Kategorier
Paulas blogg

Därför är inte distansföreläsningar min grej

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

I ett samhälle där digitaliseringen går med snabba steg framåt dyker ständigt upp nya förväntningar. Under de senaste 2-3 åren har jag ibland fått förfrågningar om att föreläsa om autism på distans vilket jag alltid tackat nej till. Detta för att jag är skeptisk mot tekniska innovationer och föredrar att ha det gammaldags. Jag har svårt för självbetjäningskassor och biljettautomater. Jag försöker acceptera förändringarna men vill gärna bli betjänad fysiskt när det är möjligt.

Saken har kommit i ett annat läge

Så här under coronakrisen har situationen kommit i ett annat läge: mina fysiska föreläsningar har, av förståeliga skäl, blivit förbjudna i syfte att förhindra smittspridningen. Därför har förfrågningarna om att föreläsa via Zoom ökat. Jag håller fortfarande fast vid att jag inte vill börja hålla mina traditionella föreläsningar på distans, men däremot är jag ju anställd hos Misa Kompetens och arbetar så här under korttidspermitteringen 40%. Därför måste jag medverka i deras distansutbildningar ibland.

Känner mig inte bekväm

Igår var det dags för mig att föreläsa på distans igen. Jag klarar absolut av att föreläsa på distans, men jag känner mig inte helt bekväm med att prata framför en kamera. Jag vill gärna att mina föreläsningar ska bli så bra som möjligt, men tyvärr känner jag inte riktigt att jag kan prestera lika bra på distansutbildningar som jag gör på mina traditionella föreläsningar. Jag vet inte riktigt varför, men jag känner att jag blir riktigt trött i huvudet av att föreläsa på distans, en slags trötthet som jag aldrig känner när jag föreläser på ett traditionellt sätt.

Något viktigt fattas

Sedan saknar jag faktiskt kontakten med publiken. Jag blir förvånad av mig själv för det finns ju en fördom om att vi autister struntar i att ha öga-mot-öga kontakt med andra människor, men tydligen stämmer det inte! jag känner faktiskt på allvar att det är något som fattas på distansföreläsningar! Jag får en helt annan slags kontakt med publiken när jag föreläser på plats, och det är denna typ av kontakt som jag saknar på distansföreläsningar.

Ser inte publiken

Sedan finns det något som försvårar för mig ytterligare: på grund av min extrema ljuskänslighet kan jag inte tänka mig att titta in i en dataskärm (förutom min egen e-inkskärm hemma såklart, men den bör man ju inte titta på rörliga bilder med). För mig är det därmed omöjligt att föreläsa på distans på ett sätt som gör att jag faktiskt ser publiken. Det är mina kollegor som filmar mig med mobilkameran när jag föreläser, självklart med skärmen vänd från mig. Detta gör att publiken ser mig när jag föreläser men jag ser inte dem. Jag hör dem endast men ser inte.

Samhället har stannat av

Som sagt kommer jag fortsätta än så länge medverka på Misa Kompetens kompetensutbildningar på distans när min chef vill det, men endast på grund av undantagstillståndet i och med Covid-19. Så fort krisen är över kommer jag inte medverka på deras distansutbildningar längre utan endast på fysiska utbildningar och sedan kommer jag såklart fortsätta hålla mina egna traditionella föreläsningar. Men tyvärr har samhället stannat av för tillfället varför det lär dröja innan jag kan börja hålla mina vanliga föreläsningar igen.

Kommer att nyttja korttidspermitteringen

Så hoppas ni alla kan ha tålamod och vänta tills krisen är över så kommer ni förhoppningsvis se mig på scenen igen! Och förresten: jag har kommit fram till att jag vill ta det lugnt under korttidspermitteringen eftersom jag faktiskt bara jobbar 40 % just nu. Jag vill använda den här tiden till återhämtning och inspiration för framtida blogginlägg. Därför har jag bestämt mig för att under permitteringen endast posta blogginlägg på de dagar jag faktiskt jobbar, dvs måndag och fredag. Däremot kommer jag fortsätta svara på era bloggkommentarer alla dagar i veckan 🙂

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Därför är inte distansföreläsningar min grej”

Låter bra att du skär ner, det känns som en förlamande trötthet i samhället just men finns massa små blåbärskart på gång om vädrets makter är med oss.
Kram.

Hej Paula, har lyssnat på din bok.
Jag skulle vilja veta hur jag kommer till din blogg.
Annika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *