Christopher Gillberg har tidigare skrivit i sin bok att det inte är helt ovanligt att personer med adhd lider av smärta och att vissa till och med blir diagnostiserade med fibromyalgi. Nu har en ny studie gjorts där forskarna undersökte förekomsten av smärtproblematik hos 10-11-åriga barn med adhd. 863 barn som var födda i Halland deltog i studien tillsammans med sina föräldrar. Föräldrarna ombads besvara en digital screeningenkät och barnen svarade på en smärtenkät.
Över hälften upplevde frekvent smärta
Resultatet visade att 52,5% av alla barn med adhd av kombinerad typ led av frekvent smärta vilket innebär att de upplevde smärta minst en gång i veckan. Detta kan jämföras med resten av barnen (d v s de som inte hade adhd av kombinerad typ) varav 36,2% rapporterade frekvent smärta. Hyperaktivitet och impulsivitet korrelerade positivt med risken för frekvent smärta, men däremot var adhd av den ouppmärksamma formen inte en riskfaktor.
Vården behöver kunskap
Veckovis smärta i kombination med smärta på minst tre ställen på kroppen var betydligt vanligare hos hyperaktiva flickor (51,4%) än hyperaktiva pojkar (27,9%). Vidare kom det fram att barn med adhd av kombinerad typ oftare upplevde medelhög eller extremt hög smärtintensitet än barn utan adhd. Författarna konstaterade att vården måste bli medvetna om att smärta är en relativt vanligt förekommande problematik hos barn med adhd.
Barn med adhd har det redan svårt
Jag blev ganska chockad över att läsa att över hälften av alla barn med adhd lider av frekvent smärta! Det är en väldigt hög siffra, tycker jag. Själv upplever jag väldigt sällan smärta även om jag under skoltiden låtsades ha huvudvärk och andra krämpor för att slippa vara kvar på skolan. Men jag har å andra sidan den ouppmärksamma formen av adhd som enligt studien inte har ett signifikant samband med smärtproblematik. Det låter jobbigt att lida av frekvent smärta, särskilt om smärtintensiteten är hög. Barn med adhd har ju redan svårt som det är och jag kan tänka mig att smärtproblematiken ytterligare bidrar till svårigheterna.
Undrar vad det beror på
Det hade varit intressant att veta hur det kommer sig att barn med adhd ofta lider av smärta. Beror det på genetiska faktorer? Eller kanske på höga krav och stress? Skolan och samhället ställer ju väldigt höga krav på personer med adhd, och jag kan tänka mig att stress och utmattning skulle kunna vara en bidragande orsak till smärtproblematiken. Men oavsett vad smärtan beror på är det viktigt att vården uppmärksammar symptomen och erbjuder behandling istället för att vifta bort problemet med att säga: ”Äsch, smärta ingår ju i adhd!”
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Eller att alla har plikt i relation till sina medmänniskor, och inte för sig själv! Då slipper vi det här…
Dom där människorna låter riktigt hemska. Jag tycker att det kollektiva ansvaret måste återföras, alltså att samhället, civilsamhället eller politiken,…
Jag skrev det här i en annan tråd men tycker att det är ganska lämpligt här också! ”Har läst idag…
Visst ska man försöka påverka sin omgivning i positiv riktning men man får också vara uppmärksam på de oemottagliga. För…
Min omgivning*
Jag kan identifiera mig med att ha gått igenom saker och att komma ut starkare ur dom! Jag också hålla…
Livet kan ibland vara lite av ett helvete och sen dör man i slutet och utifrån den utgångspunkten så kan…
Det låter väldigt rimligt det du säger Olle 🙂
@Jakob Om det är en socioekonomisk sak man inte kan lösa så tillhör det livets lite tråkigare realiteter. Befinner mig…
@olle Jag tycker det är intressant att du säger att vissa problem inte kan lösas, och att för vissa är…
10 svar på ”Barn med adhd upplever smärta”
Frågan är om frekvent smärta kan feldiagnosticeras som ADHD på grund av att smärtan leder till koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter mm? Återigen är frågan vad som är orsakssamband och samvariation.
För övrigt verkar det finnas ett samband mellan ADHD och Ehlers-Danlos syndrom. EDS är en bindvävssjukdom som kan ge upphov till smärta.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/link-between-adhd-and-hypermobility
Frågan är om frekvent smärta kan feldiagnosticeras som ADHD på grund av att smärtan leder till koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter mm? Återigen är frågan vad som är orsakssamband och samvariation.
Bra fråga! Nu verkade inte just koncentrationssvårigheter ha något signifikant samband med smärta, men du har rätt i att smärta kan ge massor av symptom!
För övrigt verkar det finnas ett samband mellan ADHD och Ehlers-Danlos syndrom.
Intressant, det hade jag faktiskt ingen aning om!
Kan det vara så att barn med adhd är mer benägna att skada sig än barn i allmänhet? Jag skulle kunna tänka mig att impulsivitet kan leda till att man gör mer farliga saker.
Så skulle det absolut kunna vara! Och personer med adhd kan också ha svårare än neurotypiker att äta hälsosamt. Själv mår jag i alla fall dåligt när jag inte sköter kosten. Så det är mycket svårt att säga vad sambandet mellan adhd och smärta beror på!
Jag kan ge en hobbypsykologisk förklaring!
Jag fick en dag för många år sedan spontant ont i fötter och händer som lite stadigt växte! Sen har jag en laserhög fokuseringsförmåga så att min uppmärksamhet fastnade som ett klister på smärtan. (jag har inte adhd)
Jag tror att den fysiska smärtan blir en slags konkretisering av någon typ av psykologiskt/spirituell smärta, ångest eller stress. Exempelvis när jag var på en rehabklinik var nästan alla kvinnor mellan åldrarna 25-55isch. Dessa hade alla gemensamt att de hade ”offrat” sig själva för familjen, vänner eller jobbet och mer eller mindre var utbrända. Någon annan hade relativt nyligen invandrat till Sverige! Så kanske någon typ av anologi till adhd är möjlig?
Eller annorlunda uttryck, en kropp och psyke som har körts till bristningsgränsen?
Precis! Och det stämmer ju in på väldigt många med adhd.
Det låter logiskt om smärtan vid adhd skulle ha psykologiska orsaker. Stress och krav från omgivningen kan säkert ge psykosomatiska symptom!
En annan förklaring skulle kunna vara att personer med adhd kanske är mer känsliga för smärta än andra människor och upplever smärta på ett annat sätt och mer intensivt än personer utan adhd. Men jag tror att stress och ångest låter som logiska förklaringar!
Ja! Det kan säkert vara så att en diagnos gör en mer smärtkänslig!
Det spännande med psykosomatiska besvär är att de kan spridras utifrån en kulturell kontext, från en person till en annan. Tex elallergiker.
Så det skulle vara intressant att veta om den rapporterade smärtan skiljer sig åt från olika länder och kulturer, som sannolikt har annorlunda skolsystem och värderingar. Tex är smärtnivåerna i denna grupp konstant över tid? Det skulle vara roligt att ha data från dom som hade adhd på medeltiden eller 1800talet för att sedan jämföra skillnaden mellan dom med adhd och neurotypiker i relation till nutiden!
Ja, det hade verkligen varit superintressant! Många studier är ju gjorda i västerländsk kontext, och det är inte alls säkert att resultatet gäller i alla kulturer. Och smärtupplevelsen kan kanske också skilja sig åt i olika kulturer.