Kategorier
Asperger motorik och automatisering

Aspergers syndrom, autism och automatisering

När man har Aspergers syndrom eller autism kan dagliga göromål ta otroligt mycket energi vilket andra människor sällan kan relatera till. Vi autister måste nämligen inte lägga lägga energi på saker som går per automatik för andra människor. Förmågan att utföra aktiviteter utan att medvetet tänka på det man gör kallas för automatiseringsförmåga.

Kan variera från person till person

Under de föregående dagarna har jag kommit på hur otroligt stor skillnad det blir när man behöver tänka på vartenda moment man gör jämfört med när man kan slappna av i hjärnan och tänka på andra saker samtidigt. Visst, ett jobb är ändå alltid ett jobb, men hur mycket energi man behöver lägga på samma jobb kan variera otroligt mycket från person till person. En person med god automatiseringsförmåga förstår sällan hur energidränerade samma uppgift kan vara för oss med dålig automatiseringsförmåga.

Måste vara engagerad

Anledningen till att jag tänkt mycket på det den senaste tiden är att min blogg har strulat under de föregående veckorna vilket har tagit otroligt mycket energi av mig. Nu när bloggen fungerar igen tar det såklart ändå viss energi av mig att blogga. För att blogginläggen ska hålla en viss kvalitet måste jag vara mentalt engagerad för att göra er läsare nyfikna och engagerade.

Bloggen innebär ett visst arbete

Jag försöker även tänka på att språket håller en någorlunda bra kvalitet för många av er skulle förmodligen tröttna om språket var undermåligt och skulle innehålla stavfel och onödiga upprepningar. Jag anstränger mig även för att uttrycka mig tydligt och precist så att ni kan hänga med på mina resonemang. Därutöver försöker jag blogga regelbundet, komma på intressanta bloggämnen och även hålla koll på bloggkommentarerna. Därmed innebär det ändå ett visst arbete att blogga.

Var mycket värre

Med detta sagt är det ingenting att jämföra med när bloggen strulade. Ihärdig som jag var fortsatte jag att blogga, men ibland laddades inte sidan överhuvudtaget och allt jag hade skrivit försvann. Ibland gick det att läsa bloggen trots att sidan laddade långsamt, men däremot gick det inte att logga in på administrationspanelen. Ibland gick det inte ens att besöka bloggen, och när jag väl lyckades logga in på administrationspanelen kunde det ta 5-10 minuter för sidan att ladda. Om bloggen normalt sett tar 10% av min energi så har den tagit 95% av min energi under de senaste dagarna. Jag höll verkligen på att tappa humöret totalt på grund av bloggen, vilket inte går att jämföra med när jag bloggar i vanliga fall. Jag hade aldrig orkat med strulet i längden.

Har valt bort barn

Så är det även med många andra saker i autisternas vardag. Om en neurotypisk person arbetar heltid är personen förmodligen trött men klarar ändå vardagslivet, och inte sällan räcker även personens energi till att klara ett föräldraskap trots heltidsarbete. En person med autism kan ibland totalt krascha av 50% arbete, och då räcker energin inte ens till att handla, kamma håret och duscha. Själv har jag varit tvungen att välja bort barn eftersom alla blöjbyten skulle göra mig helt dränerad på energi.

Går inte att jämföra äpplen och päron

Samma sak med hemsysslor: en neurotypisk person kanske avskyr att städa, men autist kan bli totalt utmattad av det eftersom all personens mentala energi går till städningen. De allra flesta människor avskyr att städa, men jag måste faktiskt lägga väldigt mycket mental kraft på städningen eftersom det är lika svårt för mig att städa som att lösa en svår matteuppgift. Precis på samma sätt som det inte går att jämföra en fungerande och en icke-fungerande blogg går det inte att någon med god automatiseringsförmåga med någon med svag automatiseringsförmåga. Det går inte att jämföra äpplen och päron!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

8 svar på ”Aspergers syndrom, autism och automatisering”

En sak som jag funderat på som mamma till ett barn med Asperger är att det verkar vara väldigt olika hur mycket energi olika saker tar beroende på motivationen. Är motivationen låg kan vissa aktiviteter ta enormt mycket energi, men om motivationen är hög kan samma aktivitet göras utan att det tar nästan någon energi alls. Ex. är påklädning något som tar väldigt mycket energi vanliga dagar, när det finns gott om tid och inga krav. Dagar med krav på klädsel och tidspress kan påklädningen bli så jobbig att kläderna inte alls kommer på. Men de dagar när något extra roligt väntar, eller de gånger ombytet görs medan en kompis står och väntar, då är det som om påklädningen går på automatik, utan att det märks på energinivån.
Känns i vårt fall som om energin töms mer på grund av brist på inre motivation än av de fysiska aktiviteterna.
Vem tycker inte det är tråkigt att borsta tänderna eller städa? Men för vår son är det som om de ”tråkiga” uppgifterna blir enormt energikrävande. Men om de ”tråkiga” aktiviteterna kan ”döljas” i tillräckligt med motivation, så kan de genomföras utan hinder. Problemet är bara att hjälpa honom att hitta motivation så det räcker…
Upplever att det är väldigt svårt att beskriva detta för omgivningen. Varför han inte alltid kan klara av vardagliga saker när han bevisligen kan göra det helt utan hinder i vissa situationer. Är det här ett vanligt problem för personer med Asperger?

Ja absolut! Att motivationen påverkar otroligt mycket hur mycket man klarar är ett vanligt problem för personer med Aspergers syndrom och även ADHD! Eftersom tandborstning och påklädning tar så mycket energi av oss, kan vi ibland behöva en belöning för att det ska kännas värt det. Om man upplever att det tar otroligt mycket energi att städa så känns belöningen att få en ren lägenhet inte värt energiförlusten efter städningen. Även andra människor behöver ju belöning för göromål de upplever tar energi. Ingen skulle förmodligen gå med på att arbeta heltid utan lön eller med lön som är lika låg som socialbidragsnivån utan människor behöver en ordentlig lön för att det ska kännas värt det. Om ett barn tycker att det tar lika mycket energi att borsta tänderna som en vuxen tycker att det tar att arbeta heltid, behöver barnet ofta någon form av belöning för att få upp motivationen.

Och det är just som du beskriver: ju tråkigare uppgift, desto större energiförlust! Detta tolkas ofta felaktigt som lathet, men det handlar absolut inte om det! Man måste oftast koncenterara sig otroligt mycket på tråkiga uppgifter och eftersom väldigt mycket i vår vardag känns tråkigt för oss så orkar vi inte alltid göra allt.

Svara

Din sons svårigheter är en konsekvens av kärnsymptomen i ADHD:

Lisa Thorell är docent i psykologi och forskar kring adhd hos barn i förskoleåldern. Hon förklarar att adhd kan yttra sig på många sätt eftersom kärnsymptomen – uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet – i sin tur har betydelse för mer sammansatta förmågor. Hit hör motivationen, den psykologiska drivkraft som är en förutsättning för att vi ska kunna handla.

Man rekommenderar ofta att människor som har ADHD arbetar med uppgifter i korta intervall med pauser emellan och att de får belöning efter kortare tid än normalt så att de inte tappar motivationen. Det gäller att undvika uthållighetskrävande aktiviteter där det är långt till belöningen.

Är det här ett vanligt problem för personer med Asperger?

Det är alltså vanligt att människor med Aspergers syndrom och/eller AD(H)D är motivationsstyrda. Man kan diskutera hur mycket av svårigheterna som beror på bristande automatisering och hur mycket som beror på bristande motivation. Jag gissar att brist på automatisering av vardagsfärdigheter är vanligare hos autister medan brist på motivation är vanligare hos människor med ADHD. Någon som vet hur energiåtgången skiljer sig åt mellan människor som har Aspergers syndrom respektive människor som har ADHD?

Jag vet inte hur det är men det låter rimligt att bristande motivation skulle kunna vara ett större problem hos personer med ADHD medan automatiseringssvårigheterna ett vanligare problem hos personer med Aspergers syndrom/autism.

Svara

Är det här ett vanligt problem för personer med Asperger?

Många svårigheter som finns i ADHD finns även i Aspergers syndrom och för att komplicera det hela ytterligare så är det inte ovanligt att människor som har Aspergers syndrom också har ADHD. Jag tror 60 % av alla som har Aspergers syndrom också uppfyller diagnoskriterierna för AD(H)D.

Tack för alla svar. Spännande att läsa om kopplingen mellan Asperger/AD(H)D och motivation. Vet ni om det finns mer att läsa om det någonstans? Det är nämligen inget HAB och BUP informerat om.

Har funderat mycket över det här med motivation, eftersom vår son egentligen inte visar några större svårigheter med något i livet (bra motorik, hög intelligens, god koherens, bra arbetsminne och koncentrationsförmåga, god automatisering, bra socialt samspel osv.) Det ”enda” som behövs är massor av motivation…
Minsta lilla ”tråkighet” så tappar han alla förmågor, och hamnar i det jag kallar ”autism-läge”, när alla moment kräver massor av energi, kommunikation och sociala förmågr begränsas, och han behöver stöttning, starthjälp och instruktioner.
Han kan alltså fungera ”helt normalt” under långa perioder, när motivationen är på topp. Då räcker energin till både vardagliga sysslor och mer utmanande aktiviteter, och det finns till och med massor av energi över. Men om motivationen begränsas, faller han direkt ner på en väldigt låg energinivå, där energin många dagar knappt räcker för att komma upp ur sängen…

Hej igen!

Vad roligt att höra att du hade nytta av svaren! När det gäller ADHD så finns det forskning som tyder på att belöningssystemet hos personer med ADHD fungerar annorlunda på grund av en lägre dopaminaktivitet. Dopamin påverkar beteende, lustkänslor, motivation mm och det är enligt forskarna det som gör att personer med ADHD tröttnar snabbt och behöver fler kickar för att de ska orka hålla igång med tråkiga aktiviteter.

Jag vet inte om du har hört talas om Anders Hansen men han är en känd psykiater som är specialiserad i Aspergers syndrom/autism och ADHD. Jag var faktiskt med honom i TV-programmet Vardagspuls för några år sen. Han har skrivit en bok där han förklarar tydligt hur en bristande motivation mm har med dopaminet och hjärnans belöningssystem att göra. När man läser boken så får man genast en mycket bättre förståelse för hur en ADHD-hjärna fungerar och man förstår att ADHD inte har någonting att göra med dålig uppfostran eller lathet. Boken heter Fördel ADHD: var på skalan ligger du? och den kan köpas här:

https://www.adlibris.com/se/bok/fordel-adhd-var-pa-skalan-ligger-du-9789174246605

Jag tycker att din son låter som en vanlig pojke med Aspergers syndrom och ADHD! Om andra människor ifrågasätter varför han klarar av tråkiga aktiviteter när en belöning väntar efteråt så kan du hänvisa dem till Anders Hansen!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *