Kategorier
Aspergers syndrom och autism

Autism enligt den medicinska modellen

Visst har du ibland tänkt på att olika människor bemöter oss med autism och andra funktionsnedsättningar på olika sätt och har helt olika åsikter kring hur man borde se på diagnoser och funktionsnedsättningar? Det beror på att det finns olika paradigm kring synen på funktionsnedsättning!

Ses som en defekt

Några vanliga synsätt på funktionsnedsättning inkluderar den medicinska modellen, den sociala modellen och den miljörelativa modellen. Den medicinska modellen omfattar synsättet att en funktionsnedsättning är en defekt och en brist hos individen, förespråkarna av den sociala modellen hävdar att det är strukturellt förtryck som skapar funktionsnedsättningar och enligt den miljörelativa modellen uppstår ett funktionshinder i samspel med omgivningen. Dagens blogginlägg kommer att fokusera på den medicinska modellen, och nästa vecka kommer jag fokusera på de andra modellerna!

Var det rådande synsättet

Den medicinska modellen på funktionsnedsättning går alltså ut på idén att det är den funktionsnedsatte individen som är i behov av korrigering. Detta eftersom avsaknad av en funktionsnedsättning anses vara normaltillståndet och idealet, och en funktionsnedsättning ses alltid som en defekt och en personlig tragedi. Den medicinska modellen var det rådande perspektivet i Sverige fram till 1960- och 1970-talen och ansågs i princip vara det enda rätta. Personer med funktionsnedsättning ansågs hjälpas bäst med institutionsplaceringar och andra liknande särlösningar vilket ofta resulterade i en komplett isolering från det övriga samhället.

Empowerment tillämpas inte

Typiskt för den medicinska modellen är hög tilltro till den medicinska och professionella kompetensen: yrkesverksamma anses veta bäst vad som funkar och inte funkar för oss med funktionsnedsättning. Empowerment tillämpas alltså inte! Viktigt att känna till är dock att anhängarna av den medicinska modellen inte måste vara onda: de kan uppriktigt tro att träning, behandling och liknande korrigerande åtgärder alltid gynnar individen med funktionsnedsättning! Och förr i tiden trodde många på allvar att institutioner inte bara var för samhällets utan även för individens bästa. Man visste helt enkelt inte bättre.

Det neurotypiska anses vara normen

När du läser om den medicinska modellen kommer du säkert att tänka på personer med liknande idéer som du har stött på. En anhängare av modellen anser exempelvis att begrepp som ”autist” och ”autistisk” inte bör användas eftersom det är stigmatiserande och skadligt att se autism som en identitet. En funktionsnedsättning kan ju enligt synsättet aldrig vara något positivt! Dessutom tycker en anhängare av modellen att det neurotypiska är det ”normala”. Påtvingad självständighetsträning, det vill säga att förmå alla autister att träna på att klara av sin vardag självständigt utan boendestödjarens hjälp, anses vara bra! Målet är ju att göra oss så neurotypiska som möjligt.

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Reklam för Paula Tillis bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom.

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Märker det tydligt i Finland

Själv har jag träffat massor av människor med idéer som överensstämmer med den medicinska modellen, dock i ännu större utsträckning i Finland än i Sverige! Jag märker skillnaden tydligt när jag föreläser: i Sverige anses det vara en fördel i sammanhanget att jag själv har autism medan i Finland ses det ofta som en nackdel: när jag har marknadsfört mina föreläsningar i Finland har jag fått till svar från många aktörer att de visserligen skulle behöva en föreläsning om autism men att de skulle behöva en föreläsare som verkligen har kunskap, exempelvis en neuropsykiatrisk coach (en vanlig yrkesgrupp i Finland som stödjer npf:are). Jag anses inte besitta ”äkta” kunskap eftersom jag ”bara” har egen diagnos!

Deltog i en autismkonferens

En gång föreläste jag om autism på en stor autismkonferens. På konferensen föreläste massor av forskare men även yrkesverksamma med mångårig erfarenhet av att stötta personer med autism. Deltagarna fick välja vilka föreläsningar de ville lyssna på. Där stötte jag på två finnar, och de visste vem jag var eftersom de hade sett mig i TV! Jag småpratade med finnarna en stund.

Ett typiskt uttalande

När jag frågade finnarna om de skulle lyssna på min föreläsning svarade de att de gärna skulle gjort det annars, men eftersom konferensen bara skulle vara 3 dagar behövde de hinna få så mycket kunskap om autism som möjligt på kort tid. Därför behövde de prioritera forskarnas och andra yrkesverksammas föreläsningar och välja bort min. De stöttade nämligen autister på sitt jobb, och de behövde lära sig hur de skulle kunna stötta de autistiska klienterna på bästa sätt. Och ett inifrånperspektiv skulle inte kunna hjälpa dem i sammanhanget, ansåg de. Ett typiskt uttalande från en anhängare av den medicinska modellen!

Kan vara farligt för oss autister

Det är viktigt att vi autister lär oss att identifiera populära resonemang som används i den medicinska modellen så att vi lär oss att ifrågasätta modellen och förstår att vi måste lyssna på oss själva och lära oss att acceptera oss själva som vi är. Det kan bli farligt när vi stöter på yrkesverksamma som viftar bort våra upplevelser, känslor och åsikter. Det riskerar att resultera i att vi tappar vår självkänsla och slutar lyssna på oss själva! Vi måste hålla i minnet att det även finns andra modeller på funktionsnedsättning vilket jag alltså kommer att beröra i mitt nästa blogginlägg.

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

6 svar på ”Autism enligt den medicinska modellen”

Följer med intresse. Ska bli intressant att läsa även om de andra modellerna🙂

Den medicinska modellen används väl tyvärr ofta som allenarådande modell av region- och kommunverksamheter ? Dessa utgår ofta ifrån att vi har en ”störning”/disorder som kan avhjälpas.

Ja, tyvärr används den medicinska modellen alltför ofta på olika verksamheter 🙁 Psykologen som jag fick prata med på habiliteringen fokuserade däremot mest på den sociala modellen. Det var hon som fick mig att förstå att många av mina svårigheter egentligen beror på andra människor! Om jag undviker människor som ställer orimliga krav på mig och som inte gör ett problem av att jag är annorlunda blir mitt liv väldigt mycket lättare!

Svara

”Det var hon som fick mig att förstå att många av mina svårigheter egentligen beror på andra människor! Om jag undviker människor som ställer orimliga krav på mig och som inte gör ett problem av att jag är annorlunda blir mitt liv väldigt mycket lättare!”

Å det låter verkligen som bra stöd! Hoppas det finns fler habpsykologer som lär ut enligt den sociala modellen.

Det hoppas jag verkligen! Tyvärr vet jag att inte alla habpsykologer är lika bra som min psykolog var.

Svara

”Om jag undviker människor som ställer orimliga krav på mig och som inte gör ett problem av att jag är annorlunda blir mitt liv väldigt mycket lättare!”

Bra sagt Paula! Mycket bra. Jag har insett själv att jag mår som bäst när jag får slippa ha något mer att göra med alla som jag inte har valt själv. Folk retar upp sig på de som är annorlunda och kränkningarna blir mer regel än undantag. Det är så skönt att bara få slippa allihop.

Tack Kane! Jag håller definitivt med dig om att man bör undvika sådana människor. Sådana människor har inte plats i mitt liv!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *