Kategorier
Forskningsnytt

Autistiska svårigheter måste inte bero på bristande empati

Prosodi är en term som syftar på språkets rytm och melodi. Med hjälp av prosodin kan en och samma mening få helt olika betydelser beroende på hur den sägs. Nu har forskare från University of Rochester funnit att anledningen till att ungdomar med autism ofta har svårt att förstå språkets prosodi är så kallad perceptuell inflexibilitet. I denna studie ingick 150 både autistiska och neurotypiska ungdomar mellan åldrarna 12 och 17 år så stickprovet var relativt stort.

Kan missa det dolda budskapet

Tidigare har forskarna förklarat denna svårighet hos autister med bristande förståelse för sociala koder och andras känslor, men dessa forskare menar alltså istället att det mest troligen handlar om annorlunda perception. Denna perceptuella inflexibilitet gör det svårt för den autistiska hjärnan att processa språket och anpassa sig till förändrade språkmönster, föreslår forskargruppen. Och till följd därav kan autisten missa det dolda budskapet helt trots att hen förstår betydelsen av vartenda ord i meningen.

Kan bero på perception

Är du förvånad över forskarnas slutsats? Det är inte jag! Vi autister har ofta beskyllts för att sakna empati, men precis som resultatet av den här studien antyder kan det som för utomstående ter sig som avsaknad av empati i själva verket bero på annorlunda perception! Eftersom den autistiska hjärnan inte processar information på samma sätt som den neurotypiska hjärnan ser jag det som logiskt att vi autister inte alltid lägger märke till nyansskillnaderna i prosodin. Och därför kan vi missa om vår samtalspartner är ledsen, arg, glad eller ironisk.

Våra hjärnor är upptagna

Den autistiska hjärnan är upptagen hela tiden: det som går per automatik för en neurotypiker går inte automatiskt för oss. Vi med autism blir ofta utmattade av att utföra praktiska sysslor, fatta beslut, avbryta våra rutiner, umgås med andra människor, processa perceptuella intryck (vid autism är det mycket vanligt med intryckskänslighet) och försöka förstå när vi ska tolka språket bokstavligt och när vi inte ska göra det. När hjärnan redan är upptagen med dessa saker har den varken tid eller energi för att lägga märke till språkprosodin. Det är i alla fall min teori!

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).

Har tagit mig flera år

Det hade varit intressant att veta om ungdomar med autism har lättare att förstå nyansskillnader i prosodin om de får extra tid på sig att lösa uppgifterna. Och med detta menar jag inte några extra minuter eller timmar utan dagar, kanske till och med flera månader. Jag förstår dock att det hade varit omöjligt att sitta i ett forskningslaboratorium i flera månader, men hypotetiskt hade det varit roligt att veta om extra tid hade gjort skillnad. Det har hänt mig några gånger att jag har råkat ut för märkliga situationer, och det har tagit mig flera år innan jag har förstått vad som egentligen har hänt!

Blev förbryllad

En gång när jag befann mig inne i en byggnad såg jag genom glasdörren att det stod några byggnadsarbetare med massor av grejer utanför dörren. De knackade på dörren och vinkade ivrigt åt mig vilket jag såg som ett mycket märkligt beteende. Vi kände ju inte varandra så varför vinka? Men jag ville vara artig och vinkade tillbaka. De fortsatte att knacka och vinka, men jag gick bara därifrån. När de en stund senare såg mig sade en av dem till mig: ”Tack för att du öppnade dörren åt oss.” Jag blev förbryllad för jag hade ju inte öppnat dörren åt dem, jag hade ju bara vinkat och gått! Förväxlade han mig med någon annan?

Han trodde att jag var nonchalant

Först flera år senare förstod jag att mannen förmodligen var ironisk: han var irriterad över att jag inte hade öppnat dörren åt dem och släppt in dem. Han tyckte förmodligen att jag borde ha förstått att dörren var låst och att någon skulle behöva öppna dörren åt dem för att de skulle komma in. Förmodligen antog han att jag var nonchalant som bara hade gått därifrån. Men hela den sociala situationen hade tagit så mycket energi av min hjärna att jag inte hade orkat lägga märke till prosodin och förstå att han förmodligen var ironisk. Min hjärna var upptagen med annat!

Handlar inte om empati

Så nej, sociala svårigheter vid autism måste inte alls handla om bristande förståelse för andra känslor och avsaknad av empati. De kan istället handla om perceptuella avvikelser!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *