I måndagens blogginlägg skrev jag om etiska ställningstaganden vid autism och konstaterade att autismspecifik kunskap löser många dilemman. Vissa kontrar med att de aldrig har lyckats hitta vettiga lösningar trots att de har kunskap. Som ett exempel nämner många att hur de än gör så kommer det antingen bli orättvist för de neurotypiska syskonen att det autistiska barnet i familjen får slippa läxor, delta i hemsysslor och får äta godis istället för mat eller så riskerar de neurotypiska syskonen få alldeles för låga krav på sig. Båda alternativen känns liksom fel!
Vissa utmaningar kommer alltid finnas där
Saken är den att när man har ett autistiskt barn i familjen så är det möjligt att vissa situationer aldrig kommer att kännas helt rätt. Det kan alltid komma att uppstå vissa dilemman och konflikter. När det gäller en syskonskara med ett autistiskt och flera neurotypiska barn så kan det alltid uppstå vissa konflikter i familjen: ”Men varför får X vara uppe så sent hen vill/äta godis istället för mat/slippa städning? Vad orättvist att hen får och inte vi!”, kommer de neurotypiska syskonen förmodligen säga ibland, och då drabbas man som förälder av dåligt samvete.
Man kan göra det bästa av situationen
Det är precis så det är när man har ett autistiskt barn i familjen: man kan underlätta livet med hjälp av vissa strategier, men det är ändå inte säkert att det finns perfekta lösningar för alla dilemman. I detta fall kan de neurotypiska syskonen känna sig avundsjuka och åsidosatta, och då kan man som förälder göra det bästa av situationen: man kan förklara för syskonen vad autism handlar om och varför det autistiska syskonet har lägre krav på sig. Man kan också försöka se till att de neurotypiska syskonen också blir sedda.
Trodde att jag skulle få perfekta lösningar
När jag själv fick min autismdiagnos, förväntade jag mig liksom att jag skulle få serverad lösningar på alla problem jag någonsin haft på grund av min autism. Jag tänkte ungefär så här: ”Nu kommer jag äntligen bli serverad på optimala strategier för att hantera sociala situationer bättre, att hitta en optimal balans mellan att se till mina egna behov och tänka på andra, att bedöma när jag ska utmana mig själv och när jag ska sänka kraven och att hantera människor som ifrågasätter mig och ser mina utmaningar som motivationsbrist.”
Kämpar fortfarande
Ändå har jag så här 17 år efter diagnosen fortfarande inte hittat optimala lösningar för alla mina utmaningar! Visst, mitt liv har blivit betydligt lättare, men samtidigt kämpar jag fortfarande med vissa dilemman och kommer troligtvis göra det för resten av mitt liv. Jag har inte heller lyckats klura ut hur jag ska kunna säga ifrån och begära anpassningar utan att känna mig jobbig och få dåligt samvete. Tyvärr har jag inte hittat någon 100% perfekt strategi för detta trots att jag verkligen försökt, försökt och försökt.
Det är helt okej
Men vet ni vad? Det är helt okej att inte ha perfekta lösningar på allt! Ibland kan det räcka med att man vågar säga högt för sig själv: ”Det här är ett dilemma jag/vår familj måste kämpa med och det kan vara svårt att veta hur man ska agera. Men jag ska försöka göra allt i min makt för att göra det bästa av situationen och försöka autismanpassa miljön, mer än så kan jag inte göra.” När man har vågat erkänna för sig själv att livet inte är perfekt och insett att autism förmodligen alltid kommer att medföra vissa utmaningar har man kommit långt!
Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.
Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker
Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.
Senaste svar på alla blogginlägg
Jag håller med om att det sociala ska fungera för de autister som arbetar. Om autisten verkligen trivs med att…
Ja, det där känner man ju igen. Det kan också vara extremt viktigt för en autist att det sociala fungerar…
Tack! Vad roligt att du gillar inlägget 🙂
Fantastiskt bra skrivet Paula! Detta borde läsas av alla läkare, arbetsförmedlare, SIUS-konsulenter, handläggare på försäkringskassan med flera!
Vad tråkigt att höra att du inte känner att du passar in någonstans. Ibland kan det uppstå konflikter när man…
Det är svårt att veta vad din sociala klumpighet beror på! Vissa svårigheter kan ha med mentaliseringssvårigheter att göra, men…
Jag tycker inte om att chatta och skriva, har även blivit missförstådd på nätet. Blivit utkastad från olika grupper. Passar…
Jag trodde att min sociala klumpighet hade med mentalisering att göra den med. Så är det alltså inte läste jag…
Nja, jag vet inte vilka arbetsplatser du syftar på, men här i Sverige kan man, om man mår väldigt dåligt…
Autister är nog känsligare än andra. Jag är det helt klart. Och en kompis med autism var hemma från skolan…
Ibland handlar det om att någon ber autisten om hjälp och autisten inte hinner tänka. Då blir det liksom naturligt…
Mentaliseringssvårigheter är faktiskt inget diagnoskriterium för autism, men jag håller med om det du skriver. Jag tycker att det är…
Att fastna i detaljer är typiskt för autism, och det sägs bero på bristande central koherens. Det kan vara en…
Baserad på dina kommentarer tycker jag inte alls att du låter som en egocentrisk person! Tvärtom verkar det som att…
Hej Jennifer! Om man går sin egen väg och försöker skapa sig en egen uppfattning om saker och ting så…