Kategorier
Okategoriserade

Autism och internetanvändande, inte alltid ett problem

Genom åren har många föräldrar skrivit till mig och uttryckt oro för sina barn. Det som är gemensamt för dessa barn är att de har autism vars enda fritidssyssla är att sitta vid datorn. Vissa av dessa autistiska ungdomar har en daglig sysselsättning i form av studier, arbete eller daglig verksamhet medan andra inte har det. Föräldrarna som skriver till mig är oroliga och frågar mig vad de kan göra för att dra ner på ungdomens internetanvändande.

Vad består problemet i?

Min första fråga till föräldrarna är om de är säkra på att internetanvändandet utgör ett problem och vad problemet isåfall består i. Ibland har vi en tendens att problematisera fenomen som inte är något problem alls, inte minst om det handlar om relativt nya uppfinningar. Här kommer jag att tänka på sociologiprofessorn Simon Lindgren som menar att många skyller på internet för skolskjutningarna i finska Kauhajoki trots att det saknas belägg för att digitala medier skulle ha orsakat massakern. Människan är till naturen skeptisk mot nya uppfinningar!

Autism innebär begränsade beteenden

En viktig aspekt att betänka i sammanhanget är att begränsade intressen och beteenden ingår i diagnoskriterierna för autism. Eftersom det ingår i autismens natur att fastna i aktiviteter är det också naturligt för oss autister att fastna framför datorn. Jag ser inte internetanvändandet som mer skadligt än vilket annat specialintresse som helst under förutsättning att vi mår bra. Själv sitter jag väldigt mycket vid datorn och trivs med det, och jag ser ingen anledning till varför man borde prioritera sociala aktiviteter framför internet om man inte är social till naturen.

Ville förändras för andras skull

Med detta sagt hade jag förut problem med internetanvändandet, men det “problemet” bestod endast i andra människor! När andra tjatar tillräckligt mycket och vill att jag förändras uppstår stora problem: jag mår dåligt av att inte bli accepterad som jag är! Nu när jag är äldre och klokare har jag en god självkänsla, men som yngre kunde jag påverkas otroligt mycket av att andra människor ville att jag skulle förändras och dra ner på internetanvändandet. Men det var ju andra människor som hade intalat mig att det var ett problem att sitta vid datorn. Jag ville således endast dra ner på internetanvändandet för andras skull, inte för min egen!

Har du fog för din oro?

Om du har ett autistiskt barn som sitter väldigt mycket vid dator ska du ställa dig följande frågor: Hur mår barnet? Verkar det lyckligt eller nedstämt? Hur står det till med den fysiska hälsan och sömnen? Genom att fundera över ovanstående frågor kommer du förhoppningsvis hitta ett svar på frågan om barnets internetanvändande är ett problem eller inte. För mig har internetanvändandet aldrig gått ut över mitt välmående och jag tycker oftast att det är roligare att sitta vid internet än att vara social så för mig är internetanvändandet bara positivt. Men är så inte fallet hos ditt barn kan du såklart ha fog för din oro!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Ja, alla präster jag träffat hittills i församlingen har känts fina! Men den här prästen alltså… extra fin och omtänksam!…

18 svar på ”Autism och internetanvändande, inte alltid ett problem”

Min son som har autism satt framför datorn och man fick ju höra att det inte är bra att göra det! Min son hade problem i skolan för vi visste inte då att han hade autism och han gick i en vanlig skola. Det var jobbigt att försöka få sonen till att inte sitta för mycket framför datorn, men det hjälpte inte att få honom att sluta tänka på datorn. Sonen blev nedstämd och gjorde inget i stället. Han fick senare sina två diagnoser; hypotyreos och autism.
Att leva med autism kan vara påfrestande och man kan stöta på fler hinder i vardagen än andra. Det kan leda till stress och så småningom utbrändhet. Jag läste en bok som heter ”Inte bara Anna”, skriven av Elisabet von Zeipel pga att jag ville lära mig mer om autism. Denna bok stillade min oro och dåliga självförtroende när det gäller hur jag handlat när min son gick på högstadiet. Skolan försökte tvinga min son till skolan fast han inte mådde bra. Idag när jag ser tillbaka på denna hemska tid ser jag att datorn var räddaren i nöden kan jag säga. Detta säger jag pga att min sons hela tillvaro i skolan var bara ett stort problem och han hade det inte lätt med klasskompisarna heller som inte förstod vad min son genomgick. Jag tycker att alla föräldrar ska strunta i det här att man inte ska låta sina barn sitta för mycket framför datorn. Tänk istället hur situationen är idag; corona! Nu är ju isolering det som rekommenderas och att sitta framför datorn är ju bara bra så länge man mår bra av det. Jag håller med dig Paula i det du skriver.

Jag vill lägga till att informationen jag som förälder fått av vårdcentralen när det gäller min son som har hypotyreos och autism har inte varit bra. Det var bra av vårdcentralen att den hittade hypotyreosen, men uppföljningen har varit usel. Han fick Levaxin, lägsta dosen som man ska börja med. Men vårdcentralen informerade inte att man kan höja medicinen. Min son åt Levaxin i fem år. Jag sökte själv information och tack vare Medicheck, vård online, fick min son ytterligare en medicin Liothyronin och man höjde Levaxin-styrkan. Så det här att sitta framför datorn är inte dåligt. Jag kan bevisa det genom att min son har orkat leva tack vare det. Han sa som ung att han ville göra självmord. Det är hemskt att som förälder få höra sådant. Nu idag vet jag att livet var inte lätt för min son när han gick i en vanlig skola fast han hade autism och förmodligen hypotyreos också. Svensk sjukvård på vårdcentraler är usel pga att man är okunniga när det är frågan om sköldkörtelsjukdomar/autism. Jag vet att när det gäller vård om patienter med högt blodtryck och diabetes så har de bra uppföljning, men när det gäller sköldkörtelsjukdomar så ingen uppföljning alls har jag erfarit! Läkarna på vårdcentralerna frågar inte ens hur barnet med hypotyreos mår, noll intresse! Tack vara datorn har min son orkat leva vidare och tack vare datorn har jag kunnat få min son att må bättre!

När man läser landstingets sidor på nätet (Regionens 1177) ”Blodprov TSH” och ”Hypotyreos – brist på sköldkörtelhormon” står där att lätt förhöjda TSH-värden beror inte alltid på hypotyreos, man menar att det kan bero på en vanlig avvikelse (?) eller en naturlig reaktion i samband med att man tillfrisknar från någon annan sjukdom. Inte undra på att patienter med sköldkörtelsjukdom inte får rätt vård! Nadja Öström, tidigare ordförande på Sköldkörtelföreningen vet att en frisk människa har högst 1,2 i TSH!!! Många patienter med symtomen depression/trötthet ges antidepressiv medicin utan att läkarna utreder ifall det är sköldkörtelsjukdom depressionen/tröttheten beror på! Jag har en närstående som ordinerats antidepressiv medicin i flera år utan att man utrett vad orsaken är! Landstinget (Regionen) tar alldeles för sjukt lätt på det att TSH-värdet är ”lite” förhöjt. En som vet hur allvarligt ett ”lätt” förhöjt TSH-värde kan ställa till med är maken till Helle Sydendal. Helle Sydendal led av obehandlad hypotyreos väldigt länge. Hennes man Palle har beskrivit att ”lätt” förhöjda TSH-värden kan ge fruktansvärda symtom!
http://hypothyroidtohealthy.com/min-fru-har-hypotyreos-3/

Vad bra att boken om Anna hjälpte dig! Jag tycker att man ska få sitta vid datorn hur mycket man vill och inte lägga egna värderingar i vad man borde göra på fritiden. Självklart är det en annan sak om barnets hälsa skadas allvarligt eller om barnet slutar äta och sova alternativt får huvudvärk, men drabbas ingen så tycker jag att man ska kunna ägna sig åt vilka aktiviteter man vill på fritiden!

Svara

Jag har också erfarenhet av att vissa i omgivningen dömt ut vissa av mina intressen som dåliga alldeles för lättvindigt. De har utgått ifrån sig själva utan att ha tagit reda på mer om intressenas funktion, eller mitt funktionssätt överlag . Bara för att de själva inte skulle tycka om eller mäkta med att lägga mycket tid på ETT intresse så behöver inte personen med autism uppleva eller känna lika. För personen med autism är kanske inte intresseutövandet samma som att försaka massa annat som omgivningen kan tro.

Tror det är bra att skaffa sig insikt i intressens effekter och hur dessa kan påverka individen med autism. För vissa kan det det vara så att bara man får ladda med mycket tid med/i ett intresse regelbundet så kan man orka vardagsgöromål, fixa skolan och leva upp till krav från omgivningen lättare.

Intressen får dock inte ersätta annan stöd och hjälp men i väntan på den rätta hjälpen, eller bara för att uthärda nuet kan intressen sannolikt rädda liv.

Håller helt med! Jag har också varit med om att omgivningen dömer ut autistens intressen alldeles för lättvindigt. Många verkar tycka att alla människor borde välja en mellanväg och syssla med många olika aktiviteter och variera dessa istället för att ägna sig åt ETT intresse. Men faktum är att det sällan passar en autist att välja en mellanväg. Jag är en antingen-eller-människa och mår bra när jag får nörda in mig i ett ämne istället för att ha många bollar i luften.

Svara

Något som får en att må bra kan aldrig vara skadligt eller fel! Det var min högsta önskan varje dag som jag tvingade mig iväg till skolan som liten och tonåring, att bara få vara hemma istället. Inget fick mig att må sämre än skolmiljön. Nu hade jag inte dator då, men det hade varit fantastiskt. Sen går det ju att göra så mycket på den också!

Skolan var absolut inte bra för mig heller! Jag hatar påståenden som ”skolan är bra för alla barn” eller ”det är inte bra att sitta för mycket vid datorn.” Jag tror att det är bra för alla barn att LÄRA SIG men det finns ingenting som säger att det måste ske just i skolan. Samma med dator! Jag är säker på att det är den extroverta normen som har bestämt att det inte är bra att sitta för mycket vid datorn.

Svara

Min 15-åriga dotter fick diagnosen autism med normalbegåvning i somras efter utredningar på flera ställen och mycket väntetid emellan och det är fruktansvärt tröttande för både henne och familjen med all denna väntan på att komma vidare till nästa instans för att få hjälp. Nu väntar vi på att få hjälp från habiliteringen sedan i augusti -20 men får bara veta att hon inte är uppsatt på någon tid ännu.
Skolan har placerat henne i en ”Lugn grupp” som hon inte heller kommer iväg till eftersom vi bor på landet och hon inte klarar av att åka taxi med främmande chaufförer. Det hjälper inte heller att jag jobbar hemma för att kunna skjutsa henne. Lugnast har det varit när hon kunnat delta på distans i svenska och engelska med sin ”vanliga” klass, men det kan inte skolan erbjuda hela tiden och Lugna gruppen kan inte ha det alls. Det blir ytterligare ett stressmoment både för henne och mig. Hennes pappa är mest intresserad av att få veta NÄR hon ska komma iväg till skolan igen (vi är skilda och dottern vägrar att vara hos honom…)
Specialintresset är Youtube i alla former och att spela Minecraft. Skolan är helt ointressant.

Vad synd att hon inte får delta på distans hela tiden om det är det hon mår bra av. Trivs man inte i skolan är det inte alls säkert att det hjälper att bli placerad i en ”lugn grupp”. Habiliteringen har numera långa väntetider tyvärr men jag hoppas att ni får en tid snart! Förr fick man ofta en tid på habiliteringen inom några månader men de tiderna är tyvärr förbi.

Svara

”Det är bättre att vara spelberoende än att vara död”, resonerade Alexander Skytte (känd mediaprofil just nu, är lärare för barn med npf och har egen npf) när han hade det som jobbigast under uppväxten och det inte fanns några bättre alternativ.

Hej Paula! hur ser du på Internetköp hos Autistspektrumdiagnos ( fyllt 18år)med måttlig karaktär så vida de har täckning och sparade pengar oavsett vsr inkomstkälla kommer ifrån aktivitetersättning eller annan inkomstkälla.Tycker du man ska förbjuda det så länge de bor hemma ej har egen lägenhet med eget ansvar.

Nu vet jag inte om jag förstod din fråga korrekt, men jag anser absolut att vuxna med autismspektrumtillstånd ska kunna ha rätt att handla på internet precis som alla andra vuxna! Det är upp till autisten själv att avgöra hur hen vill använda sin aktivitetsersättning/sin lön. En 18-åring är dessutom myndig. Om vederbörande är shoppingberoende och internetshoppar istället för att betala hyra (ifall hen nu ens betalar hyra hemma) så kan en god man vara lösningen.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *