Kategorier
Läsarfrågor

Min son går inte till skolan, finns det hjälp att få?

Lollo frågar

Min son som är 9 år och har redan en adhd diagnos misstänker jag även har autism av någon form. Han är helt utmattad och orkar ingenting om dagarna mer än att hänga hemma och spela online. Skolan är ett stort problem då han är helt utmattad på morgonen och inte orkar gå upp eller gå till skolan. Vad finns det för hjälp att få? Har du några tips som kan hjälpa oss? Tack på förhand.

Paula svarar

Det är inte alls ovanligt att skolan tar väldigt mycket energi av barn med npf-diagnoser, och detta oftast på grund av att vanliga klassrum sällan är npf-anpassade. Det första jag tycker att ni ska göra är att kontakta BUP och lyfta era misstankar om autism. Sedan tycker jag att ni för säkerhets skull ska kontakta vårdcentralen och utesluta fysiska orsaker till din sons trötthet. Hypotyreos och många andra somatiska sjukdomar kan orsaka trötthet och utmattning, liksom även borrelia, så det är bra att säkerställa att hans utmattning beror på adhd/autism och inte på ett somatiskt tillstånd.

Sömn kan vara ett problem

Jag undrar hur din son sover på nätterna. Känner han sig utvilad på dagtid när han stannar hemma från skolan, och får han tillräckligt med djupsömn? Jag har senare i livet förstått att jag själv sov väldigt dåligt tidigare i mitt liv på grund av bland annat förvriden dygnsrytm och stress men trodde att sömnsvårigheter var ett normalt tillstånd. Därför kom jag inte på att jag borde berätta om problemet för någon och be om hjälp. Om han har sömnproblem kan han också få hjälp från sjukvården.

Han kan behöva anpassningar

Med ovanstående sagt är bristande anpassningar en av de vanligaste anledningarna till att många barn med npf blir utmattade av skolan. Ställ krav på skolan! Vad skulle din son behöva för anpassningar för att skolan skulle ta mindre energi av honom? Möjlighet att sitta i ett rum för sig själv under lektionstid kanske? Möjlighet att spendera rasterna inomhus eller att spendera luncherna ensam i ett klassrum? Förkortade skoldagar? Vilka lektioner tar allra mest energi av honom? Blir han utsatt för trakasserier och mobbning? Vissa barn med autism som råkar ut för mobbning förstår inte att de är mobbade men blir ändå ledsna när de blir det.

Han ska må så bra som möjligt

Det allra viktigaste tycker jag är att ni fokuserar på din sons välmående. Fokuset i sammanhanget bör vara att han mår bra och inte att han borde börja gå till skolan. Mitt tips till dig är att försöka att inte visa din oro för honom för negativa reaktioner från omgivningen kan göra att han får dålig självkänsla av känslan att inte orka leva upp till de vuxnas förväntningar. Berätta för honom att han är älskad oavsett om han går till skolan eller ej, och fråga honom om han skulle vilja jobba med några skoluppgifter tillsammans med dig under tiden han är hemma. Var lyhörd för hans signaler, och ge honom aldrig belöningar eller beröm för att han varit i skolan om du inte är helt säker på att han mår bra av att vara där!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. I en värld utan hemlöshet och familjer som inte har råd med mat till sina barn hade vi möjligtvis haft…

  2. En neuropsykolog berättade för mig att autister bör ha ett eget kontor och endast delta i möten mm i mån…

  3. Går knappt att tänka sig in i vilka helt ofantliga summor pengar det där faktiskt är… Och vad mycket annat…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Min son går inte till skolan, finns det hjälp att få?”

Hej!
Om din son inte redan har anpassad skolgång be rektorn om ett möte med dig och läraren där du berättar om hur din son mår. Be om att han får sitta avskilt helt enkelt och som Paula skriver korta ner dagen och låt honom arbeta med de viktigaste kärnämnena.

Om din son ökar skolnärvaron när dessa anpassningar gjorts så ska skolan vara nöjd och även ni.
Om sömnen är dålig, testa Melaton en vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.