Kategorier
Paulas blogg

Att arbeta med aktivitetsbalans

Idag fortsatte jag och Mimmi att arbeta med studenterna på arbetsterapeututbildningen för att slutföra våra föreläsningar. I tisdags föreläste vi ju mest för dem men idag fick studenterna även presentera sina egna grupparbeten. De hade fått jobba med ett case i grupp, och varje grupp fick berätta hur de hade tänkt kring caset som handlade om en person som hade haft det struligt på arbetsmarknaden. Studenternas uppgift var att föreslå lämpliga lösningar, samtalsmetoder, hjälpmedel och annat som skulle underlätta för personen i caset att behålla ett arbete. Det uppstod en del intressanta diskussioner.

Aktivitetsbalans vid autism

Jag fick även berätta för studenterna om aktivitetsbalans: vad aktivitetsbalansen handlar om, vad forskningen säger om ämnet, vad jag har för egna erfarenheter och så vidare. Arbetsterapeuter arbetar mycket med aktivitetsbalans som handlar om balansen mellan aktivitet och vila.

När man har Aspergers syndrom, autism, en annan kognitiv funktionsvariaton eller en psykisk sjukdom kan det ibland vara svårt att veta vad som är en rimlig aktivitetsnivå för en själv. Här gäller det för de yrkesverksamma att kartlägga vilka aktiviteter som ger respektive tar energi av oss klienter.

När det uppstår en obalans i aktivitetsbalansen

När man antingen har för lite eller för mycket att göra om dagarna, uppstår det en obalans i aktivitetsbalansen och man mår inte bra. Men kruxet för de yrkesverksamma är att veta hur mycket aktivitet som är lagom för varje specifik klient. Många yrkesverksamma har tendensen att utgå ifrån sig själva utan att förstå att det som de själva mår bra av mår inte nödvändigtvis klienten bra av.

För mig personligen existerar det exempelvis inte att jag skulle ha för lite att göra på dagarna, inte ens när jag var hemma i flera år utan sysselsättning. Det tar så mycket energi av mig att ta upp posten från hallgolvet och handla mat att jag inte behöver annan stimulans i vardagen för att må bra. Men många andra funkisar behöver en daglig sysselsättning utanför hemmet i någon omfattning för att uppnå en bra balans. Därför bör yrkesverksamma aldrig tro att klienten är under- eller överstimulerad i sin vardag för det behöver inte alls vara så.

Aktiviteten måste kännas meningsfull

Dock räcker det inte med att man lyckas hitta rätt balans mellan aktivitet och vila utan aktiviteten måste kännas meningsfull också. Tvingas man dag ut och dag in vara med i ett sammanhang man inte trivs i, får inte aktiviteten en att må ett dugg bättre utan helt tvärtom!

Alla tycker olika kring vad som är en meningsfull aktivitet. För mig skulle det vara helt fel att pyssla och måla om dagarna eftersom jag har alltid hatat sådana aktiviteter ända sedan jag var liten. Ett exempel på en meningsfull aktivitet för mig är däremot att spendera flera timmar i skogen och plocka blåbär. Eller föreläsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *