Kategorier
Socialt samspel och autism

När aspergarens sociala kvot blir överfylld

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

De allra flesta personer har en så kallad social kvot som inte mår bra av att bli överfylld. Hur snabbt denna sociala kvot blir det varierar från person till person. Är personen extremt social, kan den sociala kvoten klara väldigt mycket. Men förmodligen skulle även en extremt social person börja må dåligt om den aldrig någonsin fick vara själv, inte ens på toaletten eller i duschen. Då skulle personen börja känna sig kvävd och längta efter ensamtid.

Oftast kan den sociala kvoten tåla mer om man umgås med sin partner eller en familjemedlem. Med övriga släktingar, vänner och arbetskamrater brukar den bli överfylld betydligt snabbare. Man kanske orkar umgås med sin partner eller mamma efter att man nyss fött barn, men däremot orkar man inte nödvändigtvis umgås med andra personer.

Man kan vara översocial även om man har asperger

Även vi som har Aspergers syndrom eller autism har en social kvot, men den kan se annorlunda ut än hos andra människor. Innan jag började föreläsa trodde jag att de flesta aspergare var ensamvargar, men numera vet jag om att vissa aspergare är översociala och mår extremt dåligt psykiskt om de måste spendera tid för sig själva. De står inte ens ut med kortvarig ensamhet.

Enligt Lorna Wing finns det fyra olika huvudtyper av autister, och förmodligen skulle dessa typer av personer passa in i beskrivningen “aktiva men udda”. Omgivningen kan i sådana fall anse att den här typen av aspergare skulle må bra av att ta det lite lugnare och lära sig att vara ensam exempelvis en halv dag i veckan samtidigt som aspergaren verkligen behöver sällskap ständigt och jämt för att må bra. Den sociala kvoten förblir ständigt halvtom.

Vissa aspergare har en social kvot som inte tål mycket

Sedan finns det andra typer av aspergare vars sociala kvot fylls betydligt snabbare. Förut gick jag på diskussionsgrupper för personer med Aspergers syndrom och autism, och där träffade jag vissa sjukpensionerade aspergare vars enda sociala kontakter bestod av den här träffgruppen som anordnades en gång i månaden. Mer social kontakt än så ville de inte ha. Alla andra dagar i månaden spenderade de ensamma och var fullständigt nöjda med att endast träffa andra människor två timmar i månaden på den här träffgruppen.

Min sociala kvot fylls snabbt

Själv tillhör jag de vars sociala kvot fylls relativt snabbt. Jag brukar kalla mig för en riktig ensamvarg men när jag tänker efter skulle jag ändå inte vara den enda personen i hela världen. Så jag är kanske ingen äkta ensamvarg i alla fall 😉 Men däremot kan jag spendera flera månader för mig själv utan att träffa en enda människa! Jag känner att jag inte behöver vara med i det sociala samspelet utan det räcker med att jag hör andra människor prata och ha roligt när jag sitter på balkongen, då blir min sociala kvot nöjd. Däremot tål min sociala kvot absolut mer än så! Så länge min sociala kvot är relativt full men inte överfylld, klarar jag av att träffa andra människor.

Min sociala kvot börjar bli överfylld nu

Dock känner jag just nu att min sociala kvot börjar bli överfylld. Det vill säga att jag klarar av att leva det liv jag lever för tillfället utan att behöva göra förändringar men jag skulle under inga omständigheter tåla mer än så här. Min sociala kvot blir överfylld av de gemensamma mötena vi har på Misa Kompetens en till två gånger i månaden, och dessutom träffar jag mitt arbetsbiträde då och då. Sedan har jag ju mitt boendestöd i genomsnitt 4 timmar i veckan.

Alla dessa ovanstående aktiviteter jag gör är “sociala”, och när jag har “umgåtts” med mina boendestödjare hemma hos mig, mitt arbetsbiträde på jobbet och mina arbetskamrater på de gemensamma träffarna orkar jag knappt träffa andra människor under de resterande dagarna i månaden. Min pojkvän och familj tillhör undantag för jag orkar träffa dem oftare än andra människor! Men annars är min sociala kvot nästan överfylld nu.

Viktigt för mig att lära säga nej

För några månader sedan pratade jag med min läkare om den sociala kvoten, och hon tyckte att det var jätteviktigt att jag skulle ta hänsyn till den när jag planerar mina aktiviteter. Som sagt är allt som det ska just nu även om jag ärligt talat skulle må bättre av färre sociala aktiviteter, men jag kan inte dra in på något just nu.

Däremot bör jag inte heller försöka öka på något! Om någon kompis eller bekant som jag inte träffat på några år frågar mig om jag vill ses, måste jag vara beredd att våga säga nej så att jag orkar med mitt boendestöd och de gemensamma träffarna på Misa Kompetens. Jag har redan sagt nej till att följa med alla After Works på jobbet, och jag har även kommit överens med Misa Kompetens om att endast vara med halva dagar när vi har gemensamma träffar. På det här sättet ser jag till att min sociala kvot inte börjar svämma över.

Ibland stämmer inte aspergarens sociala kvot överens med livssituationen

När man har Aspergers syndrom eller autism, stämmer inte alltid storleken på ens sociala kvot överens med det liv man lever. Vissa aspergare kan utåt sett verka sociala, vilket kan leda till att människor lätt dras till dem trots att aspergaren har en väldigt liten social kvot. Dessa aspergare behöver lära sig att säga nej så att de kan minska på antalet sociala aktiviteter och storleken på umgängeskretsen. Deras sociala kvot håller ständigt på att svämma över, vilket gör att aspergaren har lätt för att bränna ut sig.

Andra aspergare kan däremot ha ett extremt stort socialt behov men mycket svårt för att få vänner. Sådana aspergare kan få höra från sin biståndsbedömare: “Nej, du har inte rätt till en kontaktperson enligt LSS för du går redan på daglig verksamhet. Ditt sociala behov anses därför vara tillgodosett.” Men det som biståndsbedömaren helt bortser ifrån är aspergarens fritid. En sådan aspergare kan må mycket dåligt och känna att den sociala kvoten inte ens är tredjedels nöjd!

Viktigt som aspergare att lära känna sin sociala kvot

Vi som har Aspergers syndrom eller autism mår oftast bra av att veta exakt hur pass stor social kvot vi har. Behöver vi öka eller minska på sociala aktiviteter? En aspergare kanske känner sig ensam utan att förstå det, och depressionen kan bli bättre om aspergaren börjar på daglig verksamhet. Eller tvärtom kan aspergarens stress och utmattning försvinna helt när aspergaren äntligen förstår att han eller hon inte mår bra av att ha många vänner och trivs bättre för sig själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *