Kategorier
Annorlunda tänkande Asperger och exekutiva funktioner

Att anpassa sitt tankesätt

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Enligt autismforum visar studierna att vi som har Aspergers syndrom har svårt för att vara flexibla i vårt tänkande och bryta invanda mönster. Jag har på mina föreläsningar träffat anhöriga till personer med Aspergers syndrom eller autism som sagt att deras närstående har svårt för att acceptera om man exempelvis inte går exakt på den restaurangen som den här personen har tänkt att de skulle göra. Då kan personen med Aspergers syndrom ha svårt för att anpassa sig till den nya situationen.

De flesta människor jag har umgåtts med har alltid tyckt att jag haft lätt för att anpassa mig och att jag är flexibel i mitt tankesätt. Många ser mig nästan som för flexibel eftersom jag haft en tendens att sätta andras behov före mina egna.

Men det som inte syns utåt är hur energikrävande det är för mig att hela tiden anpassa mig. När jag var yngre, var jag arg på personer som ständigt ändrade på tider och kom fem minuter försent eftersom jag alltid själv var noga med att hålla tider. Om de tider man bestämt alltid hålls, blir jag inte lika trött i hjärnan för då behöver jag inte tänka annorlunda, anpassa mig till nya omständigheter och lägga energi på att stå på olika ställen och vänta på andra människor.

Men idag vet jag om att det kan vara energikrävande för andra människor att passa tider till sekunden, och därför har jag blivit mer förstående för att alla inte alltid kommer i tid. Jag vet idag att alla fungerar olika. Om någon kommer försent idag, säger jag ingenting och visar inte utåt vilken kaos det blir i min hjärna om någon ständigt ändrar på tider. Så utåt sett kan det se ut som att jag kan anpassa mig till nya omständigheter eftersom jag så gärna vill anpassa mig till samhället och visa förståelse för människor som har svårare än jag att hålla tider.

Det har blivit en bra kompromiss för mig att tänka på andra människor och anpassa mig när jag är ute men att göra saker på mitt sätt när jag är hemma. Hemma måste jag nämligen tillåta mig själv att hålla mig till mitt tankesätt för att undvika kaos. Jag kan ha otroligt svårt att göra saker som inte tillhör mina normala rutiner. Tidigare hade jag en smutsig grytlapp hur länge som helst i köket, och när andra människor sa till mig att den skulle vara lätt att ta med sig den till tvättstugan och tvätta den tillsammans med min andra tvätt, blev det ändå inte gjort eftersom tvättning av grytlappar inte tillhör mina vanliga tvättrutiner.

Anledningen var att jag helt enkelt inte orkade tänka annorlunda och ta med mig grytlappen till tvättstugan: min energi räckte inte till det eftersom det hade krävt avvikning från mina normala tvättrutiner. Att hämta grytlappen från köket skulle visserligen bara ha krävt några extrasteg, men själva processen skulle ha tagit mycket mer energi än så. Bland annat därför är det viktigt för mig att ha en boendestödjare för hon kan hjälpa mig att göra saker jag inte är van vid att göra.

Däremot tycker jag inte att man kan kalla oss med Aspergers syndrom för oflexibla. Ingen skulle förmodligen orka ständigt göra saker som tröttar ut hjärnan totalt, och det tröttar ut min hjärna att plötsligt behöva tänka annorlunda. Ute måste jag ju anpassa mig ibland, men för att må bra måste jag kunna hålla mig till mina rutiner när jag är hemma.

10 svar på ”Att anpassa sitt tankesätt”

Tack igen Paula för att du ger kunskap som är till så mycket nytta!
Citerar dig ofta och är tacksam att du delar med dig.

bra inlägg igen som alltid paula ^^ bra sagt där i slutet också tycker jag jag är en som ändå är väldigt rätt anpassningsbar och flexibel det är nog säkert olika ifrån person till person och har nog att göra med hur pass grav diagnos man har också

Du har rätt, Mathias! Men sen kan en person med Aspergers syndrom ha väldigt, väldigt svårt för en sak men inte lika stora svårigheter inom andra områden. Därför tycker jag ofta att det är svårt att bedöma vem som har en grov diagnos och vem som inte har det. Man kan vara så otroligt ojämn! 🙂

Svara

jo precis så sant så men det är också en viktig detalj att klar göra eftersom att för dom som ingenting förstår får höra ”aspergers” då dras man ju över kanten pga fördomar och okunskap vi med aspergers är som bären på en buske vi kan alla urskilja varann utan problem men för utomstående som ser oss ser man bara en enda stor buske med samma bär så att säga

Jeg har jobbet mye med bloggen min http://aspergerinformator.com i dag, og jeg var litt lei da jeg glad så innlegg fra deg. Vi informerer. Og jeg tror på oss. Jeg har vanskelig for det du skriver om i dag, som å gå på en annen resturang enn vi skulle eller når tider blir flyttet på. Men jeg har også lært meg at andre har travle dager, legen min for eksempel. Jeg vet at han kommer til meg CIRKA elleve, og har slått meg til ro med at han kommer kvart over 11 selv om det skulle være 11 presis, egentlig.

Når det gjelder besøk, er jeg ikke like tålmodig. For da vet jeg ikke om de har kjørt utenfor veien eller noe annet dramatisk har skjedd. Jeg har ikke fasiten og sitter alene tilbake. I angst.

Jeg er nøye med å holde tiden selv. Og det gjør at jeg har en rutine i dagen min. Den er min, og viktig for meg.

Jag är också noga med att hålla koll på tider! Vissa kan tycka att det är komiskt att jag meddelar i förväg om jag tror att jag skulle bli en halvminut försenad, men i min värld ska jag alltid meddela förseningar, oavsett hur liten förseningen är 🙂

Svara

Tidigare hade jag en smutsig grytlapp hur länge som helst i köket, och när andra människor sa till mig att den skulle vara lätt att ta med sig den till tvättstugan och tvätta den tillsammans med min andra tvätt, blev det ändå inte gjort eftersom tvättning av grytlappar inte tillhör mina vanliga tvättrutiner.

Jag har också en smutsig grytlapp i mitt kök. Men jag köper nog hellre en ny och slänger den gamla än tvättar den. Jag menar hur tvättar man en grytlapp. Det låter komplicerat. 😉

Ja, det är komplicerat även om man bara ska stoppa in den i tvättmaskinen. Men jag tycker iofs också att det är minst lika komplicerat att köpa nya grytlappar 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *