Kategorier
Paulas blogg

Autistisk och polis, varför en omöjlig kombo?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Har man Aspergers syndrom, autism, ADHD eller någon annan neuropsykiatrisk diagnos får man enligt de gällande reglerna inte bli polis eftersom en neuropsykiatrisk funktionsvariation gör en diskvalificerad för att söka till Polishögskolan. Jag har alltid undrat varför, och jag kan inte se någon annan förklaring än att regeln hos Polismyndigheten grundar sig på minst 25 år gamla föreställningar om att alla med autism är på ett visst sätt och att autism bara innebar svårigheter, inte styrkor.

Diagnosen säger inte mycket

Numera säger man att det finns 3 olika nivåer på autism och att autism nivå 1 absolut inte kan jämföras med autism nivå 3. Även personer som har samma nivå på sin autism är sinsemellan väldigt olika och klarar olika mycket. Totalt logiskt med tanke på att autism inte är något annat än ett spektrum. Att någon har autism säger lika mycket om personen som att någon är svensk, stockholmare, kvinna eller homosexuell. Det finns autister som är lämpliga som poliser och det finns autister som är olämpliga. Det finns stockholmare som är lämpliga som poliser och stockholmare som är olämpliga.

Autism tar sig olika uttryck

Autism innebär bland annat svårigheter med det sociala samspelet, begränsade intressen och/eller beteenden och i vissa fall annorlunda perception. Men diagnoskriterierna säger ingenting om hur utmaningarna yttrar sig! Svårigheter med det sociala samspelet kan t.ex. handla om att man blir utmattad av sociala tillställningar, inte ser meningen med ytliga bekantskaper och saknar intresse för sociala fritidsaktiviteter. Eller så handlar de sociala utmaningarna om något helt annat.

En autist måste inte vara olämplig som polis

Begränsade intressen och beteenden kan exempelvis handla om att man har en tendens att sysselsätta sig med samma specialintresse dag ut och dag in utan att tröttna eller så samlar man på saker, har vissa stereotypier eller så har man kanske vissa specifika rutiner som man följer hemma. Och annorlunda perception kan t.ex. handla om att man i likhet med mig endast äter viss typ av mat och alltid har med sig en matlåda för att undvika restaurangmat. På vilka grunder förutsätter Polismyndigheten att dessa diagnoskriterier automatiskt gör en olämplig som polis?

Skarpa sinnen kan vara en styrka

Annorlunda perception skulle förmodligen i vissa fall till och med kunna utgöra en styrka i polisyrket! Lägger man märke till små detaljer och kommer ihåg händelserna noggrant och extremt detaljerat efteråt kan man kanske upptäcka saker som många andra av ens poliskollegor inte skulle upptäcka. Autism innebär ett annorlunda tänkande, en egenskap som onekligen behövs i arbetslivet!

Finns troligen många autistiska poliser

Visst, det går inte att förneka att autism i vissa fall kan utgöra ett hinder för att klara av polisyrket. Min autism skulle definitivt göra mig olämplig som polis, men å andra sidan skulle jag aldrig få för mig att söka till Polishögskolan. Men det finns andra autister som vet att de skulle klara utbildningen och bli utmärkta poliser om de bara gavs chansen så varför ska de sållas bort utan en individuell bedömning? Och tror Polismyndigheten på fullaste allvar att de inte redan har autistiska poliser som sedan många år tillbaka gör ett utmärkt jobb? Faktum är att vem som helst kan vara autistisk!

ADHD måste inte göra en olämplig som polis

Observera att den här bloggen handlar om autism varför blogginlägget fokuserar på just autismen, men självklart gäller allt detta även personer med ADHD och andra NPF-diagnoser. Har någon t.ex. fått diagnosen ADHD i barndomen är det långt ifrån säkert att svårigheterna ens finns kvar i vuxen ålder! ADHD är precis som autism en otroligt bred diagnos, och jag kan inte se varför alla med ADHD skulle vara olämpliga som poliser.

Låter som diskriminering

Enligt min tolkning klassas reglerna som direkt diskriminering enligt diskrimineringslagens 1 kap. 4§ första punkt som förbjuder missgynnande baserad på bland annat funktionsnedsättning. Missgynnande avser i lagens mening situationer då någon behandlas sämre än någon annan utan funktionsnedsättning skulle ha behandlats i motsvarande situation. Så snälla Polismyndigheten, dags att sluta diskriminera oss NPF:are!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

10 svar på ”Autistisk och polis, varför en omöjlig kombo?”

Apropå polisen. Finns det inte 60-70 olika sorters tjänster man kan ha bara inom polisen?

Håller med om att det är diskriminerande att utestänga ngn pga en NPF diagnos. Alla borde få rätt till en egen prövning där ens lämplighet. utreds.

Jag funderar också på om det inte borde finnas massor av olika sorters tjänster inom polisen. Jag fattar inte hur någon som någon gång under livet fått en NPF-diagnos kan vara utestängd från alla polistjänster för all framtid. Jag förstår inte alls sambandet!

Svara

Det vet jag inte att man inte kan bli polis om man har en autismspektrumdiagnos men det låter ju diskriminerande.
Min mamma har varit polis men hon har ju ingen diagnos.
En person med en autismdiagnos borde ju kunna ha en inre tjänst, kontorsjobb inom polisen och det finns ju civilanställda inom polisen.

Ja absolut, det finns ju flera olika tjänster inom polisen och det låter konstigt att en person med autism och/eller ADHD är utestängd från alla dessa. Sen tycker jag också att alla typer av tjänster kan vara lämpliga för autister för allt handlar om personlig lämplighet. Det finns faktiskt autister som älskar att jobba med människor och deras autism är inget hinder! Svårigheter med socialt samspel kan ju ta sig helt olika uttryck.

Svara

Tack för inlägget!!!
Jag har adhd och autism och jag är faktiskt polis.
Diagnoserna ställdes under utbildningen då mina barn har adhd och autism och jag ville inte de skulle gå igenom detta ensam
Självklart vet polismyndigheten inget och ingen har nånsin märkt det. Mina föräldrar stod själv frågande.
Som vuxen har har man lärt sig att slåkdespela och dölja det.
Jag har även jobbat som ordningsvakt och lokförare som kräver liknande koncentration
Jag har i 20 år haft sociala yrken utan att någon märkt något.
Jag är en duktig elev i skolan, okej betyg och smartare än medel.
Jag är grymt lämplig som polis och en bra sån.
Skippa dessa intagningskraven och gå på intervjuerna.

Wow, grattis! Vad glad jag blir att höra att du har hittat ett yrke som passar dig 🙂 Ett utmärkt exempel på att autism och adhd inte måste utgöra ett hinder för att bli polis.

Svara

Då diskriminering är brottsligt så borde polisen i praktiken ha varit skyldiga polisanmäla sig själva. Inte ens polisen står över sin egen lag, annars kastar man sten i glashus. Men nu har tack och lov detta ändrats

Ja de är diskriminering. Min bror gjorde lumpen, men han hade då ej fått sin diagnos har är över 60 och fick sin när han satt i fängelse . Men hade diagnosen Mbd när han gjorde lumpen . De var gamla adhd med motoriska svårigheter. Han fick förvisso göra en vapenfri tjänst .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *