Kategorier
Läsarfrågor

Är snart 60 och vill ha sjukersättning, hur gör jag?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Viking 63 frågar

Jag fick min diagnos Autism 1 och ADD vid 58 års ålder, nu är jag snart 60 år i oktober och jag har sökt arbete med lönebidrag i två år. jag har haft ett antal praktikplatser som inte har lett till anställning med lönebidrag. Jag orkar inte ha det så här. Jag vill ha förtidspension, alltså sjukersättning. Hur gör jag?

Paula svarar

Jag förstår att du inte orkar ha det så här. Och din fråga är faktiskt enkel att besvara för jag vet exakt vad jag hade gjort om jag hade varit i din sits. Om jag vore du skulle jag fortsätta praktisera en månad till, fram tills min 60 års dag. Och direkt efter att jag hade fyllt 60 skulle jag ta kontakt med vården och be om att läkarutlåtande och skicka in en ansökan om sjukersättning till Försäkringskassan.

Reglerna är mer generösa för äldre

Det är viktigt att du motiverar för läkaren varför du anser dig sakna arbetsförmåga. Du kan exempelvis säga att du på grund av dina funktionsnedsättningar saknar de färdigheter som krävs i arbetslivet vilket har lett till att du inte ens har fått ett anpassat arbete. För personer som är 60 år och äldre är det relativt enkelt att få sjukersättning då reglerna är mer generösa än för yngre personer. Det är anledningen till att jag skulle vänta till min 60 års dag om jag hade varit i din sits. Lycka till, jag håller tummarna för dig!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Är snart 60 och vill ha sjukersättning, hur gör jag?”

Jag fick slutligen sjukersättning vid nästan 60 års ålder. Det tog tid. Först avslag, så att det krävdes begäran om omprövning hos FK (det blev nobben då också) och sedan överklagande till Förvaltningsrätten (där jag ”vann” och sedan fick min sjukersättning).

Så: ge dig inte om du först får avslag.

En sak jag lärde mig är att det är bra att kunna redogöra exakt för vad som inte har fungerat i arbete (eller praktik), och gärna visa på att det har varit anpassat utan att det har fungerat. Annars hänvisar de så gärna till anpassade arbeten (även om man, som du, inte kan få något sådant) och ger därmed avslag, oavsett hur illa det har fungerat tidigare.

Det är också viktigt att läkaren gör klart att det inte finns någon behandling som kan öka din obefintliga arbetsförmåga.

OBS att det i år är 60 år och 11 månader som gäller för att det ska vara enklare att få sjukersättning eftersom åldern för rätt till garantipension har ändrats till 66 år. Det är fem år innan garantipensionsåldern som gäller. Se https://www.forsakringskassan.se/privatperson/funktionsnedsattning/sjukersattning/sjukersattning-vid-stadigvarande-nedsatt-arbetsformaga

Hoppas att det går bra för dig!

Tack Anna! Jag hade helt missat att det numera är 60 år och 11 månader som gäller. Det var nytt för mig!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *