Kategorier
Läsarfrågor

Är snart 60 och vill ha sjukersättning, hur gör jag?

Viking 63 frågar

Jag fick min diagnos Autism 1 och ADD vid 58 års ålder, nu är jag snart 60 år i oktober och jag har sökt arbete med lönebidrag i två år. jag har haft ett antal praktikplatser som inte har lett till anställning med lönebidrag. Jag orkar inte ha det så här. Jag vill ha förtidspension, alltså sjukersättning. Hur gör jag?

Paula svarar

Jag förstår att du inte orkar ha det så här. Och din fråga är faktiskt enkel att besvara för jag vet exakt vad jag hade gjort om jag hade varit i din sits. Om jag vore du skulle jag fortsätta praktisera en månad till, fram tills min 60 års dag. Och direkt efter att jag hade fyllt 60 skulle jag ta kontakt med vården och be om att läkarutlåtande och skicka in en ansökan om sjukersättning till Försäkringskassan.

Reglerna är mer generösa för äldre

Det är viktigt att du motiverar för läkaren varför du anser dig sakna arbetsförmåga. Du kan exempelvis säga att du på grund av dina funktionsnedsättningar saknar de färdigheter som krävs i arbetslivet vilket har lett till att du inte ens har fått ett anpassat arbete. För personer som är 60 år och äldre är det relativt enkelt att få sjukersättning då reglerna är mer generösa än för yngre personer. Det är anledningen till att jag skulle vänta till min 60 års dag om jag hade varit i din sits. Lycka till, jag håller tummarna för dig!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Bra skrivet, som alltid, men vad jag menade med ”sänka kraven” för andras skull var någonting helt annat. Det kan…

  2. Just frasen ”sänka kraven” får det att gå runt lite huvudet på mig för det kan betyda så många olika…

  3. Själv tycker jag mycket om den typen av miljöer. Jag tycker det är jätteroligt att shoppa. Jag kan gå en…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Är snart 60 och vill ha sjukersättning, hur gör jag?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *