt att tänka att jag har levt helt isolerad i snart tre år nu och bara gått ut mitt i nätterna, med munskydd på mig även då för säkerhets skull… Då och då kommer paniken över att den aldrig slutar och att jag kastar bort mitt liv helt i väntan på något som kanske aldrig ens kommer bli som innan. Och den återkommande tanken är ”Jag har inte tid med det här längre nu!” Men det är ju som det är.

Frågan är vilka som egentligen är mina likasinnade. Eller om det finns några över huvud taget. Precis detta stod jag och funderade på i en park en mörk höstkväll för precis 25 år sen nu, hösten 1997. Kände mig ensam och ledsen efter skoltiden och hur allt hade varit. Tänkte att något bara måste ändras vilken dag som helst nu! Att jag fick en vän, träffade någon och fick uppleva kärlek… Inget positivt har hänt sen dess och allt har bara fortsatt på samma bana. Ingen vet allt jag har upplevt och varit med om. Jag tror snarare att de flesta skulle tycka det var otroligt att jag mådde så pass okej som jag ändå gör då och aldrig har slutat kämpa!

Jag vet att du tidigare skrivit att det är uteslutet för dig att kontakta en psykolog, men annars brukar psykologer hjälpa till med att komma vidare efter trauman (t ex krig, våldsam relation, uppväxt hos en missbrukarfamilj, mobbning, ensamhet o s v) just när livet känns som mest hopplöst. Jag vet att du inte vill ha kontakt med psykologer just nu, men skulle du vilja testa det i framtiden så hoppas jag att du skulle få hjälp med att bryta negativa tankemönster och känna mer tillit och hopp.

Jag vet inte vilka dina likasinnade är, men kanske andra sjukpensionärer? Det finns trots allt massor av sjukpensionärer i Sverige. Det finns även olika träffgrupper för personer med autism och/eller psykisk ohälsa. Jag tror att det hade varit väldigt bra för dig om du hade kunnat få snälla vänner för jag vet att du lider av isoleringen. Det låter som att du har det väldigt jobbigt 🙁

Du har beskrivit tidigare hur dina grannar är mot sjukpensionärer, och det är hemskt att det finns människor med den människosynen! 🙁 Däremot finns det snälla människor på många andra bostadsområden! Mina grannar är väldigt snälla, och jag känner inte heller till någon annan sjukpensionär som har elaka grannar. Du kanske råkar bo i ett bostadsområde där det bor ovanligt många märkliga människor? Jag har svårt att tänka mig att dina grannar representerar majoriteten av den svenska befolkningen. Jag blev sällan illa behandlad när jag var sjukpensionär, och jag berättade till och med om det offentligt i tv och tidningar!

Svara

Inte bara grannarna, utan 9 av 10 av alla jag har träffat och sagt det till efter frågan om vad jag jobbar med. Enorma kränkningar och fördomar överallt. Ibland ren elakhet. Skulle uppmuntra alla i samma sits att ljuga varje gång de får frågan.

Att vissa av de sen blev långtidssjukskrivna/förtidspensionerade själva och ett par t.o.m. var direkt kriminella och finns med i belastningsregistret, spelade ingen roll för dem. Alla letar fel hos alla andra och älskar att döma och själv är man perfekt. Jag tror inte att de flesta människor är bättre än så, för det är vad jag har fått se. Det är just undantagen man måste hitta fram till, med bättre självinsikt och människosyn.

Jag mår inte dåligt över min situation, ska återigen tilläggas. Trött på att behöva låtsas som det också. Det var ju t.o.m. det enda jag ville och önskade varje dag när jag gick iväg till skolan, att jag bara fick vara hemma istället. Det är människors bemötande, fördomar och okunskap jag mår dåligt över.

Jag tänkte på att det finns många som mår dåligt p g a externa orsaker, t ex krig, våldtäkt, mobbning, missbrukande familjemedlemmar o s v. Vissa psykologer är specialiserade på att behandla just trauman. Jag mådde själv dåligt när jag var ung och behövde hjälp av en psykolog för att förändra mitt förhållningssätt till allt det traumatiska som hade hänt mig. För mig var det en nödvändighet för att kunna läka och må bra! Men jag vet att du sagt att du inte är intresserad av att kontakta en psykolog.

Svara

Kommenterade på en annan blogg och en jämnårig kvinna i kommentarerna där tyckte att jag verkade vara en så klok, rolig, varm och fin person. Hon frågade sen om vi inte kunde prata privat och verkade väldigt intresserad. Hon var också singel, sjukskriven, bodde i Sthlm och ville träffa en man. Jag gav det en chans och hon mailade direkt och var lika glad där också, nyfiken, öppen och social. Hade också mycket dåliga erfarenheter av folk och nu mycket liten bekantskapskrets. Men frågade hela tiden vad jag jobbade med och sen om jag inte ville säga det. När jag sen skrev som det var, ville hon inte ha någon mer kontakt. Avslutade bara med att jag skulle sköta om mig. Hade jag bara ljugit om den enda grejen, hade jag haft all framgång där med. I bloggen skrev hon samma dag att hon fortsatte drömma om sin soulmate, undrade när hon någonsin skulle få träffa någon och att det var ”tyst som i graven”.

Även träffat andra personer som varit mobbade. Dessa valde att börja mobba mig, eftersom det var den ende person de kunde ha makt över och äntligen få ”stå på den andra sidan”. Inget förvånar mig längre med hur folk är.

Tyvärr tror jag att denna brist på empati representerar majoriteten av den svenska befolkningen nu. Valutgången är beviset på det. Och även om det inte påverkar mig personligen, så ser jag andras förtvivlan och rädsla på sociala medier. Och lider med dem.

När det gäller partnersökande så har de flesta kriterier/önskemål vad gäller egenskaper hos sin framtida partner. Hon kanske hade siktet inställt på att jobba i framtiden igen och önskade en likasinnad partner? Om jag hade varit singel och sökt efter en partner hade många män säkert också nobbat mig för att jag har en funktionsnedsättning och boendestöd. Det kan ibland vara lättare att hitta en partner bland likasinnade, men det är såklart inte alltid en person med funktionsnedsättning vill ha en partner som också har en funktionsnedsättning. Alla vi har olika kriterier!

Det är sant att vissa som själva varit mobbade också mobbar andra. Jag har också träffat folk som tidigare varit mobbade men senare blir mobbare själva.

Svara

Ja så är det nog. Samtidigt kan liknande erfarenheter också förena folk då alltför olika livssituationer kan göra att man inte känner någon gemenskap (därför är det många som vill ha en partner i ungefär samma livssituation och många skulle nobba en person som precis som jag har boendestöd). Jag vet att många sjukpensionärer umgås med varandra, autister som umgås med varandra o s v. Jag har svårt att tro att majoriteten av sjukpensionärer klankar ner på andra sjukpensionärer!

Svara

Alla som på något vis dömer eller kränker sina medmänniskor för saker de inte kan rå för själva måste börja inse att felet ligger hos de själva och deras människosyn. Det är en mobbarfason och inget mer.

Väldigt många mobbare lär aldrig förändras och inse att felet ligger hos dem. Man kan bara förändra sig själv, inte andra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *